Kóstolj bele a tavaszi Balatonba két keréken! Pénteken kezdődik a Taste Balaton fesztivál

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2024. március 04. 12:39

A Balaton térségében több száz kilométernyi kijelölt útvonalon bringázhatunk, amelyek a kevésbé ismert látnivalókhoz is elvezetnek. Burgyán Pétert, a BB365 kerékpáros központokat üzemeltető Balaton Bike Tour tulajdonosát arról kérdeztük, mivel várják a látogatókat a Taste Balaton fesztivál alatt.

Március 8–17. között zajlik a Balaton körül a régió kiváló éttermeit, borászatait összefogó Taste Balaton gasztro- és kulturális fesztivál, amelyhez a BalatonBike365 is csatlakozott. Mit tud a Balaton kora tavasszal nyújtani a kerékpáros turistáknak?

Márciusban egészen új arcát ismerhetjük meg a Balatonnak. A téli álmából ébredező tó még csendes és nyugodt, megmutatja mindazt a szépséget, amit a nyári zsúfoltságban csak kivételes pillanatokban vehetünk észre. A Taste Balaton fesztivál színes éttermi programjai mellé mi az e-bike-ot ajánljuk közlekedési eszközként, arra biztatva mindenkit, hogy az elektromos rásegítés előnyeit kihasználva bátran távolodjon el a parttól, és fedezze fel a dimbes-dombos vidék szépségeit és rejtett kincseit! Meggyőződésünk, hogy a bringázás tempója – összevetve akár az autózással, akár a gyaloglással – ideális az út közbeni látnivalók megismerésére és befogadására. Ami az időjárást illeti, márciusban gyönyörű napsütés, de szél, eső is előfordulhat, valamint nagy a különbség a reggeli és a napközbeni hőmérséklet között, ezért a réteges öltözködés mindenképpen ajánlott. Elkelhet a kesztyű, és a kulacsunk is legyen feltöltve.

Burgyán Péter: Az elektromos kerékpárra nagyon könnyű rászokni, leszokni róla sokkal nehezebb!

Fotó: Balaton Bike Tour

Hogyan segítik a BalatonBike365 kerékpáros központok a vendégek közlekedését a fesztivál helyszínei között?

A BB365 hálózat három állandó átvételi pontja (Balatonfüred, Keszthely, Balatonföldvár) mellett Badacsonyban és Szentantalfán ideiglenes központokat alakítunk ki, de kérésre a tó körül akár házhoz is szállítjuk a kerékpárokat. A vendégek a járgányokat bármelyik helyszínen leadhatják, az átvételi ponttól függetlenül. A tíznapos fesztiválra hatszáz elektromos kerékpárral és rengeteg kiegészítővel készülünk, ennek ellenére előzetes, online foglalásra biztatjuk az érdeklődőket, hogy mind az öt helyszínen elegendő mennyiségű és az igényeiknek megfelelően előkészített bringa várja őket.

Aki még nem próbálta a műfajt, mennyi idő alatt tud megbarátkozni az elektromos rásegítéssel?

Az elektromos kerékpárra nagyon könnyű rászokni, leszokni róla sokkal nehezebb! Néhány perc után a félősebbek is magabiztosan és mosolyogva pedáloznak, kitágulnak a határok, a keményebb emelkedőkön is fütyörészve feltekerhetünk. Aki harminc-negyven kilométert szokott bringázni, ezekkel a járművekkel bátran bevállalhat hatvan-hetven kilométeres túrát, és az e-bike további előnye, hogy kiküszöböli az együtt biciklizők közötti erőnléti különbségeket.

BalatonBike365 Port kerékpáros központ Keszthelyen

Fotó: BalatonBike365

Sok szép, látványos útvonalat jelöltetek ki mind a Balaton-felvidéken, mind a Somogyi-dombságban. Van rá esély, hogy itt valaki eltévedjen?

A gondos kitáblázásnak és a navigálást segítő BB365 mobilapplikációnak köszönhetően kifejezetten nehéz eltévedni a BalatonBike365 összesen ezer kilométernyi, kijelölt, jól kerékpározható útvonalhálózatán. Az alkalmazásban ezer ingyenesen látogatható attrakciót is ajánljunk. Célszerű otthon előzetesen megtervezni az útvonalat, de a Taste Balatonra érkezők számára könnyebbség, hogy a fesztivál programjait adó éttermek többsége az appban, illetve a balatonbike365.hu oldalon fellelhető 70 tematikus túra mentén fekszik, vagy egy-két kilométeres kitérővel elérhető.

Mennyibe kerül egy e-bike bérlése?

Az alapfelszereltségű elektromos trekking és mountain bike kerékpárok egész napra 14 000, a magasabb kategóriájúak 18 000 forintért kölcsönözhetők. Tapasztalt túrázóknak való, prémium járgányaink 21 000 forintért bérelhetők. De félnapos bérlésre is van lehetőség.

Ki tudjátok szolgálni bringával a gyerekekkel érkezőket is?

Természetesen! A családosok számára, a gyerekek méretétől függően, többféle megoldásunk létezik. Az ügyesen bicikliző lurkóknak 24-es és 26-os méretű e-bike-okat, a kisgyerekkel érkezőknek elöl – két gyerek számára is alkalmas – kosárral felszerelt járműveket vagy a szülői kerékpár után köthető utánfutót ajánljuk.

ITT BÉRELHETŐ E-BIKE

BalatonBike365 Port kerékpáros központok:
- Balatonfüred, Aranyhíd sétány 8.
- Balatonföldvár, Rákóczi u. 32.
- Keszthely, Mikus Gyula sétány 1/A

Ideiglenes pontok (csak a Taste Balaton alatt, 2024. március 8–17.):
- Dobosi Élménybirtok, Szentantalfa, Rizling u. 5.
- Kis Hableány, Badacsonytomaj, Park u. 26.

Infó: balatonbiketour.com, info@balatonbiketour.com
+36 30 7372201

Tekerj és kóstolj, vagy kóstolj és tekerj? Melyik sorrendet ajánlod azoknak, akik az aktív mozgást és a gasztronómiai örömöket kombinálnák?

Mindenképp azt javaslom, hogy önálló programként tervezzék be a bringázást, és ehhez kapcsolják a fesztivál eseményeit. Napközben az aktív kikapcsolódáson legyen a fókusz, közben persze meglátogathatják azokat az éttermeket, ahová este, miután leadták a kerékpárokat, a tematikus vacsorák, könyvbemutatók, gasztronómiai beszélgetések kedvéért visszatérnek.

A Magyarország vár magazin online is lapozható Taste Balaton különszámmal jelentkezett balatoni bringatúrákkal, a részt vevő éttermek és programjaik bemutatásával. A fesztiválról további információk a tastebalaton.hu oldalon érhetők el.