Légi összefogás a budapesti olimpiáért

Forrás: turizmus.com

 2016. november 24. 18:29

A Budapest Airport és a Wizz Air egyaránt támogatja Budapest 2024-es olimpiai pályázatát. Ennek jegyében november 24-én bemutatták az olimpiai és paralimpiai tendert népszerűsítő festéssel ellátott Wizz Air repülőgépet.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, hogy büszkék arra, hogy ők is kiemelten támogathatják a magyar ötkarikás pályázatot. Fontosnak tartják a sportot, ezért már a riói olimpián is szponzorálták a Magyar Házat, a BUD: sport programmal pedig több éve népszerűsítik az egészséges életmódot – például a Runway Run keretében.

A vezérigazgató szólt a reptéri fejlesztésekről is, amelynek igényét alátámasztja az is, hogy az utasforgalomban tavaly elért 12,5 százalékos növekedést idén várhatóan 10 százalékos bővülés követi, a 11 milliomodik utast december közepére várják. A Budapestről elérhető célállomások száma meghaladja a 100-at és immár hosszú távú desztinációkra is közvetlenül utazhatunk a Liszt Ferenc Repülőtérről. A BUD2020 projekt keretében pedig 180 millió eurós beruházással számos fejlesztés valósul meg, köztük a repülőtéri szálloda és az új utasforgalmi móló. És a kormány a múlt héten döntést hozott a reptéri gyorsvasút megépítéséről, ám ennek részletei még nem ismertek.

 

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője kiemelte, a magyar főváros minden szempontból a reneszánszát éli, folyamatosan megújul, az olimpia azonban „gyorsítópályára” állítaná az országot. A 2024-es játékok megrendezése ugyanis 25 évvel gyorsítaná fel Budapest és Magyarország gazdasági felzárkózását, ráadásul 2017 és 2024 közötti időszakban a teljes költségvetés fél százalékát kellene évente a rendezésre fordítani, miközben ennek a háromszorosa térülne meg 15 év alatt. Ugyanakkor az olimpia megrendezéséhez elegendő a már tervbe vett infrastrukturális fejlesztéseket elvégezni 2024-ig, sőt, az ötkarikás játékok garancia is lehetne arra, hogy ezek a beruházások határidőre el is készülnek.

Az olimpia megrendezése 100 ezer munkahelyet teremtene, hazacsábítana számos külföldön dolgozó fiatalt, és 50 évre rendbe tenné a főváros közlekedését. Mindemellett segítségével a budapesti turistaérkezések jelenlegi évi 3,5 milliós számát tartósan 5 millió fölé emelhetné.

Egyre több magyar közép és –nagyvállalat áll a pályázat mellé, ahogyan ezt a Wizz Air is tette. Váradi József vezérigazgató szerint a sport támogatása túlmutat a puszta gazdasági érdekeken, és a légitársaság már eddig is számos sportesemény mellé állt. A Budapest Félmaratonnak immár harmadik éve névadó szponzora, és a nyári foci-eb-n is különjáratokkal segítette a szurkolók kijutását a meccsekre.

A Budapest 2024 dizájn festésű A321-es repülőgép 2016. november 24-én csatlakozott a Wizz Air flottájához, az A320-as pedig 2016. december 1-től repül majd. A különleges festés mindkét légijármű esetében az olimpiai és paralimpiai pályázat teljes időszakában, vagyis 2017. augusztus 31-ig megmarad. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy világszerte négymillió emberhez jusson majd el az üzenet, hogy Budapest versenyben van az Olimpia rendezésért.

A Wizz Air fotópályázatot is hirdet, amelyben arra kéri a repülés szerelmeseit, hogy örökítsék meg a Budapest 2024 festésű légijárműveket, a képeket töltsék fel az Instagram-ra, és használják a #WIZZBudapest2024 hashtaget.

Bár az olimpiai kandidációt csak igen szigorú feltételek mellett lehet külföldön népszerűsíteni, a repülőgépek festése megengedett – ahogy az Air France 10 gépére is a párizsi pályázat logója került. 2017. február 3. után viszont bármilyen nemzetközi fórumon és eszközzel promotálható a pályázó város.

A 2024-es olimpia megrendezéséért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng. A győztesről jövő szeptemberben, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.