Rigófütty, Mákvirág, Tökibogyó – melyik lesz Magyarország tortája 2024-ben?

Forrás: turizmus.com

 2024. március 07. 18:22

A Magyar Cukrász Ipartestület 18. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. Az első, élő zsűrizés után kiderült, melyik hat torta jutott a döntőbe.

A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt a Magyar Cukrász Ipartestület.

Az első zsűrizési kört élőben, szakmai közönség előtt rendezték meg a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa kiállításon. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.

Az idei versenykiírás témája a „szuperélelmiszer" volt, hogy felhívják a figyelmet a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező hazai alapanyagokra. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyeknek jellegzetes, meghatározó ízeihez az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettőt felhasználtak:

  • bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder;
  • gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles;
  • zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya;
  • olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

 

Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak a homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

Az ipartestület tájékoztatása szerint idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, összesen 31 tortával. A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerűnek bizonyult a cékla, sárgarépa, mák, sütőtök, áfonya és dió felhasználása.

Az idei döntős torták a következők:

  • Árvácska – Paál Fanni, Kiss Gabriella – Dobay Cukrászda, Budapest
  • Fekete Gyöngy – Novák Ádám, Domonkos Noémi – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged
  • Hetedhét – Herbai Ramóna – Forza Italia Kft., Budapest
  • Mákvirág – Kovács Alfréd – Édes Vonal, Vác
  • Rigófütty – Fodor Sándor – Habcsók Cukrászda, Budapest
  • Tökibogyó – Szoljár Csaba – Solier Café, Gödöllő

 

A hat döntőbe jutott torta egyike, az Árvácska

Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület

A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell majd elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre március 25-ig várják a cukrászok jelentkezését.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd a győztes tortákat.