Szabó Éva: Az első perctől kezdve országos hírnevű fürdőről álmodtam

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. február 21. 18:25

25 évesen lett fürdőigazgató és azóta is ezt tekinti álmai szakmájának a tiszakécskei Barack Thermal Resort tulajdonosa és igazgatója, aki a vendégek kiszolgálását az egyik legszebb hivatásnak tartja. Női vezetők a turizmusban sorozatunkban Szabó Évával beszélgettünk.

A szakmában a neved a tiszakécskei fürdővel kapcsolódik össze, melyet gyermekedként nevelgetsz lassan 25 éve. Miért pont a turizmust választottad hivatásodnak?

Pontosítok, 28 éve dolgozom ebben a komplexumban, sőt valójában itt is nőttem fel. Édesapám 1984-től volt a fürdő üzemeltetője, édesanyám pedig a vendéglátós részleget vitte, így a testvéremmel rengeteg időt töltöttünk itt gyerekként, később pedig a napi teendőkbe is besegítettünk. Így, amikor 1999-ben felmerült a fürdő megvásárlásának lehetősége, őszintén tudtam édesapám kérdésére azt válaszolni, hogy szívesen választom a HR-szakma helyett a fürdővezetést hivatásomnak, így vágtunk bele. Nem sokkal ezután édesapámat sajnos elveszítettük, és a történtek még jobban merősítettek minket elhatározásunkban, így a HR-szakot már levelezőn fejeztem be, édesanyámmal és az öcsémmel családi összefogásban folytattuk a fürdő és a kemping üzemeltetését.

A Tisza-parti Thermálfürdő az évek során helyi jelentőségű létesítményből nagy vonzerővel bíró gyógy- és élményfürdővé növekedett, majd többféle szálláslehetőséget kínáló, négy évszakos resorttá vált. Melyek voltak a legfőbb állomásai ennek az útnak?

A létesítmény megvásárlásakor az összes medencénk felújításra szorult és a törvényi kötelezettségnek megfelelően 2002-ig a nem gyógyvizes medencénket vízforgató berendezéssel kellett ellátnunk. Mindez nagy kihívást jelentett és újabb hitel felvételét tette szükségessé. A befektetés kockázatos volt, de nem hiábavaló: az addigi, évi 40 ezres látogatószámot a felújítást követően megdupláztuk, ami megnyitotta az utat az újabb lehetőségek előtt.

A vendégeink körében felmerült minőségi szálláshelyre való igényt a kemping területén pályázati forrásból felépített 13 apartmannal szolgáltuk ki 2007-ben. Ezt követően, 2011-ben szintén pályázati forrásból láttunk neki a központi medenceépület felújításának, a téli uszodarész színvonalának növelését ugyanis mindenképp szükségesnek éreztük a továbblépéshez.

Az álmunk egy szálloda létrehozása volt. A megvalósíthatósági tanulmány birtokában vágtunk bele az 50 szobás, négycsillagos szálloda fejlesztésébe. A mindössze 9 hónap alatt felépült Barack Thermal Hotel & Spa 2014 július elsején nyitotta meg a kapuit, sikere hatalmas kitörési lehetőséget jelentett. A látogatóink száma folyamatosan növekedett, a Covid előtt elérte az évi 250 ezer főt.

Legújabb apartmanjainkat a csendesebb pihenésre vágyóknak, 2017-ben építettük fel a fürdőtől 200 méterre, gyönyörű, fás környezetben, saját medencével. Ezzel a lépéssel teljessé vált a jelenlegi, 450-500 fős szálláskapacitásunk.

2020-ban a fürdő fejlesztéséhez tértünk vissza: a fürdőzőinket 27 évig kiszolgáló csúszdától elbúcsúzva július közepén a kor igényeinek maximálisan megfelelő új csúszdaparkot avattunk.

Ezzel egy időre akkor „készen is vagytok", vagy van még lehetősége a további fejlődésnek?

Mindig vannak újabb terveink a fürdőfejlesztés területén, és a szálláshely-fejlesztésben is folyamatos lehetőségeket látok, de az idei évben a szolgáltatások minőségének javítására és dolgozóink képzésére fókuszálunk.

