Vármegyejárással bőröndmúzeumként mutatja be kincseit ez a múzeum

Forrás: MTI

 2024. március 13. 10:12

Vármegyejárást indít a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum: múzeumpedagógiai és muzeológiai programjait a kulturális akadálymentesítés jegyében a nyugat- és közép-békési térség ötezer lélekszámúnál kisebb településeire juttatja el – közölte az intézmény.

Mint írták, a programsorozat öt elemből áll. Az Iskola a múzeumban elnevezésű program során a kistérségek diákjai interaktív tárlatvezetésen ismerkedhetnek meg a múzeum állandó kiállításával. A tárlatvezetést múzeumpedagógiai foglalkozás egészíti ki.

A Múzeum az iskolában sorozaton „bőröndmúzeumként” viszik el a településekre egy-egy téma feldolgozását. Az iskolás korosztály mellett felnőtteknek szóló programok is szerepelnek a kulturális kínálatban.

A Közösség a múzeumban programnak köszönhetően az érdeklődők a múzeum állandó kiállításán keresztül betekintést kaphatnak a régmúlt idők hétköznapjaiba, valamint a múzeumi adattár és a családfakutatás közötti kapcsolatba.

A kulturális akadálymentesítés jegyében vármegyejárást indít a Munkácsy Mihály Múzeum

Fotó: Facebook

A Múzeum a közösségben projekt résztvevői a múzeumi adattárak világával ismerkedhetnek meg múzeumi szakemberek segítségével.

Az ötödik elem a Közösségünk kincsei című vándorkiállítás, amelyet június végéig a vármegye tíz különböző településén mutatnak be. A tárlat Békés vármegye települési, megyei és nemzeti értékeit, hungarikumait, valamint szellemi-kulturális örökségének kincseit gyűjti össze, kiemelve a vármegye történetének fontosabb eseményeit, személyeit, természeti értékeit, hagyományait, továbbá a térségre jellemző és hozzá köthető érdekességeket. A vándorkiállítás elsőként szerdán Gádoroson mutatkozik be.

A Magyar Nemzeti Múzeum programja a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében és a Munkácsy Mihály Múzeum együttműködésével valósul meg – olvasható a közleményben.