Orbán Ráhel: Budapesten minden adott, hogy megfizethető luxus úti cél legyen – podcast

Forrás: turizmus.com

 2024. június 27. 18:00

A klasszikus nyugat-európai úti célok megdrágulása miatt egyre többen keresik a rejtett kincseket, ez helyzetbe hozhatja a luxusszínvonalat megfizethető áron kínáló budapesti szolgáltatókat – mondta el Orbán Ráhel, a BDPST Group kreatívigazgatója a Trend FM Turizmus.com című műsorában.

Az évről évre egyre jobb számokat produkáló Budapesten már rég nem a turisták számán, hanem azok összetételén kell dolgozni, hogy fővárosunk ne csak olcsó desztinációként és bulihelyszínként éljen a köztudatban – emelte ki a beszélgetés elején Orbán Ráhel, aki szerint Magyarország turizmusát két részre, Budapestre és a többi hazai desztinációira osztva érdemes vizsgálni.

 

Budapest versenyelőnyei, és ami még hiányzik

„Kellenek a hátizsákos turisták, de figyelni kell, hogy nyissuk az ollót és teret engedjünk más célcsoportok számára is" – adott hangot a főváros pozicionálásával kapcsolatban véleményének. Megszólításukban fontos hívószó lehet a kultúra, ezen belül is a sokszínű és Budapestet Európa legvonzóbb célpontjai közé emelő építészet, illetve a biztonság, amit a hozzánk érkezők kivétel nélkül kiemelnek. Az épített örökség és a Duna mellett fontos, már kiforrott pillére a vonzerőknek a gazdag szállodai kínálat és a rendkívül változatos éttermi paletta, ezek sokszínűsége versenyelőnyt biztosít Prágával és Béccsel szemben. Rengeteg kulturális intézményünk van, köztük az olyan kicsi és könnyen befogadható gyöngyszemek, mint a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A stadionjainkat akár háromszor is megtöltő sztárelőadók, valamint a Forma-1 szintén alkalmas a jól költő turisták vonzására – sorolta Budapest erősségeit.

Orbán Ráhel, a BDPST Group kreatívigazgatója, a BDPST Koncept ügyvezetője

Fotó: BDPST Group

Orbán Ráhel szerint hiányzik viszont Budapesten a luxusvásárlás lehetősége, és ez nemcsak magát a fogyasztást, de a vásárlási élményt, a kirakatnézegetést, a szép üzletek felkeresését is magába foglalja. A lehetőség bizonyítottan meghosszabbítaná a tartózkodási időt és jelentős pluszbevételt jelentene a szolgáltatók, valamint az ország számára – emelte ki.

 

„A Dorothea nem luxusszálloda"

A turisztikai marketinggel foglalkozó szakember számos érdekes háttérinformációt is elárult a BDPST Group portfóliójának legújabb budapesti ékkövéről. A Vörösmarty téren tavaly novemberben átadott Dorothea Hotel születéséhez, elmondása szerint hosszú tanulási folyamat kapcsolódik. Amikor a projekt 2015-ben hozzájuk került, még a Renaissance márkával volt szerződésük, de sikerült meggyőzniük a Marriott szállodaláncot arról, hogy Budapest sokkal többre hivatott annál, hogy központi helyszínére egy négycsillagos businessmárkát tegyenek.Az Autograph Collection márkára váltás létjogosultságát azóta igazolta, hogy a híres nyugati desztinációk megfizethetetlenné válása miatt egyre többen keresik az olyan új, rejtett kincsként értékelt desztinációkat, mint Budapest – mutatott rá Orbán Ráhel.

Hangsúlyozta: a BDPST Koncept által kifejezetten a magyar piacra megálmodott Dorothea nem luxusszálloda, bár kétségkívül a Marriott Autograph Collection brandjének top szállodája lett, és az elérhető, megfizethető luxust képviseli. Érzetében, élményében, dizájnjában nincs lemaradva versenytársaitól, az árazásban azonban nem hozza a nyugat-európai ötcsillagos hotelek szintjét. „Egy ugyanilyen színvonalú és lokációjú szállodáért Párizsban ma egy nullával többet kell fizetni" – tette hozzá.

A Dorothea Hotel lobbyja

Fotó: BDPST Group

A Marriott-tól tanultak márkázni

Az Autograph Collection azért is volt jó választás számukra, mert lehetőséget ad az alkotásra, sőt, a márkához tartozó szállodák számára kifejezetten előírja a saját arculat megalkotását. „Tulajdonképpen a gombhoz varrtuk a kabátot" – beszélt a Dorothea név és a narratíva megalkotásáról a szakember, hozzátéve, hogy a dizájnnal és a történetmeséléssel a magyar kultúráról is edukálni kívánták a vendégeket.

A nyolc éven át zajló fejlesztés során lehetőségük nyílt arra, hogy a brandalkotási folyamatot a világ egyik legerősebb szállodaipari cégcsoportjától sajátítsák el. Az itt szerzett tapasztalatokat a saját üzemeltetésben lévő egységeiknél is hasznosították, amikor úgy döntöttek, hogy szükség van ezeknek a házaknak a marketing szempontból való összefogására. Így született meg a Botaniq Collection ernyőmárka, amelynek zászlóshajója és egyben névadója a Botaniq Turai Kastély, ahol mind az épületre, mind pedig az azt körülölelő park helyreállítására kiemelt figyelmet fordítottak .

„A Dorothea még nincs kész, a jövőben a szálloda és a benne lévő éttermek helyzetét egyaránt szeretnénk megszilárdítani" – beszélt a következő három év teendőiről Orbán Ráhel.Feladatuk még az egykori Mahart-házban lévő, hosszú távú kiadásra szánt lakások befejezése, illetve az épület tetején a BiBo étterem megnyitása, amely a már működő Aleli mellett a Dany Garcia-csoport másik budapesti étterme lesz. A nyár végén elkezdik a Gellért Hotel felújítását is, amelynek a Mandarin Oriental szállodalánc lesz az üzemeltetője. És további terveik is vannak – hangzott el az interjúban.

A teljes beszélgetést meghallgathatja alább: