Dankó Pista Emléknap: 78 fővárosi vendéglátóhelyen több tízezer vendéget szórakoztattak a muzsikusok

Forrás: turizmus.com

 2024. június 18. 11:22

Mintegy 100 cigányzenekar csaknem félezer muzsikusa 303 órán keresztül játszott közel 80 fővárosi vendéglátóhelyen a Dankó Pista Emléknapon június 15-én.

A Magyar Turisztikai Ügynökség annak érdekében szervezte meg hagyományteremtő szándékkal a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a magyar éttermi és kávéházi cigányzene kultúrájára és turisztikai jelentőségére. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján elmondható, hogy a cigánymuzsika a vendégélményt és a vendégforgalmat is emelte: több tízezer vendéget köszönthettek a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyek, az átlagos forgalmuk pedig 10%-os növekedést mutatott a megelőző hétvégéhez képest.

A Dankó Pista Emléknapon a főváros számos kerületében és a belváros turisták által szívesen látogatott pontjain is élő muzsikaszó fogadta a vendéglátóhelyek közönségét. A csárdától, a vendéglőn át, a klasszikus ételkínálatot biztosítótól a fine dining-ig, összesen 40 fővárosi étterem és 16 bisztró kínált az ízletes fogások mellé cigányzenét is. De a 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból és cimbalmosból álló zenekarok játéka töltötte be a levegőt 17 kávéházban és cukrászdában, valamint 5 bárban is.

Mintegy 100 cigányzenekar csaknem félezer muzsikusa 303 órán keresztül játszott közel 80 fővárosi vendéglátóhelyen

Fotó: 123rf.com

A legendás prímás nótái mellett felcsendültek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek is, így mindenki találhatott számára kedves dallamot a repertoárban. Összesen 101 cigányzenekar 474 zenésze játszott ezen a napon a fővárosban.

A június 15-i esemény a Magyarország Kormánya által meghirdetett Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is volt egyben, amely több, mint 1 milliárd forint keretösszeg felhasználásával több mint 700 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását támogatja négy hónapon keresztül. A program egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hagyományos éttermi, kávéházi cigányzenei kultúra megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, ezzel is szélesítve a hazai vendéglátóhelyek szolgáltatási palettáját, erősítve versenypiaci pozíciójukat.

„A Dankó Pista Emléknap méltó ünnepe volt az évszázados hagyománnyal bíró kávéházi, éttermi cigányzenének. Ezen a napon az asztalokhoz ismét visszatért az a régi, nagymúltú hangulat, amelyet csak hazánkban lehet átélni. Bízom abban, hogy a Muzsikáló Magyarország 2024 program segítségével pedig nem csak sikerül megőriznünk ezt a gyönyörű kultúrát, hanem újra és újra értéket teremtve tovább is tudjuk adni a következő generációk számára a magyar vendéglátás e világszinten is egyedülálló hagyományát” – emelte ki ifj. Sárközy Lajos, Liszt Ferenc- és Junior Prima díjas hegedűművész a program kapcsán.

A Dankó Pista Emléknapon a cigányzenei együttesek játékát a legtöbb, összesen 22 vendéglátóhelyen az V. kerületben élvezhette a közönség. De a belváros további részein is sok zenekarral találkozhattak a vendégek: az I. és a VII. kerületben például 12-12 zenekarral, míg a VI. és IX. kerületben 7-7 zenekarral. De az II., III., a VIII., a XIII., és a XIV., kerületekben is legalább 2-3 étteremet, bisztrót, kávézót vagy bárt találhattak a cigányzene kedvelői. Emellett természetesen Budapest fő látványosságai, így a Budai Vár, a Bazilika, a Margit híd, a Vásárcsarnok, vagy akár a Kazinczy és Király utcai „bulinegyed” környékén is számos egységben szólt élő muzsika. A zenekarok közül 7-en délelőtt, 35-en kora délután zenéltek, míg 27 együttes az ebéd melletti muzsikaszóról gondoskodott, 31 zenekar pedig vacsoraidőben varázsolta el a közönséget.

 

Összesen 15 milliárd forint támogatásra pályázhattak a turizmus szereplői

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség elkötelezett abban, hogy még tovább fejlődjön az ágazat, ehhez jelentős segítséget nyújtanak az április végén bejelentett komplex, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási program pilléreiben elérhető, illetve szakaszosan megnyíló forrásai. Ennek részeként 13 milliárd forint áll rendelkezésre a vendéglátóhelyek fejlesztésére, a vendéglátóhelyek 1 millió forintos támogatásból valósíthatnak meg színvonalemelő, versenyképességet javító beruházásokat.

Az 1 milliárd forintos Muzsikáló Magyarország 2024 program támogatása pedig újra élőzenével, színvonalas kávéházi cigánymuzsikával töltheti meg a vendéglők teraszait. Mindemellett 1 milliárd forintot fordít a kormány a Tourinform irodák korszerűsítésére.