Szafariszállás, zömmögő terápia és részeges lekvár – belekóstoltunk a zalai nyitott porták legjavába

Szerző: Joszkin Daniella

Forrás: turizmus.com

 2024. május 24. 10:41

A Zala-völgy ízeit, kultúráját egy jól kiépült, szervezett falusiturizmus-hálózatra fűzték fel a helyi gazdák, akinél zsigerből jön a szíves vendéglátás. A térségben működő Nyitott Porta Hálózat tagjainál testet és lelket melengető élményekben részesülhet a látogató.

Bár nagy szükségünk lenne rá, ritkán engedjük meg magunknak, hogy teljesen kiszakadjunk a városi élet zajából, a rohanó mindennapokból, és félretéve a telefont visszatérjünk a gyökereinkhez, a természet adta javakhoz.

Mielőtt külföldi utat foglalnánk, érdemes felfedezni saját országunk rejtett kincseit és ízeit, például a Zalai-dombság által ölelt Zala-völgy térségét. A városi ember fejében a falusi létről őrzött kép többnyire egyet jelent a háztáji veteményeskerttel, állattartással és pálinkafőzéssel, itt azonban a tájegység ízeibe, kultúrájába egy jól kiépült, szervezett falusi turizmus keretei között kóstolhat bele.

Zalai-dombság: már a látvány is léleksimító

Fotó: Joszkin Daniella

A közösségek összetartó erejét alapul véve 2018-ban a helyi gazdák, termelők és turisztikai szolgáltatók megalapították a Zala-völgyi Nyitott Porta Hálózatot. A jelenleg 34 aktív taggal működő, hagyományápoló, értékmegőrző egyesület célja, hogy egymást erősítve és segítve minőségi portékával és szolgáltatással lássák el a környék lakosságát. A helyi gazdaság fejlesztésén túl pedig szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a vidéki életformát, a termőföld adta kincseket, átadni a természetet szeretetét és minél több érdeklődőt csábítani portájukra.

A „nyitott” jelző nem azt jelenti, hogy kapuik éjjel-nappal nyitva állnak,az online is elérhető porták bemutatkozása mellett eseménynaptár segítségével lehet tájékozódni és bejelentkezni a látogatásokra.Elérhetők személyre szabott, privát programok is, azokat közvetlenül a tagokkal lehet egyeztetni – tudtuk meg egyebek mellett az egyesület alapító elnökétől, Guitprechtné Molnár Erzsébettől és a jelenlegi elnöktől, Fatér Balázstól. A boros, gasztro-, kulturális, játékos, kreatív és rekreációs programok közül egy kétnapos sajtóút során mi is jó néhányat kipróbálhattunk.

Az egyesület alapító elnöke, Guitprechtné Molnár Erzsébet és a jelenlegi elnök, Fatér Balázs

Fotó: Joszkin Daniella

Első vendéglátónk, a zalaszentlőrinci Mi Kertünk porta tulajdonosa, Mikla Gabriella kemencében sült kovászos kenyérrel, csalános-medvehagymás- tyúkhúros pogácsával és limonádékülönlegességgel készült a fogadásunkra. A többhektáros zöld környezetben kiadó apartmannal, állatsimogatás, kézműves foglalkozás lehetőségével és hagyományos módon készült, közös réteshúzással, kenyérsütéssel várja az ide látogatókat.

Kemencében sült kenyér limonádékülönlegességekkel a Mi Kertünkből

Fotó: Joszkin Daniella

Miközben Fatér Balázs az egyesület társadalmi szerepvállalásáról és az új tagok felvételének minősítési folyamatáról beszélt, az általa működtetett Csáford-völgyi Natúr Pont gyümölcs-, zöldség- és gyógynövényfeldolgozó üzeme jóvoltából mindenmentes gyümölcsleveket és lekvárt  kóstolhattunk. Az üzemben a fenntartható gazdálkodást szem előtt tartva vegyszermentesen készülnek a 100 százalékban természetes levek, lekvárok, szirupok. Emellett az illóolaj-lepárlás és szappankészítés folyamatába is bepillantást nyerhet az, aki ellátogat a portára.

Ebédünket a Keszler Birtok borteraszán tálalták. A menüsor összeállításában és elkészítésében az Ifjú Séftehetség díjat is elnyert Farkas Richárd közreműködött. Az erdei gombakrémleves, bográcsban főtt marhapörkölt, házi reszelt tarhonya, bodzás uborkasaláta, bazsalikomos madártej, tökös-mákos rétes és az újragondolt dödölle mellé Keszler Viktor borai tökéletes kísérők voltak.

A Keszler Birtok újragondolt dödölléje

Fotó: Joszkin Daniella

Skapér Zoltán méhészetében megtudhattuk, mi az a fedelezés, pergetés, csurgatás, apiterápia, emellett pedig megismerhettük a gesztenyés és napraforgó mézkülönlegességeiket. A portán beavatnak a mézkészítés fortélyaiba, valamint a szervezetre jótékony hatással bíró kaptári levegőt, hőt és rezgést hasznosító méhterápiás ház is kipróbálható.

nyitottportak_kepek

Skapér Zoltán méhészetében mindent megtudható a mézről

Fotó: Joszkin Daniella

Az Örvényes patak és erdő szomszédságában található Farm Inn Fogadó készítette a vacsoránkat. Az étterem különlegessége, hogy a helyi gazdák portékái mellett a saját kertjükben termesztett alapanyagokból és fűszernövényekkel szezonális, gyerekkorunkat idéző ételeket kínálnak. A salátához használt remek dressing recepjét Ekhoff Adriána tulajdonos szívesen osztotta meg velünk.

nyitottportak_kepek

A Farm Inn barátságos étterme

Fotó: Joszkin Daniella

Az éjszakát a Badacsonyi Tamás és felesége, Niki tulajdonában és vezetése alatt álló zalacsányi Pálos Resortban tölthettük. Az egyébként többfajta autentikus szálláslehetőséget kínáló resort itthon egyedülállónak számító Safari Lodge-a az afrikai szafariszállások mintájára készült: az összkomfortos, hipermodern, nagyméretű sátorféle egyes típusai még pezsgőfürdővel is fel vannak szerelve. Az Örvényesvölgyi Fesztiválnak is otthont adó, tízhektáros birtokon dámszarvas-etetés, boros és kulturális rendezvények mellett e-bike túrát is szerveznek.

