Raáb Szilvia: A Kanári-szigetek számunkra szerelem

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 07. 17:58

24 éve él Tenerifén, a Kanári-szigetekért érzett rajongását így hitelesen közvetíti a szakma és az utasok felé Raáb Szilvia, a ViaSale Travel egyik alapító-tulajdonosa. Az egykori kis családi vállalkozás mára évi 8000 főt utaztató, komoly piaci szereplővé fejlődött.

A 2014-es Utazás Kiállításon mutatkozott be először a ViaSale Travel a partnereinek. Milyen szakmai tapasztalattal és milyen elképzelésekkel alapítottátok meg az utazási irodát? Miért esett a választás éppen a Kanári-szigetekre?

27 éves voltam, amikor először jártam Tenerifén, és szerelem volt első látásra. A rövid idő alatt, amit a szigeten töltöttem, fontos elhatározásra juttatott: eldöntöttem, hogy ott szeretnék élni. Nem sokkal később a ma már 30 éves fiammal együtt telepedtünk le Tenerifén. Kezdetektől az idegenforgalom területén tevékenykedtem, megismertem a turizmushoz kapcsolódó szinte összes helyi szolgáltatót, a leghosszabb időt egy hotellánc marketingeseként dolgoztam, ahol a szakmát igazán elsajátítottam, s szerteágazó kapcsolatokat alapoztam meg.

Sok évvel később, de ezzel a tapasztalattal és immáron három fiúgyerekkel vágtam bele a saját cégbe. Kirándulásokat, programokat, helyi asszisztenciát szerveztem magyaroknak a nappalink egyik sarkából, két ebédfőzés között, a gyerekek ellátása mellett.

A 2014-es Utazás Kiállítás volt az álmom, ott szerettem volna megjelenni: a félretett pénzemből sikerült a legkisebb standot kibérelni. Ekkor már hárman voltunk a cégben, és kicsit nagyobban gondolkodtunk, mint, hogy én elviszek néhány kirándulást, és szükség esetén szállodát foglalok pár embernek.

Raáb Szilvia első látásra szerelembe esett a Kanári-szigetekkel

Fotó: ViaSale Travel

A tulajdonosi kör is ekkor alakult ki. Szabó László, aki ugyancsak több mint 20 éve él Tenerifén, adta az informatikai háttértudást és az árualap kialakításának a logikáját a céghez, Kovács Péter pedig a magyarországi kapcsolatrendszerét, valamint a szigorú pénzügyi szemléletét hozta magával. Tulajdonképpen egy gondolattal indultunk, és ez még ma is tökéletesen igaz: ha valaki egyszer ellátogat a Kanári-szigetekre, azt ez a vidék örökre rabul ejti. És a gondolat beigazolódott, vannak utasaink, akik több tucatszor jártak már velünk a szigetcsoporton.

Hogyan növekedett az iroda, hogyan bővült termékkínálata és az elérhető desztinációk köre? Hogyan alakult eközben az iroda partnerhálózata?

Emlékszem, amikor először állítottuk össze a már teljes utazási csomagjainkat, ültünk a nappalinkban és vadul számoltunk, osztottunk-szoroztunk Péterrel. Mire mi a második-harmadik hotelnél jártunk, Laci már el is végezte a feladatot, nemhiába programozó, és előállt az akkor még szerény kínálatunkkal, amely Tenerifére nyújtott utazási lehetőségeket. Persze ehhez kellett az is, hogy közvetlenlégi járat induljon Budapestről Tenerifére. Ma is ez képezi árualapunk bázisát, garanciális helyeket vásárolunk a Magyarországról és a környező országokból induló kanári-szigeteki járatokra.Ugyanekkor megnyitottuk az első két irodánkat, a tenerifei mintegy 5 négyzetméteres reptéri irodát, amely arra volt tökéletes, hogy egy ember fogadja az érkező utasainkat. A budapesti irodát is egy ember vitte a kezdetek kezdetén, de ez utóbbi tette lehetővé, hogy az értékesítésünk valóban beinduljon és növekedjen.

