Minden, amit az autólízingről tudni érdemes

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. április 02. 10:31

Ma már kedvezményes úton is megszerezhetjük a kívánt járművet. Nem kell hozzá saját tőkéből finanszírozni a teljes ügyletet, hanem a klasszikus autóhitelt felváltó autólízinget is használhatjuk hozzá. Ez egy nagyon egyszerű, gyors és nem utolsósorban kedvező módja az autóvásárlásnak.

Mi az autólízing?

Tulajdonképpen az történik, hogy a bank megvásárolja az általunk kijelölt járművet, hogy azt mi használhassuk, majd a felvett összeg visszatörlesztése után általában a tulajdonunkba is kerül.

Az autónak azonban több szempontnak is meg kell felelnie, valamint az igénylőnek is át kell esnie a hitelbírálaton. Az autólízing folyamatában a Lizingo.hu is tud segíteni, hogy a kívánt összeg már 24-48 órán belül a számlán landoljon.

A kiválasztott jármű maximum 17 éves lehet, továbbá önerővel is kell kalkulálni, ami minimum a vételár 20%-a lesz, de sokkal általánosabb a 30%. Ennek mértéke növekedhet, ha gyenge a hitelképességünk vagy valamilyen nagyobb értékű luxusautót választunk.

A fennmaradó összeget fogja a bank hitelezni, amit aztán kamattal kell visszafizetni maximum 84 hónap alatt. Az autót az igénylő fogja használni, és ő a forgalmiban mint üzembentartó fog szerepelni. Amint a tartozást teljesen rendezte a bank felé, zártvégű lízing esetében a tulajdonjogot is automatikusan megszerzi a banktól.

Ma már kedvezményes úton is megszerezhetjük a kívánt járművet

Fotó: Stock fotó

 

Az autóvásárláshoz kapcsolódó autólízing esetében szinte semmilyen eltérés nem tapasztalható a klasszikus autóhitelhez képest. A bank tulajdonjoga csupán a járműnyilvántartásba kerül majd bejegyzésre. Magánszemélyek általában a zárt végű pénzügyi lízing konstrukciót választják, amely keretein belül a teljes tartozás megfizetése után automatikus szerzik meg a tulajdonjogot.

A 2014-es törvényi változások után megszűnt az a lehetőség, hogy a hitelkonstrukciónak az autó lehessen a fedezete. Ma már kizárólag autólízing keretein belül érhető el az, hogy a fedezete és a tárgya is a jármű legyen a konstrukciónak.

 

Mikor érdemes a nyílt végű lízinget választani?

Ez a másik fő fajtája az autólízingnek. A legnagyobb különbség az, hogy a futamidő végén a lízingbevevő nem lesz automatikusan tulajdonosa a járműnek, hanem vevőkijelölési joggal rendelkezik.

A futamidő végén kijelölheti azt a személyt, aki az autót maradványértéken megvásárolhatja a banktól. Ezt az értéket még a lízing elején meghatározzák.

A nyílt végű autólízing bérleti jogviszonynak minősül az áfa-törvény szempontjából, ezért az autó áfája mint szolgáltatás áfája kerül majd levonásra. Ezzel sokkal kedvezőbb lesz a megtérülése az egész konstrukciónak.

 

A visszlízingről se feledkezzünk meg!

Meglévő autó esetében is kihasználhatjuk a lízing előnyeit. Ha azonnal nagyobb összegre van szükségünk, akkor a saját járművünk értékének akár 80%-át is megkaphatjuk a banktól úgy, hogy nem kell megválni tőle.

A visszlízing egy zárt végű pénzügyi lízing, ahol a felvett összeg visszafizetése után az autó tulajdonjoga automatikusan visszaszáll a lízingbevevőre. Mind magánszemélyek, mind vállalkozások igénybe vehetik ezt a konstrukciót.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.