Dámszarvas-etetés a Pálos Resortban

Fotó: Joszkin Daniella

Falun nincs élet kolbász és szalonna nélkül, így reggel sonkával, tepertővel, disznósajttal is megrakott bőségtállal fogadtak a Pálos Resort szabadtéri teraszán. A füstölt áru Zsánkó Norbert portájáról érkezett. A kistermelői gazdaságot körbejárva láthattuk, hogy a mangalicatenyésztésre és -feldolgozásra szakosodott portán az állatokat egy nagyobb, szépen rendben tartott, fás, bokros területen tartják. A gondos figyelemnek és a szabad tartásnak köszönhetően a kiváló minőségű húsokért folyamatos várólista van.

nyitottportak_kepek

Bőségtál Zsánkó Norbert portájáról

Fotó: Joszkin Daniella

Következő állomásunkon, a Bakos házaspár által működtetett Gyógynövények Völgye ökológiai gazdaság vezetett interaktív gyógynövényfürkésző túrája egyszerre nyújt lehetőséget a kikapcsolódásra és az információszerzésre. Megtapinthattuk, megszagolhattuk a gyógynövényeket, miközben Zsuzsa bennfentes titkokat árult el a népi gyógyászatról, illóolajok, teák, gyógykrémek varázserejéről. A biogazdaság boszorkánykonyhája is nyitva áll a látogatók előtt, így természetesen mi is meglestük, hol készülnek az elixírek. Az örök fiatalság szérumának sajnos nem kaptuk meg a receptjét, de egy ecetes-levendulás dezodort azért összekotyvaszthattunk. A gazdasághoz tartozik még gyümölcsfeldolgozó üzem, mintabolt, rendezvényterem és a bérelhető Gyógynövénylak apartmanház.

nyitottportak_kepek

A Gyógynövénylak apartmanházban ilyen családi szobák vehetők ki

Fotó: Joszkin Daniella

Miután a testi problémákra megoldást találtunk, a lélek felé fordultunk: rengeteg alternatív gyógymód van lelkünk megnyugtatására, az egyik ilyen az elmetisztító, sejt szinten feszültségoldó tibeti hangtál terápia. Juhász Beáta és Csorba Norbert a Békés Harcos Udvar és Jurtaszállás megálmodói egy félórás, csoportos hangfürdővel kedveskedtek nekünk, ahol megtapasztalhattuk magunkon a hangok rezgéseinek lazító hatását. Ők az istállót alakították át mozgásműhellyé, edzőteremmé, ahol relaxációs foglalkozások mellett az általuk elnevezett paraszt fitnesz órákat is tartják.
nyitottportak_kepek

A Gyógynövények Völgye hangtálfürdője

Fotó: Joszkin Daniella

Ebéddel Tarsoly Lídia, az egyesület újonca, a zalaszentgróti szarvasmarha-tartó LídRind portáján fogadott bennünket. A szőlőhegyen található panorámateraszukon babos káposzta, húsgombóc gombamártással és házi szilvalekváros hájas került a terítékre. Családias kiszolgálás, mennyei ízek, pazar kilátás találkozik itt össze, a nyitott napokon pedig még barbecue partyhoz és élő zenés marhapörköltfőző-versenyhez lehet csatlakozni.
nyitottportak_kepek

A LídRind portája házi süteményei

Fotó: Joszkin Daniella

Utolsó állomásunkon a Pitypang Porta lekvárjait a szabadban, a Dóka Éva Pincészethez tartozó szőlődűlőn található kis háznál kóstoltuk meg. A Berecz család a megszokott ízeken túl konyakkal bolondított meggy-, rummal felöntött szilva-, csokival édesített ribizlilekvárt is készít, melyeket frissen sütött kaláccsal tálaltak.

A Dóka Éva és Tarsoly Róbert házaspár által alapított pincészetben, a mesés környezetben történeteiket hallgatva, a boraikat kóstolva szinte megelevenedett előttünk a Bor, mámor, Provance című film zalai változata. A hivatásuk és egymás iránt érzett szeretetükből fakadóan ők nemcsak bort készítenek, hanem szenvedéllyel, alázattal, tisztelettel, igazi borkultúrát teremtenek.

Tepertőkrémes borkorcsolya Dókáéknál

Fotó: Joszkin Daniella

Aki Zalában jár, annak kötelező megkóstolni a Hegykét, a Zalai borvidék fricskaborát is. A Hegyke a vidék első számú közösségi bormárkája, első évjáratát a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok készítette el 2021-ben. A zászlósboruk nemcsak felhívta a figyelmet a zalai borokra, hanem kivívta a szakma elismerését is és felhelyezte a zalai borvidéket a bortérképre.

Köszönjük a Zala-völgyi Nyitott Porta Hálózatnak és valamennyi portatulajdonosnak a barátságos vendéglátást és a hamisítatlan, házias ízeket!