Miért lett a szálloda, majd a komplexum neve a barack?

A környék híres baracktermő vidék, a kemping területén és a fürdő előtt ma is állnak barackfák. A kempingben sétálva láttam meg a vendéget, aki a barackfa mellett kis nyeles lábosban lekvárt főzött be. Beszélgetni kezdtünk, és kiderült, hogy a barack Tiszakécskét jelenti számára és mindennap befőz két üveg baracklekvárt. Ez ihletett meg, de jó érzéssel tölt el az is, hogy a gyümölcs a múltunkra és a lehetőségeinkre is utal.

A komplexum bővülésével párhuzamosan növekvő és egyre inkább szerteágazó feladatokkal vezetőként hogyan tudtál lépést tartani?

Ugyan mindenki az én nevemet ismeri, de fontosnak tartom kiemelni, hogy a Barack vezetése csapatmunka. Utánam néhány évvel a testvérem is a fürdő állományába került, a műszaki feladatokat teljes mértékben ő látja el, én pedig a komplexum igazgatásával, a pénzügyi és a személyi ügyekkel foglalkozom. Emellett minden területnek megvan a maga vezetője és a saját csapata. Állandó jelleggel 100-120 fő dolgozik nálunk, de nyaranta 150 főre duzzad a létszám. Édesanyámat is muszáj megemlítenem, aki a gyerekekkel kapcsolatos logisztika nagy részét leveszi a vállamról, és rengeteget segít abban, hogy háromgyerekes anyaként és vezetőként is helyt tudjak állni.

Szabó Éva élete és szakmai pályafutásai elválaszthatatlan a tiszakécskei Tisza-parti termálfürdőtől

Fotó: Turizmus.com

Visszatérve a kérdésre: a feladat összetettségét, sokféleségét nagyon élvezem. Figyelem a szakmát, sokat járok szakmai rendezvényekre és rendszeresen szervezek csapatomnak tanulmányutakat belföldön és külföldön. Újítónak tartom magam, vezetőként pedig együttműködőnek és megértőnek, előbbire a fejlődéshez, az utóbbi két tulajdonságra pedig a csapat egyben tartásához van szükség. Jövőbe tekintően gondolkodom, bármilyen kampányt indítunk, mi mindig több évre tervezünk, ami rendre meghozza a gyümölcsét.

Amikor 25 évesen a Dél-alföldi Termál Klaszter alakuló ülésén felálltam és tulajdonos-vezetőként bemutatkoztam, nem vettek komolyan. Büszke vagyok rá, hogy most már igen. Fontos célomnak tartom, hogy minden fiatal kollégámat, akiben látom az elszántságot, támogassam, segítsem és megtanítsam a szakmára.

Csapatmunkában dolgoztok, mégis te vagy a Barack Thermal Resort működésének motorja, a te személyiséged tükröződik a létesítményen: bájos, közvetlen és mégis profi. Mennyi ebben a szándékosság?

Részben tudatos, részben pedig a személyiségemből fakad, hogy a családiasság és az otthonosság az egész komplexumban érvényesül és az egyik legfőbb értékünkké vált, a belsőépítészeti megoldásokban éppúgy visszaköszön, mint a vendégekkel való bánásmódban. Az alkalmazottjaink azt látják, hogy személyesen törődök mindennel, mindenkivel váltok pár szót és sokat beszélgetek a vendégekkel, így ők is ezt a szemléletet viszik tovább. A beruházások során kipróbált, jól működő csapattal dolgozom együtt, a tervezők ismerik az ízlésemet, a színvilágomat, a dinamikámat, ami ezáltal a külsőségekben is meg tud jelenni.A fejlesztések során az anyaként szerzett tapasztalataimat is kamatoztatom. Szeretem nyugodtan meginni a kávémat, de közben azért szemmel tartani a gyerekeimet. A játszóteret és a gyerekmedencét ezért úgy alakítottuk ki, hogy a vendéglátó egységek teraszáról jól belátható legyen. Nálunk nincsenek távolságok, minden átlátható, ennek szintén megvan a szerepe a nyugodt pihenésben.

