Ebben a tíz országban a legveszélyesebb levegőt venni

Forrás: turizmus.com

 2024. március 30. 11:56

Az IQAir tízes toplistája azokról az országokról, ahol minden egyes lélegzetvétel fokozott egészségügyi kockázatot jelent.

Becslések szerint a világon körülbelül minden kilencedik halálesetért a légszennyezés tehető felelőssé, és ez jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt az emberi egészségre nézve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a károsanyag-kibocsátás évente hétmillió korai halálesetet okoz világszerte.

A levegőben lévő szennyezőanyagok megnövelik a magas vérnyomás, a szív- és tüdőbetegségek, az asztma és a rák kockázatát. Az egészségügyi határértékek túllépése esetén a belélegzett mikroszkopikus részecskék és toxikus összetevők életveszélyesek lehetnek.

A svájci IQAir levegőminőség-technológiai vállalat mérései szerint az alábbi felsorolásban található országokban különösen nagy mennyiségű finom por és mérgező gáz kerül belégzéskor a tüdőbe és a véráramba. A szennyezett levegőtől főleg a világ legszegényebb vidékein, Dél- és Közép-Ázsiában, valamint Afrikában szenved a lakosság.

Az adatok 134 ország több mint 30 ezer állomásának mérésein alapulnak. Több érintett ország, például Ghána a csekély számú megbízható mérési adat miatt nem szerepelt a vizsgálatokban.

A világ 10 legszennyezettebb levegőjű országa az IQAir adatai szerint, a mérésekbe bevont országok közül:

 

1. Banglades

A dél-ázsiai országban a WHO által megengedett határérték 15-szörösének felel meg a szálló por koncentrációja, de a kén-dioxid- és nitrogénszennyezettség is rendkívül magas. A légszennyezés különösen a városi területeken nagy probléma a tömeges gépjármű- és ipari károsanyag-kibocsátás miatt.

 

2. Pakisztán

A rangsor második helyén álló országban a megengedett határérték 14-szerese a szálló por koncentrációja. Az ország nagy területeken van kitéve a porviharoknak, és itt is óriási problémát jelent a járművek, az ipar és a mezőgazdaság által okozott környezetszennyezés. Ráadásul sok háztartás szenet, fát vagy más biomasszát használ a főzéshez és a fűtéshez, a nyílt tűzön és hagyományos kemencékben történő égéskor pedig nagy mennyiségben kerülnek szennyezőanyagok a levegőbe.

 

3. India

Az erősen iparosodott nagyvárosokban, mint Delhi, Mumbai és Kalkutta a szálló por koncentrációja a tízszerese a megengedett értéknek, jelentős az ipari szennyezés, és a nagy folyók is rendkívül szennyezettek a beléjük engedett szennyvíz, valamint mezőgazdasági és háztartási hulladékok miatt. Tovább növeli a környezetszennyezés mértékét az is, hogy az egyszer használatos műanyagok széles körben elterjedtek Indiában.

A világon körülbelül minden kilencedik halálesetért a légszennyezés tehető felelőssé

Fotó: 123rf.com

4. Tádzsikisztán

Óriási környezeti kihívásokkal küzd a közép-ázsiai régió is. Tádzsikisztánban számos fém- és textilipari üzem működik, amelyek erősen szennyezik a levegőt, az ipari szennyvíz és a mezőgazdasági hulladékok pedig a vizeket terhelik. A fővárosban, Dusanbéban a részecskeszennyezés a megengedett érték kilencszerese. Sok problémát jelentenek az erdőtüzek is egyes területeken.

 

5. Burkina Faso

A nyugat-afrikai országban súlyos környezeti problémák veszélyeztetik a lakosság életfeltételeit és az ökológiai fenntarthatóságot. A részecskeszennyezés kilencszerese a WHO határértékének, a fővárosban, Ouagadougouban ehhez jön a kipufogógázok általi szennyezés. Az ország száraz területein a felszíni és felszín alatti vizek ipari hulladékok, vegyi anyagok és szennyvíz által okozott szennyezése különböző egészségügyi problémákhoz vezet.

 

6. Irak

A közel-keleti országban főleg az olaj- és gázkitermelésből, a finomítókból, a vegyi üzemekből és egyéb feldolgozóüzemekből származó károsanyag-kibocsátások terhelik a környezetet.

 

7. Egyesült Arab Emírségek

A szövetségi állam egyes területein a porviharok jelentenek nagy környezeti terhelést, a rohamosan fejlődő nagyvárosokban pedig a közúti forgalom növekedése mérgezi nagymértékben a levegőt.

 

8. Nepál

Nepálban is komoly problémát jelent a légszennyezés, ami erősen rontja a lakosság életminőségét. A főzéshez és fűtéshez hagyományosan fát, mezőgazdasági hulladékot és tehéntrágyát használnak, a nyílt tűzön és a rossz minőségű kályhákban történő égetéssel többek között szénmonoxid és szénhidrogének kerülnek a levegőbe. A városokban az elöregedett járműállomány is hozzájárul a légszennyezettséghez.

 

9. Egyiptom

A nílusi országban is nagy problémát jelent, hogy a vidéki területeken sok biomasszát, például szalmát és mezőgazdasági hulladékot égetnek el. A nagyvárosokban a növekvő népesség miatt megnövekedett autós forgalom, a sivatagi területeken a porviharok, valamint a vulkáni tevékenység is hozzájárulnak a környezetszennyezéshez.

 

10. Kongói Demokratikus Köztársaság

A közép-afrikai országban többek között az erdőirtás befolyásolja negatív irányban a levegő minőségét, de nagy gondot jelentenek az elavult járművek, a nem megfelelő károsanyag-kibocsátási normák és az ipari szennyezés is.

Forrás: Reisereporter