Vizsgálja a Malév Ground Handling támogatását az Európai Bizottság

Forrás: MTI

 2019. október 29. 15:23

Az a kérdés, hogy megfelelnek-e a közösségi szabályoknak a Malév Ground Handling részére különböző magyar állami tulajdonú társaságok által körülbelül 21 millió euró értékben nyújtott támogatások.

A jelenleg a magyar állami vagyon kezeléséért felelős MNV Zrt. tulajdonában lévő földi kiszolgáló a Malév 2012-es csődje óta pénzügyi nehézségekkel küzd, és több cég, az MNV mellett a Tiszavíz és a Magyar Fejlesztési Bank is számos intézkedéssel támogatta azóta a Malév Ground Handling működését.

A Budport nyújtott be panaszt a Malév Ground Handling támogatása miatt

Fotó: Wikipédia

Két évvel ezelőtt a rivális Budport panaszt nyújtott be, rámutatva, ezen tőkeinjekciók, adósságelengedések és kölcsönök nem összeegyeztethetőek az európai uniós előírásokkal.

Az EB előzetes álláspontja szerint ezek az intézkedések állami támogatásnak minősülnek, így fennáll a versenyszabályok megsértésének veszélye. A vállalkozás tisztességtelen előnyhöz juthatott a budapesti repülőtéren működő más földi kiszolgálókkal szemben.A vonatkozó uniós előírások bizonyos feltételek mellett engedélyezik az állami beavatkozást a nehéz pénzügyi helyzetben lévő vállalatok esetében. Ilyen feltétel többek között, hogy a cégnek megalapozott szerkezetátalakítási tervvel kell rendelkeznie, valamint jelentős saját hozzájárulást kell biztosítania ennek a költségeihez, továbbá az, hogy a verseny csak korlátozott mértékben torzulhat.

A brüsszeli testületnek kételyei vannak azt illetően, hogy a szóban forgó intézkedések megfelelnek-e a feltételeknek, ezért mélyreható vizsgálatot indított ezen ügyben. Az eljárás során az érdekelt harmadik feleknek is lehetőségük lesz észrevételeik benyújtására.