Ekkor kellett egy igazán fontos kérdést eldöntenünk: utasok számára nyitott, utcai irodát, irodákat fejlesztünk, vagy értékesítő partnerekkel dolgozunk. Mi az utóbbi mellett döntöttünk, így komoly munkával elkezdtünk végigjárni az utazási értékesítőket, hogy szerződjenek le velünk.

A következő év is egy komoly döntéssel kezdődött: úgy döntöttünk, hogy a 2016-ban indított közvetlen Gran Canaria-i járatokat kihasználva bővülünk. Így azon a szigeten is ki kellett építeni mindazt, amit Tenerifén megcsináltunk: nemcsak a képviseletet kellett létrehozni, hanem olyan stabil és megbízható embert is találni, aki támogatással, de mégis egyedül képes menedzselni az érkező utasokat, a kirándulásokat megszervezni, és nem mellesleg az év 365 napján ott tartózkodik.

Majd szinte lépésről-lépésre ugyanezt játszottuk végig Fuerteventurán és Lanzarotén is. Ma már mondhatom, hogy mind a három „további" szigeten stabil háttérrel rendelkezünk. Mindig célunk volt, hogy ne a klasszikus telepített idegenvezetőkkel dolgozzunk. Nemcsak azért, mert kicsik vagyunk ehhez, hanem mert saját magamról tudom, mit jelent az, hogy az utasoknak 1000 százalékban tudunk segíteni. Fontos kollégáink biztos helyismerete, tudniuk kell például, hogy a harmadik sarkon jobbra befordulva a negyedik üzletben találja meg az utas, amit keres. Így a célunk mindig az volt, hogy olyan emberekkel dolgozzunk, akik az adott szigeten élnek. Van olyan kollegánk, akinél ez adottság volt, és van olyan, akit mi csábítottunk ki sok-sok évvel ezelőtt.

Újabb két év telt el úgy, hogy haladtunk előre, csináltuk a dolgunkat, és igyekeztünk fejlődni minden téren. 2018-ra a budapesti irodában már négy értékesítő dolgozott, míg a tenerifei főirodában már 10 feletti létszámmal számoltunk, és ehhez jöttek a szigeteken dolgozó kollegák.

Ez a háttér és az idegenvezetőink szakmai tudása, helyismerete adta meg a bátorságot, hogy 2018-ban megszervezzük az első study tourunkat. Ebben a helyi turisztikai hivatalok is szerepet vállaltak, az első perctől fogva tudom, hogy az erős bázishoz kell az ő szakmai támogatásuk is. És persze a szállodai és szolgáltatói kapcsolatok nélkül sem lennénk sehol. Már akkor, 9 évvel ezelőtt a tenerifei nappalinkban eldöntöttük, hogy csak úgy akarunk dolgozni, hogy személyesen ismerjük a szolgáltatókat, a hoteleket. Ezzel tudjuk az utasok kényelmes utazását garantálni.

2019-ben vettünk egy újabb mély lélegzetet, és több hétnyi számolgatás után úgy döntöttünk, hogy saját charterjáratokat indítunk Fuerteventurára és Gran Canariára. Erre húztuk fel a kommunikációnkat, a marketingünket és nem utolsósorban az értékesítők létszámát is. Ma már anekdota köztünk, hogy Péter állandóan mutogatta a telefonján a köröket, hogyan terjed a járvány és mondta, hogy baj lesz. Mi akkor még nem akartunk hinni neki, és persze a köröknek sem, mentünk szívből előre. És tudjuk, mi lett a vége: törölt járatok, lezárt határok. De túléltük a járvány okozta nehéz időszakot, és már önmagában ez is nagy dolog.

Persze mondhatom, hogy sokat dolgoztunk a Covid alatt, voltak terveink, de ma már látom, hogy ugyanazzal álltunk fel, amink korábban volt: az árualap csak kis mértékben változott, a kollégák egy jelentős része visszajött hozzánk. Úgyhogy tavaly nekivágtunk újabb tanulmányutak szervezésének, és elindultunk a MICE-utaztatás irányába, olyannyira, hogy külön fejezetet szánunk erre az életünkben és a katalógusunkban egyaránt.

Ugyancsak tavaly „feltérképeztük" Madeirát és tudatos döntéssel elkezdtük programozni, mint új desztinációt. Mi persze továbbra is megmaradunk a Kanári-szigetek specialistáinak, de immár bázissal rendelkezünk Madeirán, és nagyon úgy tűnik, hogy az utazóközönségünk is kedveli a desztinációt.

Hogyan sikerült a ViaSale Travel 2022-es éve?

Mindig azt mondtam, hogy ha a 2019-es év utasszámának felét elérjük, akkor tényleg életképes a vállalkozásunk. Elmondhatom, hogy magasan felülmúltuk a korábbi várakozásokat.

Mit tekintesz a legnagyobb sikerednek az irodával kapcsolatban?

Talán három dolgot tudnék kiemelni, de valójában szerintem ez egy mozaik, amiből összeadódik, hogy miért tudunk sikeresek lenni. Az egyik, hogy mi hárman, tulajdonosok kiegészítjük egymást, és hogy olyan szakmailag magas szinten álló kollégákat tudtunk találni, akik a hatalmas terhelés mellett és a folyamatosan változó körülmények ellenére is kitartanak a ViaSale mellett.

A másik a partnerkapcsolataink Magyarországon, sőt – talán nem mindenki tudja –, de Szlovákiában is. Hogy olyan viszonyt tudok és tudunk ápolni az utazásközvetítő kollégákkal, amely a munkánk alapját képezheti. Ezért végtelenül hálás vagyok.

A harmadik pedig egyértelműen a helyi kapcsolatok. Az, hogy személyesen ismerjük nemcsak Tenerifén, hanem minden szigeten – beleértve Madeirát is – a szolgáltatókat, a hoteleket, a tulajdonosokat, a vezetőket, akikkel együtt dolgozunk. Így mind az utazási csomagjaink, mind pedig a helyben végzett tevékenységünk is szilárd alapokon tud állni.

Miért a turizmust választottad hivatásodnak?

Tenerife adta nekem ezt a lehetőséget. Közgazdasági szakközépiskolát végeztem, de amikor Tenerifén kellett boldogulnom, a helyi többséghez hasonlóan én is ebben a szakmában kötöttem ki, és beleszerettem. Szeretek emberekkel foglalkozni, sőt kifejezetten jólesik ma is, ha valakit helyettesítenem kell, és nekem kell a reptérre menni indítani vagy fogadni az utasokat. Ma már büszkén elmondhatom, hogy ez a hivatásom, az életem.

Hogyan tükröződik vissza a személyiséged a VisaSale Travelben?

Remélem, erről a kollégákat nem kérdezed meg! Én vagyok az, akinek a személyiségét leginkább tükrözi a cég. Az én arcom van a kirakatban, ezért én kapom a jót és a rosszat is nyilvánosan. Ha komolyabbra fordítom a szót, akkor a cég talán tőlem veszi a rugalmasságát abban a tekintetben, hogy képes a változásokat követni.

Melyek azok a tulajdonságaid, amelyeknek a legnagyobb hasznát veszed az iroda vezetése közben?

Én vagyok a szem a cégben. Mindig mindent tudni akarok és érteni, átlátni, és igen, az én feladatom a pozitív és negatív visszacsatolások közlése is. Ez a fajta „minőségellenőri" szerep nagyon fontos, amihez a szókimondásom is elengedhetetlen. A másik fontos feladatomnak tekintem a pénzügyi fegyelmet, ezért kifejezetten hasznos, hogy ebből a szempontból szigorú vagyok.

Milyen célokat szeretnél még megvalósítani szakmai pályafutásod során?

Most a stabilitás a legfontosabb kérdés a cég életében, ezt személyesen is egy karrierlépcsőnek élem meg, a következő évek fókuszát is erre tettük. Ha sikerül – a folyamatosan változó körülmények ellenére – egy pénzügyileg stabil növekedést és egy profi adminisztrációs hátteret felépítenünk, akkor elértem a következő karriercélom.

(Az interjú a Női vezetők a turizmusban sorozat részeként, eredetileg a Turizmus.com Magazin 2023. márciusi számában jelent meg. Ha még nem előfizetőnk, kattintson ide! )