Komoróczki Aliz: Az érzelmek, a vágyakozás és a szakma szeretete visz előre

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. július 27. 09:35

Hiába lett az évek során a város arca, Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője nem egyszemélyes show-ként tekint hivatására, csapatával és a partnerekkel együtt dolgozik a békési fürdőváros turizmusáért. A szakembert a Női vezetők a turizmusban című sorozatunkban kérdeztük.

A neved egybeforrt Gyula turizmusával, nem szoktak Mrs. Gyulaként emlegetni?

Nosztalgikus érzéseket hív elő bennem az elnevezés, amikor ugyanis a Budapesti Gazdasági Főiskola TDM-menedzser képzésére jártam, mindenkit a településének a nevén szólítottunk. A csoporttársam volt Mr. Bükfürdő, Mr. Tata, én pedig Mrs. Gyulaként futottam. Akkor is, most is találónak érzem ezt az elnevezést.

Emlékszel a pillanatra, amikor a szakma szerelmese lettél?

Az érettségi után még egyáltalán nem volt elképzelésem a jövőmet illetően. Dolgozni akartam, és a sors úgy hozta, hogy a Gyulatourist Utazási Irodába kerültem. Meghatározóak voltak az itt szerzett élmények, megérintett a szakma, a konferenciákon egyszerűen beleszerelmesedtem a szállodák világába. Ekkor határoztam el, hogy szállodaigazgatóvá szeretnék válni.

Komoróczki Aliz: Véletlenül sem one man show-ról van szó, a sikerben az egész csapatnak óriási szerepe van

Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

 

A felismerés után hagytál még nyitva kérdéseket, vagy tudatosan építetted a karriered?

Innentől kezdve nem volt kérdés, megalkottam a saját, hosszú távú stratégiámat. A Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékét már céljaimnak megfelelően választottam, az első diplomámat közgazdász, szállodamenedzsment szakirányon, levelező tagozaton szereztem 2005-ben. Akkoriban Nyugat-Magyarországon éltem és dolgoztam, kipróbáltam magam a szállodaiparban és a vendéglátásban is, igyekeztem sokféle tapasztalatra szert tenni, hogy később hiteles, jó vezetővé válhassak.

Gyulával mikor estél szerelembe, és miért tértél vissza ide?

Tízéves voltam, amikor a családom egy közeli kis faluból ideköltözött, de a nyarakat ezt megelőzően is a gyulai rokonainknál töltöttük. Állandó program volt a strand, itt tanultunk meg úszni, a Várszínház volt az első színházi élményem, tulajdonképpen turistaként élveztem az itteni programlehetőségeket. Ez jelentette a kiindulási pontot ahhoz, hogy később megtaláljam a hivatásom.

Bárhol éltem, mindig lokálpatriótaként képviseltem a várost, és mindig imádtam hazajönni. A diploma megszerzését követően visszahúzott a szívem. A Corvin Hotel állásajánlatát elfogadva költöztem haza és váltam a szálloda értékesítési vezetőjévé.

Órákat tudnék mesélni, egyszerűen imádtam Gyulát! Amíg mások külföldben, addig én ebben a vidéki kisvárosban láttam a lehetőséget. Mindig úgy éreztem, hogy nekem itt van dolgom! Ezért is vállaltam el a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület titkári pozícióját. A társadalmi munkának rengeteg pozitív hozadéka volt: kiépült a szakmai kapcsolatrendszerem, megismertem az általános problémaköröket, láttam, hogyan gondolkodik egy fürdőigazgató, egy vendéglátós, egy szállodaigazgató. Arra törekedtünk, amire ma is: a turisztikai lánc szolgáltatói között win-win szituáció alakuljon ki, és együtt tudjuk továbbfejleszteni a város turizmusát.

Az Elisabeth Hotel és a Corso Boutique Hotel megnyitásakor milyen célokat igyekeztél megvalósítani?

