Fontos határidő közeleg a vendéglátóhelyek számára

Forrás: turizmus.com

 2024. március 20. 18:07

Júliustól életbe lép a műanyagból készült, egyszer használatos elviteles poharak forgalmazásának betiltása. A kérdést nemcsak a közelgő határidő, hanem a vevői elvárások miatt is ideje komolyan venni.

Magyarországon 2021-ben kormányrendeletben írták elő bizonyos műanyag elviteles dobozok, szívószálak, tányérok és evőeszközök forgalomba hozatalának tiltását. További szigorításként pedig eredetileg 2023. január elsejétől lépett volna életbe az az új szabályozás, amely betiltja a műanyagból készült, egyszer használatos elviteles poharak forgalmazását is, de ezt utóbb 2024. július 1-jére halasztotta a kormány.

Báti Márton, a Greenstic Europe ügyvezetője szerint a kérdést nemcsak a közelgő határidő, hanem a vevői elvárások miatt is ideje komolyan venni. A formálódó fogyasztói attitűdöket a cég kérdőíves felmérésében vizsgálta, melyben kiemelten foglalkoztak a házhoz rendelt és az elviteles ételek csomagolási megoldásainak megítélésével.

A válaszadók alig több mint 2 százaléka gondolja csak úgy, hogy a vendéglátóhelyek elegendő figyelmet fordítanak az igényes, környezetbarát csomagolásra, ezzel szemben a megkérdezettek 75 százaléka szerint használnak túl sok műanyagot, vagy a legolcsóbb megoldásra törekednek.A céget is meglepte a fogyasztók ilyen nagy arányú tudatossága, ugyanis a felmérésben résztvevők több mint 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fontosnak tartaná, ha előzetesen kapna információt arról, milyen csomagolásban érkezik a megrendelt étel, és szívesebben rendelne, ha az környezettudatos lenne – írja az exonomx.

greenstic_csomagolas

A vásárlók számára egyre fontosabb a környezettudatos csomagolás

Fotó: Greenstic Europe

A felmérés egyik legfontosabb tanulsága az, hogy a vásárlók a minőséget és a környezettudatosságot nem várják el ingyen: a válaszadók több mint 60 százaléka elfogadja, hogy legalább 100, de akár 200 forintot is felszámol a vendáglátóhely a csomagolásért, és 77 százalékuk szívesebben fizetne többet, ha a csomagolás környezetbarát lenne.

„A már amúgy is beépített csomagolási díjtartományban ráadásul számos műanyagot helyettesítő alternatívát lehet találni, a cukornádból készülő termékek például mind árban, mind felhasználhatóságban felveszik a versenyt a műanyag termékekkel: jól bírják a hőváltozást, mikrózhatók, fagyaszthatók, az életciklusuk végén pedig komposztálni is lehet őket” – hívta fel a figyelmet a lehetőségre a Greenstic Europe ügyvezetője.