Felavatták Sárospatakon a Rákóczi Látványtárat

Forrás: MTI

 2024. június 06. 14:41

A Rákóczi Látványtárban többek között egy 17-19. századi kőanyagokat bemutató kőtár és a bútorgyűjteményt bemutató iparművészeti tár található, emellett az intézmény otthont ad egy Zemplén és Sárospatak tárgyi örökségét bemutató néprajzi gyűjteménynek is.

"A szabadság nekünk, magyaroknak arra szolgál, hogy szabadon meg tudjuk élni magyarságunkat, összetartozásunkat" - mondta a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, Nagy János csütörtökön Sárospatakon a Rákóczi Látványtár ünnepélyes avatásán és az ott található kiállítások megnyitásán.

A sárospataki Rákóczi Múzeum régészeti és néprajzi anyagát mutatja be a most felavatott Látványtár

Fotó: Facebook / Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

Úgy fogalmazott, "nem volt helyes dolog", hogy az emberek eddig csak a töredékét láthatták annak a "roppant nagyságú és elképesztő értékű régészeti és néprajzi anyagnak", amellyel a sárospataki Rákóczi Múzeum rendelkezik.

Mint mondta, a magyar kormány az EU-ból érkező forrásokat mindig olyan kulturális beruházásokra fogja költeni, melyek erősítik a magyarok nemzeti és európai tartását. Hozzátette, ez történt az 1,8 milliárd forintos sárospataki beruházás megvalósításakor is.

A most felavatott Rákóczi Látványtárban többek között egy 17-19. századi kőanyagokat bemutató kőtár és a bútorgyűjteményt bemutató iparművészeti tár található, emellett az intézmény otthont ad egy Zemplén és Sárospatak tárgyi örökségét bemutató néprajzi gyűjteménynek is.

A múzeum textiltárában történeti és néprajzi textíliák láthatók, de egy öntöttvas- és egy Kossuth-gyűjteménynek is helyet ad a látványtár. Az állandó kiállítások mellett a látogatók augusztus 20-ig Sóstói András Sárospatakot bemutató fotóit is láthatják.