EgyptAir – valószínű, hogy terrortámadás történt

Forrás: MTI

 2016. május 19. 17:18

Saríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

Azonban Kairó a roncsok megtalálásáig nem beszél légi katasztrófáról: „Addig nem tudom megerősíteni, hogy (a Párizsból Kairóba tartó egyiptomi) a gép lezuhant, amíg meg nem találjuk a roncsokat" – jelentette ki Saríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter még az előtt nyilatkozott, hogy a görög állami televízió azt jelentette, az eltűnt egyiptomi utasszállító repülőgép roncsdarabjait megtalálták a Görögországhoz tartozó Kárpathosz szigettől délre.

A tárcavezetőre záporozó, indulatoktól fűtött kérdésekre reagálva Fathi rendre megismételte: „a jelenlegi helyzetnek megfelelő egyetlen kifejezés, hogy a repülőnek nyoma veszett. Ennek számtalan oka lehet, mindeddig azonban nem tudjuk pontosan, hogy azok mik". Hozzátette azonban: "semmilyen lehetőséget nem zárunk ki, egy terrortámadást sem".

Arabról angol nyelvre váltva a tárcavezető azt mondta a tájékoztatón, hogy "nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt, mint hogy műszaki hiba". Arról is beszélt, hogy ezidáig egyik utassal kapcsolatban sem merültek fel biztonsági problémák, az utasok vizsgálata jelenleg is folyik.

A miniszter elmondta azt is, hogy a hatóságok ismerik a repülőn tartózkodó utasok neveit, visszautasította azonban azok nyilvánosságra hozatalát, annak "társadalmi és lelki hatásaira" hivatkozva.

Fathi hangsúlyozta, hogy Kairó vendégül látja az utasok hozzátartozóit, akikkel megosztanak minden eddigi értesülést a történtekről.

A tárcavezető szerint az utolsó kapcsolatfelvétel a személyzettel 2.30 órakor történt, mielőtt a gép belépett volna az egyiptomi légtérbe.

Az egyiptomi tárcavezető visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint a gépet a párizsi útja előtt megállították volna Tunéziában. Fathi szerint a repülő Kairóból valóban Tunéziába repült, de onnan a terveknek megfelelően vissza is tért, és aztán ment tovább Párizsba. A repülő Tunéziát megelőzően még Eritreában is járt az eltűnése előtti 24 órában.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint egy órával az eltűnés után az egyiptomi katonaság egy, a gép automatikus vészjelző rendszere által leadott vészjelzést rögzített, a tárcavezető azt mondta: egy illetékes hibát követett el, ezért később vissza is vonta korábbi kijelentését.