Zarándokvonatok határon innen és túl

Forrás: turizmus.com

 2016. február 04. 19:06

Idén először belföldre is indulnak a lelkiség jegyében különleges szerelvények: a Szent Márton-emlékévben Szombathelyre robog a püspökről elnevezett zarándokvonat – erről is beszámolt a Misszió Tours vezetője, Budai László, valamint a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója, Csépke András.

A csütörtöki tájékoztatón részt vett és felszólalt Soltész Miklós államtitkár is.

A szervezők elmondták: ötödik alkalommal indul a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony Zarándokvonat, melynek fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. A magyarországi villamosított szakaszon a MÁV-Start opera témában felmatricázott mozdonya vontatja majd a szerelvényt, melynek vagonjai között idén először közlekedik a vasúttársaság saját fejlesztésű IC+ személykocsija is.

Boldogasszony Zarándokvonat

Boldogasszony Zarándokvonat

Fotó: Misszió Tours

 

Angyalos Boldogasszony Zarándokvonat néven először közlekedik különjárat a nemzeti kegyhelyre, Mátraverebély-Szentkútra. A vonat szeptember 4-én indul a szentkúti Kisboldogasszony-napi nagybúcsúba. A túra lelki vezetői Böjte Csaba ferences és Magung Fransis verbita szerzetesek lesznek.

A Szent Márton Zarándokvonat július 9-én indul Szombathelyre. Az egynapos utazás során a zarándokok részt vesznek az emlékév központi eseményén, az ünnepi szentmisén, majd felkeresik a Sarlós Boldogasszony-székesegyházat.

Ezen kívül természetesen számos országba – köztük Lengyelországba, Olaszországba, Portugáliába és Izraelbe – szerveznek utakat. Tervbe vettek zarándokutakat Bosznia-Hercegovinába is.

Az évek során több ezer zarándok utazott a Misszió Tours különvonataival, és ezek – a visszajelzések alapján – mással össze nem hasonlítható élményeket nyújtottak a résztvevőknek. A közös programok, imádságok, éneklések, az állomásokon a vonatot fogadó tömegek, a vonatrádió, a hosszú utazás során is kényelmes első- és másodosztályú vasúti kocsik és a találkozásokra, beszélgetésekre lehetőséget adó színvonalas étteremkocsik teremtik meg e zarándoklatok egyediségét.