Jóval többet költünk nyaralásra, mint a koronavírus-járvány előtt

Forrás: turizmus.com

 2022. június 19. 13:31

130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a Covid-járvány előtti időszakhoz képest, és a 2019-es kutatás eredményeivel összevetve jelentősen nőtt azok aránya, akik idén mennek vakációzni – derül ki az MKB Bank legfrissebb felméréséből.

A bankcsoport két év kihagyás után újra elvégezte a lakosság nyaralási-, és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szokásairól szóló trendkutatását, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 78 százaléka nyaral valamilyen formában az év során. Ez jelentős növekedést jelent a korábbi 2019-es eredményhez képest, amikor a válaszadóknak csak 64 százaléka tervezett vakációzni abban az évben.

 

Egyre többet költünk nyaralásra

A jelentősen megnövekedett utazási kedv mellett az elköltött összeg is kiugró emelkedést mutat: 169 ezer forintról 301 ezer forintra nőtt a nyaralásra szánt átlagos összeg a magyar emberek körében. Mindemellett 17 százalékról 6 százalékra csökkent azok aránya, akik 50 és 100 ezer forint közötti összeggel számolnak az utazásra, és 38 százalékról 55 százalékra nőtt azoké, akik többet terveznek költeni 200 ezer forintnál.

A legnépszerűbb hónap a nyaralásra továbbra is az augusztus, és a kutatásban résztvevők fele kizárólag belföldön keresi a kikapcsolódást, míg 15 százalékuk csak külföldi opciókat vesz figyelembe. 2019-hez képest 4 százalékkal növekedett azok aránya, akik a tengerpartot választják pihenésre. A megkérdezettek 43 százaléka legfeljebb ötnapos nyaralást tervez, de több mint harmada 6-10 napos, illetve közel negyede 10 napnál tovább tartó üdüléssel számol.

Idén 130 ezer forinttal többet szán nyaralásra a magyar lakosság a járvány előtti időszakhoz képest

Fotó: 123rf.com

A nagy többség, 82 százalék előre spórolt pénzből finanszírozza az utazásait a kutatás szerint. Nőtt a nyaralás alatt SZÉP-kártyát használók aránya: a 2019-es 22 százalékról mostanra 26 százalékra.

 

Tör előre a bankkártyás fizetés

Fizetési módok tekintetében is fordulat következett be a legutóbbi kutatás óta. A friss felmérés szerint – feltehetően a Covid-járvány hatására – jobban preferálják az emberek a bankkártyás fizetést nyaralásaik során: minden költségtípus (utazás, szállás, étkezés, belépőjegyek és egyéb költségek) terén 40 százalék feletti azok aránya, akik inkább bankkártyával fizetnek, mint készpénzzel.

A mobiltelefonos fizetés népszerűvé válása – legfőképp a fiatalok körében – szembetűnő: a megkérdezettek harmada rendszeresen használja a mindennapokban a mobiltelefonos fizetés lehetőségét, közülük pedig csak 18 százalék nyilatkozott úgy, hogy nyaralás során nem él ezzel a lehetőséggel.

Az okosórás fizetés egyelőre kevésbé elterjedt: a válaszadók 11 százaléka alkalmazza a mindennapok során, ők nyaralásaik során is szívesen fizetnek órájukkal.

 

Leginkább a szállás minőségén spórolunk

A megkérdezettek 71 százaléka költött már az előre tervezettnél nagyobb összeget a nyaralás során.

A felmérés résztvevőitől azt is megkérdezték, mi lenne az, amin legelőször spórolnának nyaralás esetén, amennyiben faragniuk kellene a költségekből. A legtöbben, 47 százalék alacsonyabb kategóriájú szállást keresne, ezután következnek azok, akik megrövidítenék nyaralásukat (38%), olcsóbb utazási módot választanának (34%), az ételen, italon (28%) vagy a programokon, belépőkön spórolnának (25%), illetve 24 százalék arra is hajlandó lenne, hogy egy kevésbé népszerű nyaralóhelyet válasszon, ha le kellene vágni az utazás költségeiből.