Eddig bírta a veronai Júlia-szobor a turisták állandó közeledését

Forrás: turizmus.com

 2024. március 13. 15:22

A turisták érintéseitől megrongálódott a veronai Júlia-szobor.

A hagyomány úgy tartja, aki megérinti a veronai Júlia-szobor mellét, az szerencsés lesz a szerelemben. A legtöbb turista ezért ottjártakor nem is feledkezik meg erről a rituáléról, aminek mostanra az lett a következménye, hogy a Shakespeare-hősnő szobrának jobb mellén egy lyuk keletkezett.

A bronzszobor egy apró udvarban áll, Júlia állítólagos erkélye alatt, ahol a tragédia hősnője a hagyomány szerint Rómeó udvarlását fogadta. Az erkély és a szobor turisták százait vonzza nap mint nap az udvarba. A lyukat valószínűleg az ő kezükről származó izzadság okozta.

Júlia szobra már másodszorra rongálódott meg a sok érintéstől. Az eredeti szobrot, amely több mint negyven évig állt az udvarban, 2014-ben egy katolikus egylet jóvoltából, 15 ezer eurós költséggel cserélték ki a mostanira.

Júlia szobra a híres erkély alatt

Fotó: 123rf.com

A szobor legutóbb tavaly decemberben került a viták középpontjába, amikor egy toszkánai iskolaigazgató szexistának minősítette a mellérintés rituáléját.

A megrongált szobrot ki kell javítani, ehhez nem fér kétség – írta egy helyi hírportálon Enrico Ferro újságíró, aki egyben azt a kérdést is felvetette, hogy a jövőben helyes dolog lesz-e megengedni a turistáknak, hogy megérintsék a szobor mellét, vagy helyénvalóbb lenne elfogadni az igazgató érvelését?

Davide Albertini, egy környékbeli vállalkozói egyesület alelnöke szerint magasabbra kellene helyezni a szobrot, és talán egy levélszekrényt is célszerű lenne elhelyezni alatta, hogy a szerelmesek oda dobhassák be a leveleiket, ez a rituálé esetleg romantikusabb is lenne.

Az udvar a Casa di Giulietta, egy felújított, XIII. századi épület mellett található, amely egykor a Dal Cappello nemesi családhoz tartozott, a helyiek szerint róluk mintázhatta Shakespeare a Capulet családot a Rómeó és Júliában. Az erkélyt a XX. században építették hozzá a házhoz. A Casa di Giulietta ma múzeum, ahol festményeket, reneszánsz korabeli ruhákat, valamint a Franco Zeffirelli 1968-as filmadaptációjában szereplő ágyat csodálhatjuk meg – írja a The Guardian.