Minden szállodanyitás során egy-egy álmom teljesült, kreativitásomnak csakis a tulajdonosok szabtak határt. Vonzott a magasabb kategória, ezért átigazoltam az újonnan nyíló négycsillagos Elisabeth Hotelbe, ahol értékesítési és marketingvezetőként folytathattam a pályafutásomat. Fontosnak tartottam, hogy a városi programlehetőségek a kommunikációban és a szállodai csomagokban is megjelenjenek. A Corso Boutique Hotel megnyitásakor hasonló szempontok vezéreltek. Itt már részt vettem az építkezésben is, rám hárultak az üzembe helyezéshez és a nyitáshoz kapcsolódó szakmai feladatok. Arra törekedtem, hogy a vendégek maximálisan elégedettek legyenek, a személyzet pedig a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa. Szállodavezetőként végül nagyon rövid ideig dolgoztam itt, mert a gyulai városvezetés megkeresésére pályázatot nyújtottam be, és elvállaltam a jelenlegi feladatomat.

Ezzel el is érkeztünk a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.-hez, amely jelenleg is a munkahelyed. Mi jellemezte az itt eltöltött 12 évet?

2011 elején álltam munkába a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként. A feladat az volt, hogy bevonjuk és üzletrész-tulajdonossá tegyük a helyi turisztikai piaci szereplőket az akkor még egyszemélyben önkormányzati tulajdonú cégben, tehát a Gyulai Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet megalakítása és működtetése volt a cél. Ez egyszerűen hangzik, de egy ilyen speciális tulajdonosi szerkezetű gazdasági társaságot sem összehozni, sem hosszú távon működtetni nem egyszerű feladat! Számos egyéni érdek ütközött, különböző szervezeti kultúrák találkoztak.

Társaságunk jelenlegi tagjai: ötven százalékban Gyula Város Önkormányzata, az üzletrészek másik fele pedig egyenlő arányban oszlik meg az Aqua Hotel, a Corvin Hotel és Apartmanok, az Elizabeth Hotel, a Hunguest Hotel Gyula, a Park Hotel Gyula, a Wellness Hotel Gyula és a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület között.

Kemény munka volt, de az eredmények nem maradtak el: felépítettük és megerősítettük a városmárkát, megszilárdítottuk a város pozícióját a belföldi turisztikai piacon. 2010-hez képest 2018-ra megdupláztuk a vendégéjszakák számát (276 ezerről 581 ezerre). A covid ugyan megakadályozta a továbblépést, de 2018–2019-ben elkezdtük a nemzetközi piacra lépést Romániában. Fontos, hogy túléltük a válságot, 2022-ben eredményes évet zártunk, 2023 januárjától pedig előre menekülve igyekszünk versenyelőnyt kovácsolni a város számára.

Mit jelent pontosan az előre menekülés?

A 2023-as költségvetés tervezésekor az önkormányzatnak, az attrakcióknak és a szolgáltatóknak ugyanazt a kérdést kellett feltenniük: költségcsökkentés vagy előre menekülés? Az utóbbi mellett döntöttünk, a megoldást a szereplők együttműködésében és a „Gyula nyitva van!" kampányhoz hasonló, átütő erejű marketingkommunikációban láttuk, amelyet a résztvevők közös anyagi hozzájárulásával valósítottunk meg. A kampány sikeres volt, bevételeink magasabbak lettek a vártnál, ami egyértelművé tette, hogy a kölcsönös bizalomra alapozott együttműködés jó befektetés!Az idei évben, a szervezet életútjához és a megváltozott körülményekhez illeszkedve, a finanszírozási koncepciónk is változott. A januárban bevezetett modell szerint a szállodáink saját büdzséjükből 80 forintot adnak ifa-köteles vendégéjszakánként az NKft. költségvetéséhez, az egyesület a hozzá befolyt tagdíjjal azonos mértékű hozzájárulást fizet, az önkormányzat 230 forintra emelte adóköteles vendégéjszakánként a működési hozzájárulást, emellett 40 millió forintot ad a cég alapműködéséhez. Így van lehetőségünk újabb integrált marketingkampányokat indítani.

A piaci szereplők részéről óriási feléd a bizalom. Milyen tulajdonságaidnak köszönheted ezt?

