Eredmények, lobbitémák és ÁFA-tanulmányt az MSZÉSZ régióülésén

 2014. március 25. 21:10

Teltházas és tartalmas ülésen van túl a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Budapesti Régiója, mely sorrendben a harmadik volt az MSZÉSZ régiós "roadshow-i" között. Többek között a legfrissebb számok és trendek, a kongresszusi központ ügye és az online értékesítés szerepelt a napirenden.

A Mercure Budapest City Centerben megtartott ülésen Dr. Niklai Ákos elnök elemezte a budapesti szállodák piacán megfigyelhető trendeket. A számok jól mutatják, hogy 2013-ban az előző évihez viszonyítva örvendetes volt a pozitív változás minden forgalmi, bevételi mutató (GN, OCC, ADR, REVPAR) tekintetében, ugyanakkor sok szálloda jelezte a szövetségnek, hogy többük jövedelmezőségi pozíciója az elmúlt évek növekvő költségeinek következtében nem javult és mint tudjuk, változatlanul sok szálloda van nehéz gazdasági helyzetben, vagy banki tulajdonban.

 

Jól indult az idei év is, az STR első 2 havi adatai szerint Budapest szállodai indikátorai jelentősen javultak, így 12% REVPAR növekedést eredményeztek, szemben Prága 4.5 %-os növekedésével és Bécs 2.9 %-os visszaesésével.  Más kérdés, hogy Bécs és Prága mutatói abszolút számban tavaly az egész évre és idén is meghaladják Budapest hasonló adatait.

Niklai Ákos kitért a főbb lobbitémákra és elért eredményekre is. Az egyik fontos hír, hogy közbenjárásukra - az NGM-mel érvényben lévő stratégiai megállapodás szellemében - a szállodai online adatszolgáltatási kötelezettségről szóló rendelet hatálybalépése 2015 január 1-jére módosult.
A szállodák jövedelmezőségével kapcsolatosan további adatgyűjtések szükségesek, melyben az MSZÉSZ a szállodák együttműködését kéri.

Napirenden tartják e stratégiai szektor legsúlyosabb versenyképességi hátrányát, a magas ÁFA kulcsokat. Az MSZÉSZ és a VIMOSZ összefogásában szövetségi és vállalati finanszírozásban felmérés, elemzés készül a témáról a szállodaipar, a vendéglátás és a közösségi étkeztetés területén. Az MSZÉSZ várja, hogy az NGM kezdeményezésére a turizmus nemzetgazdasági szerepét bemutató szatellit számla idén végre elkészüljön.

Szintén napirenden marad a fővárosi IFA és az azzal kapcsolatos anomáliák kérdése, ahol a legnagyobb gond a kerületekként eltérő kulcsok és szabályozás. A szakma változatlanul fontosnak tartja a beszedett IFA marketing célra való felhasználását.

Bár a nemdohányzók védelmével kapcsolatosan néhány MSZÉSZ javaslatot befogadtak (pld. 5 méteres zóna eltörlése, dohányzás engedélyezése gyógyszállodák kertjében), a módosított rendelet március 1-jétől sajnos olyan vitatható tartalmú és szigorúan egységes megjelenésű, KRESZ táblákhoz hasonló táblákat ír elő kötelezően, melyek sajnos csúnyán elütnek a szállodák és éttermek enteriőrjétől.

Elhangzott: 2015 január 1-jétől némiképp módosulnak a Hotelstars minősítéskritériumai, melyeket jóváhagyásukat követően ezév májusában ismertetnek. AzMSZÉSZ változatlanul szeretné elérni, hogy a nemzeti védjegy kötelezőlegyen, ezzel is jobban védve a fogyasztókat, valamint a tisztességesszállodákat, szemben a csillagokat HSU besorolás nélkül használószállodákkal.

A szövetség hamarosan megjelenteti szokásos pályázatait, idén is lehet pályázni a Zöld Szálloda elismerésre, az őszi közgyűlés megrendezésére, Idén is kiválasztják a tavaly elkezdett új formában, pályázati úton az Év Szállodáját, illetve megrendezésre kerül a II. Országos Gunszt András Portásverseny.

Az MSZÉSZ meghívást kapott a Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Turisztikai Kerekasztalhoz, melynek egyik fő témájaként az MSZÉSZ Budapest turizmusstratégiának és annak finanszírozásának napirendre tűzését javasolja.

Niklai Ákos mellett Kollin Gegely régióvezető is felhívta a figyelmet az együttműködés, az összefogás fontosságára, megemlítve több új kezdeményezést. Hogy a fontos információk eljuthassanak a szállodákhoz, Facebook oldalt is létrehoztak, a www.facebook.com/budapestiregio oldalon csatlakozhatnak hozzá az érdeklődők. Szeretnének a tél folyamán Nyílt Napot szervezni, Best Practise-eket megosztani, és csatlakoznának például a TeSzedd környezetvédő mozgalomhoz. Várják a tagság szakmai észrevételeit és felvetéseit is.