Van tudatosság abban is, hogy a vendéglátó egységeket a kezdetektől saját magunk üzemeltetjük, ez a személyzet forgatása, valamint a kínálat szempontjából is nagy előny. A tipikus strandételek mellett önkiszolgáló éttermünkben napi menüt kínálunk, egyszerű, ízletes és friss magyar ételeket, de van pizzériánk is. Büszke vagyok rá, hogy nálunk fürdőruhában is porcelán tányérból étkeznek a vendégeink.

Szakmai életút

Szabó Éva a Pécsi Tudományegyetemen, 2000-ben szerzett HR-diplomát. A szakember 1999 óta ügyvezetője a létesítménynek, mely kezdetben a Tiszaparti Termálfürdő, majd a Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő nevet viselte, 2019-ben, a brand egységesítésekor pedig Barack Thermal Resort névre keresztelték. A komplexum az 50 szobás Barack Thermal Hotel & Spa-t, 13 Barack Thermal Apartmant, a 12 Barack Natura Apartmant, valamint a 104 parcellás Barack Thermal Campinget öleli magában, középpontjában a 40 ezer négyzetméternyi területen fekvő gyógy- és élményfürdővel. Az élményfürdőben 8, a gyógyfürdőben 2 medencét élvezhetnek a vendégek, a szaunavilág 5 szaunája és gőzfürdője mellett több mint 20 féle kényeztető wellness-szolgáltatást kínál, és van egy szezonálisan üzemelő csúszdaparkjuk is. A szakembert 2011-ben a Dél-Alföld Turizmusáért Díjjal, 2019-ben pedig a Bács-Kiskun megye turizmusáért díjjal tüntették ki.

Szálláshelyeink sokszínűsége szintén a koncepciónk része, azt szeretnénk, ha a kemping szabadságát és kedvező árait keresők nálunk éppúgy megtalálják a számításukat, mint azok, akik a négycsillagos szálloda kényelmére vágynak.

Melyik terület a fontosabb, a gyógyvíz és a rá épülő szolgáltatások, vagy az élmény és a wellness?

Nem szeretnék priorizálni. A kezdetekről a sokszínűségre, több generáció együttes kiszolgálására törekszünk. Van trendi, fiatalos csúszdaparkunk, ugyanakkor meggyőződésem, hogy a gyógyvíz jótékony hatását minden generációnak ismernie kell! A töltő-ürítő rendszerben működő, reggel hét órától nyitva tartó gyógymedencéink óriási kincset és vonzerőt jelentenek. A mozgásszervi megbetegedések mellett, természetes, száraz szén-dioxid gázfürdőnknek köszönhetően a Barackban az érszűkületes betegekre specializálódtunk. Az itteni víz ideális gerincproblémások számára, műtétek utána rehabilitációra, lágyságának köszönhetően egész évben használható.

Mit jelent neked Tiszakécske, és miért döntöttél úgy, hogy itt kamatoztatod a tudásod?

Tősgyökeres tiszakécskeiként nagyon szeretem a városunkat, amely családias, ugyanakkor nagyon vonzó is: a Tisza szépsége számomra minden évszakban megunhatatlan és nagyon otthonos. Azt szoktam mondani, hogy a Tisza-part mindent tud, amit az észak-olasz tengerpartok. A gyerekek iskolája miatt ugyan kétlaki életet élünk: a hétköznapokat az iskolaidőszakban Kecskeméten töltjük, és a férjemet heti 1-2 napra Budapestre szólítja a munka, de Tiszakécskén van a családi házunk és azt tekintem az igazi otthonunknak. Igazi ékszerdoboz ez a város, mely a szépségeit csak annak mutatja meg, aki idetalál. Aki felfedezi, az viszont örökre visszatérő vendég marad!

(Az interjú a Női vezetők a turizmusban sorozat részeként, eredetileg a Turizmus.com Magazin 2023. január-februári számában jelent meg.)