Végre világos, hogy ki fogadhat el SZÉP-kártyát az utaztatók közül

 2012. július 18. 19:57

Az utaztatók által jelzett SZÉP-kártyás problémákról a Magyar Utazásszervezők és -közvetítők Szövetsége (MUISZ) közgyűlésén megígért minisztériumi konzultáció, amely Nemes Andrea turisztikai főosztályvezető moderálása mellett, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a MUISZ és a kibocsájtó intézmények képviselőinek részvételével zajlott, sok jó hírrel nem szolgált az utaztatóknak, de legalább tiszta vizet öntött a pohárba.

Az utaztatóknál csak a szálláshely zseb terhére eszközölhetünk fizetéseket a SZÉP kártyáról – erről már korábban hírt adtunk. Most az is nyilvánvalóvá vált, hogy az utazási vállalkozások közül is csak azok lehetnek elfogadóhelyek belföldi utazási csomagok értékesítése esetén, amelyek rendelkeznek belföldi utazásszervezői tevékenységre szóló engedélyük. Ha például csak közvetítői egy-egy utazásszervezőnek, ki vannak zárva abból, hogy maguk SZÉP-kártya elfogadók lehessenek, mivel a rendelet a TEÁOR’08 79.12.- számra (belföldi utazásszervezés) hivatkozva ad lehetőséget.
Végképp nem szolgálnak jó hírrel a minisztériumi konzultáción hallottak azon irodák számára, melyek kizárólag a szállások közvetítésével foglalkoznak. Tavaink partján számos olyan kisvállalkozás működik, amely kizárólag az itteni apartmanok, üdülőházak, fizetővendég szobák értékesítéséből él, a tájékoztatás szerint azonban a rendelet őket kizárja az elfogadóhelyek köréből, mivel egyetlen TEÁOR alapján sem jogosultak SZÉP-kártya elfogadásra, a TEÁOR 55.10-es ugyanis szálláshely szolgáltatásra és nem közvetítésre vonatkozik, ezt korábban sokan félreértettek.
Túlzott reményeket az ősszel várható módosító SZÉP-kártya rendelethez sem fűzhetnek az irodák: a tárca képviselői egyértelművé tették, hogy az utaztatókat a korábbinál jobban helyzetbe hozó változásra nem számíthatnak.