Eldőlt, ki lesz a 46. Utazás Kiállítás díszvendége

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. január 11. 13:11

Gyula és Békés vármegye lesz a 46. Utazás Kiállítás díszvendége, az eseményt február 22. és 25. között rendezik meg a Hungexpón. A díszvendég a kiállításon minimum száz négyzetméteres standon mutathatja be Békés értékeit.

„Kiemelten fókuszálunk az aktív turizmusra. Megmutatjuk a gyalogos és kerekpáros túraútvonalakat, a vármegyei kastélyokat, a Körösök és a holtágak vidékét, a horgász-, a vadász-, az agro- és a lovasturizmusban rejlő lehetőségeket" - nyilatkozta  Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, a kiállításra létrehozott vármegyei munkacsoport vezetője a Békéscsabán tartott sajtótájékoztatón.
A termálvizeknek köszönhetően jól tudják kommunikálni az egészségturizmusban rejlő lehetőségeket is. A gasztronómia terén a gyulai pálinka- és a csabai kolbászfesztiválra, valamint a sörre és az itt élő nemzetiségek különleges ételeire szeretnék felhívni a kiállítás közönségének a figyelmét.

A gyulai Almásy-kastély család-, kastély- és életmódtörténeti interaktív kiállításnak ad otthont

Fotó: MTI/Rosta Tibor


A természeti értékeket és az ökoturizmust a Körös-Maros Nemzeti Park képviseli. Az Alföld Slow Egyesületen keresztül a vármegye kisebb települései is meg tudják mutatni magukat és értékeiket, például a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, a lőkösházi Bréda-kastélyt, de a turizmusát 300 millió forintból fejlesztő  Gyomaendrőd, Békés, a nagyszabású fejlesztéseit 2023 végén lezáró Orosháza is képviselteti magát.
A kiállítás szervezőitől a díszvendég nagy értékű médiacsomagot, számos megjelenési lehetőséget kap, ennek révén a kisebb települések is ismertebbé válhatnak.

Nagy lehetőség a bemutatkozásra

Vármegyének a vele határos Romániával töretlen az együttműködése: bővülnek az energia- és útkapcsolati lehetőségek, nagyszámú fizetőképes román kereslet jelenik meg a vármegye területén.

"Mindezek tovább bővülhetnek a rendezvény után" – emelte ki Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
Gyula 2023-ban elérte a turisztikai mutatókban a koronavírus-járvány előtti csúcsév számait, sőt meg is haladta azokat.

"Míg 2019-ben csaknem 580 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban, a tavalyi szám eléri a 600 ezret" – hangsúlyozta az eseményen Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

"Tanulmányok szerint jelenleg leginkább a minőségi szolgáltatásokat, valamint a kulturális- és aktív turisztikai lehetőségeket keresik a vendégek, ami előnyös a számukra" - vélekedett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. A település a vásáron főként a kormányzati támogatásból megvalósított Wenckheim-kerékpárutat, a Munkácsy kulturális negyedet, valamint a kolbászfesztivált szeretné népszerűsíteni, de igyekeznek bemutatni a sportturizmus terén lévő lehetőségeket is.

A kerékpárúton a békéscsabai bányatavakhoz is eltekerhetünk

Fotó: wenckheimkerekparut.hu

Szarvason tavaly 132 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

"A szarvasi attrakciók ismertek, de még értékesebbek lehetnek, ha összekapcsolódnak más vármegyei értékekkel" – emelte ki Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője.

Békés Vármegye Önkormányzata a látványos, az érdeklődőket megállító, 3 dimenziós utazó értéktár kiállításukat ajánlja fel a rendezvényre.
A kiállítási megjelenésnek köszönhetően a településen lezajlott turisztikai fejlesztések szerves egésszé kapcsolódhatnak össze.