Véletlenül sem one man show-ról van szó, a sikerben az egész csapatnak óriási szerepe van! Az viszont igaz, hogy nagyon aktív, proaktív és gyakorlatias vagyok, közgazdászként sok mindent a gazdasági oldaláról figyelek. Stratégiai gondolkodásmód jellemez. Barátaim szerint a vezetési stílusom régebben Pityke őrmesteréhez volt hasonló, de én is tanulok, ma már más eszközökkel igyekszem elérni a céljaimat. Ennyi szereplő összefogásához azonban leginkább diplomáciai érzékre van szükség!

Ezért vágtál bele a jogi tanulmányokba?

Arra egy banális vita után, hirtelen felindulásból jelentkeztem. Úgy tűnik, így reagálok váratlan helyzetekre. De nagyon sokat segít a szemléletmód, amit a jog ad. Egyre jobban értem a világ működését, bizonyos dolgokkal kapcsolatban megértőbb és elfogadóbb lettem.

Szakmai életút

Komoróczki Aliz a Kodolányi János Főiskola Szállodamenedzsment szakirányán végzett, majd elvégezte a BGF – Turizmus desztinációmenedzsment szaktanácsadó képzését, jelenleg az ELTE ÁJK-ra jár. Első munkahelye a Gyulatourist Utazási Iroda volt, ahol referensként dolgozott, később vendéglátó üzletvezetőként és recepción dolgozott több helyen az országban. 2006-tól a Corvin Hotel Gyula értékesítési vezetője, 2008-tól az Elizabeth Hotel Gyula értékesítési és marketingvezetője, 2009-től a Corso Boutique Hotel Gyula szállodavezetője. 2006–2010 között a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület titkára. 2011-től a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője és Gyula város turisztikai menedzsere. 2015–2018 között a Magyar TDM Szövetség elnökségi tagja, 2020-tól a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség elnöke.

Elismerések: Sikeres Gyulai 2012 – Sikeres Gyuláért Egyesület; Az Év TDM menedzsere 2012 – NGM és MT Zrt.; Kőrösi Csoma Sándor Nagydíj 2019 – Magyar Turisztikai Ügynökség

(Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.)

Mivel töltöd a szabadidődet?

Jelenleg leginkább az előbb említett jogi egyetemmel. Emellett szerencsés vagyok, mert Gyula a kikapcsolódáshoz is számos lehetőséget kínál. Szeretem a sokszínű szabadidős programokat, szeretek wellnessezni, színházba, társaságba járni. Épp ezért személyes kedvenceim a Gyulai Várfürdő, a Gyulai Vár, az Almásy-kastély Látogatóközpont, a Százéves Cukrászda és a Gyulai Pálinkafesztivál. De épp ennyire szeretem a természetjárást, az evezést és a vízibiciklizést a belvárost is átszelő Élővíz-csatornán, továbbá a kerékpározást a Körösök Völgyében.

Ott élsz, ahová mások nyaralni járnak. Kikapcsolódásként milyen úti célt választasz?

Mostanában elsősorban belföldi úti célokat, így aztán Magyarország minden porcikáját ismerem. Legkedvesebb határon túli úti célom Erdély, évente egyszer ide is ellátogatunk.

A Gyulán készülő helyi termékek közül a kolbász és a pálinka a legismertebb. Melyik a kedvenced?

A kolbász pálinkával! Konyhánk elengedhetetlen tartozéka a Gyulai, legyen akár kolbász, akár májas. Ünnepi alkalmakkor pedig mindig Gyulai Pálinkával koccintunk.

A frizurád egyszerre divatos, vagány és nőies. Mennyiben tükrözi a személyiségedet?

Azt hiszem, elég jól! A frizurám is egy hosszabb fejlődési folyamat eredménye. Kislány koromtól 30 éves koromig egyszerű hosszú hajat viseltem. Aztán gyakori változtatások mellett egyre rövidebbre vágattam. A „vagány elegancia" híve vagyok.

Van bakancslistád? Mi szerepel rajta?

Természetesen van. A Távol-Keleten például még nem jártam, az ottani desztinációkat szívesen felfedezném!