Utazás Fórum: világtrendek és digitalizáció

Forrás: turizmus.com

 2018. március 03. 16:16

A hagyományoknak megfelelően idén is tartalmas, az aktuális trendekkel foglalkozó előadások kísérték az Utazás Kiállítást két napon át.

Az Utazás Kiállítás első szakmai napján, március 1-jén Somogyi Zoltán az ENSZ turisztikai világszervezete, a UNWTO főtitkár-helyettese Trendriport - a világ turizmusa, a digitális turizmus térhódítása címmel tartott prezentációt, ebben a pozíciójában most utoljára. Mint mondta, 2017 világszerte rekordnövekedést produkált 7 százalékos bővüléssel. A bevételnövekedés dinamikája ugyanakkor egy kicsit lassult, ami azt mutatja, hogy a jelentős vendégforgalom-növekedésen belül az alacsonyabb költési hajlandóságú, illetve a fiatalabb réteg bővült nagyobb arányban. Európa jelenleg is a világtrendeken felül teljesít, a 2017-es 538 millió turistaérkezés 8 százalékos emelkedést jelent. 2018-ban a trendek folytatódnak, igaz, kisebb bővülést valószínűsítenek (Európában 4,5 százalékot).

Somogyi Zoltán

Fotó: turizmus.com

Világszinten a küldőországok között Kína vette át a vezetést az USS előtt, és ezt tartja is. Őket Németország, Nagy-Britannia és Franciaország követi. A turizmus trendjei között Somogyi Zoltán külön kiemelte a digitalizációt és a közösségi média által magával hozott változásokat. Mint fogalmazott, mindez megváltozott utazási szokásokat és újfajta üzleti modelleket hozott magával.

Erről és sok egyéb izgalmas trendről is olvashatunk a szervezet elektronikus könyvtárában a www.e-unwto.org cím alatt.

Somogyi Zoltán a fórumon bejelentette: miután második alkalommal is lejár mandátuma a szervezetben, nem indul újra, hazatér Magyarországra. Így ebben a funkciójában utoljára állt a hazai szakmai nyilvánosság előtt.

A szakmai konferencia plenáris ülésén előadott Bán Teodóra a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője is. Beszámolt arról, hogy a 2019-es év a magyar főváros sportélete szempontjából kiemelt esztendő lesz, hiszen Budapest – az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége az ACES döntése szerint – elnyerte az Európa Sportfővárosa kitüntető címet. Ezt a titulust 2001 óta minden évben egy Európában levő, 500 ezer főnél nagyobb város nyerheti el az Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége az ACES döntése értelmében.

Bán Teodóra

Fotó: turizmus.com

A BFTK ügyvezetője kiemelte: mint kandidáló főváros, rendelkezünk azokkal a pozíciókkal és komparatív előnyökkel, melyeknek köszönhetően még az esélyesek között is kiemelkedő előnyökkel indultunk. Budapest egy globális sportfőváros: mindez annak köszönhető, hogy a városvezetés a turisztikai és egyéb adóbevételek jelentős részét visszaforgatta infrastruktúra fejlesztésére, valamint komoly forrásokat fordított a turisták komfortérzetének növelésére, információkkal való kiszolgálására is. Felújításra került a Nemzeti Sportuszoda, Hajós Alfréd Uszoda, a Margitszigeti Atlétikai stadion, a Műjégpálya, a Tüskecsarnok. Felépült a Duna Aréna, 2019-re várható a Puskás Stadion befejezése. 2006-ban még csak 6 kiemelt sportesemény, 2010-ben 37, 2017-ben már 113 kapott helyet Budapesten.

A közönség

Fotó: turizmus.com

Budapest jelenleg a TOP 10 legsportosabb város között található a SportCal sportszakmai portál 2017-es rangsorolása alapján – számolt be Bán Teodóra. Budapest elsősorban a 2017-es vizes-világbajnokság és a cselgáncs-világbajnokság rendezési jogának elnyerésével ugrott előre hatalmasat a ranglistán, ami a Főváros szakszerű, professzionális, mindenre kiterjedő előkészítő munkájának eredménye.

Budapest évről évre egyre több nemzetközi versenynek, világ- és Európa-bajnokságnak, világkupának ad otthont: becslések szerint sportturisztikai motivációval több százezren érkeztek tavaly Budapestre, résztvevőként vagy látogatóként. A szakmában már felismerték, hogy a globális sportversenyekkel, bajnokságokkal járó intenzív médiapromóció, „médiahype” a rendezvényeken kívüli időszakokban is erősíti Budapest város imázsát.

 

10 éves az online turizmus

A turizmus számára a digitalizáció volt az egyetlen járható út, és az ágazat jól is vette az akadályokat, hiszen ma már élen jár az elektronikus foglalások terén – mondta el Szigetvári József, a 10 éves Szallas.hu ügyvezető igazgatója. A számok magukért beszélnek: míg a teljes hazai kereskedelem mindössze 6 százaléka zajlik elektronikus csatornákon, addig a turizmusban 60 százalékra kúszott fel az online foglalások aránya.

A Szallas.hu 45 százalékos piaci részesedéssel bír, és elmondhatja magáról, hogy a legnagyobb mozgósítási bázissal rendelkezik az online platformokon. A szállásfoglaló portál jelentős szerepet vállalt a belföldi turizmus építésében, és ma már a közép-európai piac meghatározó szereplője.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek