Utaztatás

Dubrovniki Shakespeare-fesztivál az előszezonban

A horvát tengerparton, Dubrovnikban a turisztikai előszezonban 2012-től Shakespeare-drámákkal is múlathatja az időt a lakosság és a külföldi látogatók. 
Michael Lederer amerikai novellista, drámaíró, a program ötletgazdája nemrég tárgyalt Andro Vlahusiccsal, Dubrovnik polgármesterével arról, hogy jövő évtől április vége és május eleje között nemzetközi Shakespeare-fesztivált rendezzenek brit, francia és spanyol társulatok bevonásával.

2011. március 19. szombat 15:26 nyomtatás
A tervek szerint szezononként három Shakespeare-művet és három kortárs darabot mutatnának be; előtte a dubrovniki óvárosban a helybeliek azt is nyomon követhetik, miként születik meg az előadás.
A premier 2012 április 23-án lesz, a nagy angol drámaíró 448. születésnapján. A párizsi színházi egyesület, a Compagnie a nyitónapon a Vihar, majd a Szentivánéji álom című darabot adja elő. A Performance Exchange angol színházi csoport a Rómeó és Júlia című drámát játssza valamelyik óvárosi téren.
Michael Lederer 1956-ban született Princetonban, New Jersey államban, apja Ivo Lederer Zágrábból vándorolt ki Amerikába. A Berlinben és Dubrovnikban élő írónak a fesztiválon két színdarabját, a Milyen gyors a szerelem címűt, amely egy spanyol család tagjainak jövőképéről szól, és a Marin Drzic XVI. századi raguzai író levelezéséből született A fehér lépcsősor című művét adják majd elő. Meghívják a spanyol Élő Testek Galériáját és tervezik, hogy bemutatják a Pink Floyd együttes The Wall (A fal) című rockoperáját is az óvárosi falakon.
A fesztiváligazgató Mark Thomas brit újságíró, aki Dubrovnikba nősült és 1998 óta él a városban. Kiválóan beszél horvátul, ő alapította Horvátország első angol nyelvű lapját, a Dubrovnik Times-t. A fesztivál dizájnere a római születésű Gianluca Baccanico, aki Torontóban tanult digitális médiaművészetet; 2007-től Berlinben dolgozik.
A dubrovniki polgármester ígéretet tett arra, hogy mivel a program gazdagítja a város kulturális kínálatát, díjmentesen adják át a helyszíneket. Andro Vlahusic felhívta a leendő fesztivál művészeti igazgatójának figyelmét, hogy a költségek fedezésére pályázhat is a Dubrovnik Shakespeare Festival - írta a Dubrovacki Vijesti című lap.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. A hozzászóláshoz