Ünnepi díszbe öltöztek a Gyermekvasút járművei, mutatjuk, mikor utazhatunk rajtuk

Forrás: turizmus.com

 2023. december 12. 10:24

A 75 éves Gyermekvasút az idei adventi időszakra is különleges díszítésű kocsikkal lepi meg a kirándulókat. A tavaly debütált fénykocsi mellé idén egy fénymozdony is készült.
A vasútvonal környékét a napokban összefüggő hótakaró lepte be, a budai hegyekben évek óta nem látott mennyiségű hó hívja a szabadba a téli sportok kedvelőit, a szánkózni vagy akár csak sétálni induló családokat – érdemes a hangulatos vonatokkal útra kelni az erdei célpontok felé.

 

Télen is óránként járnak a vonatok

A Gyermekvasúton már hagyománya van annak, hogy karácsonyi díszbe öltözött kocsik is közlekednek december elejétől a téli szünet végéig. Idén a mindennapi forgalomban megszokott tipikus, középfeljárós „téli" kocsik közül háromnak is ünnepi hangulatúvá varázsolták az utasterét, de minden üzemnapon forgalomba állnak különlegesebb járművek is ebben az időszakban. Az egyik „debreceni" kocsi a tavalyi nagy siker után idén is fénykocsiként fut a síneken, de most egy Mk45-ös dízelmozdony is társul hozzá fénymozdonyként.

A látványosan kivilágított szerelvény munkanapokon Hűvösvölgyből 9:10-kor, 11:10-kor, 13:10-kor és 15:10-kor, Széchenyihegyről 10:03-kor, 12:03-kor, 14:03-kor és 16:03-kor indul, hétvégén a hosszabb üzemidő miatt Hűvösvölgyből 10:10-kor, 12:10-kor, 14:10-kor és 16:10-kor, Széchenyihegyről 11:03-kor, 13:03-kor, 15:03-kor és 17:03-kor.

Idén is elindulnak a Gyermekvasút ünnepi járművei

Fotó: MÁV

 

A másik érdekes, feldíszített utasterű szerelvény két nosztalgiajárműből áll. Az egyik kocsija, amely már korábban is karácsonyi belsőt kapott ilyenkor, az 1929-ből származó, kék lillafüredi mellékkocsi; új társa viszont egy igazi kuriózum, a Gyermekvasút legöregebb járműve, az 1912-ben Aradon készült zöld nyitottperonos kocsi, amely a napi forgalomban máskor csak nagyon ritkán látható. Most ez a különleges szerelvény is rendszeresen közlekedik majd: karácsonyig a személyvonatokban lehet vele találkozni, a téli szünetben többször is a gőzössel kel majd útra.

Az idei tél látványos, vastag hótakaróval kezdődött a budai hegyekben, a kedvelt kiránduló célpontok könnyen elérhetők a kisvasúttal, de a parkolók telítettsége miatt a normafai térség megközelítéséhez is érdemes a Gyermekvasutat választani. December 11-től újra közlekedik a fogaskerekű is, így a városból akár két különleges vasúttal is elérhető a népszerű terület: a Városmajorból induló fogaskerekűvel (60-as villamos) a felső végállomásig, majd Széchenyihegy állomástól a kisvasúttal utazva.

A Bk 357-es nosztalgiakocsi is ünnepi díszbe öltözött

Fotó: MÁV

 

A Gyermekvasút egész évben, így télen is üzemel: hétfői tanítási napok kivételével mindennap közlekedik. A téli szünetben hosszabb, hétvégi üzemidőben, jellemzően óránként indulnak a vonatok, csak december 24-én és január 1-jén indul kevesebb járat. A két ünnep között, december 28-án és 29-én igazi családi program is várja a vonatokért rajongó gyerekeket: Széchenyihegy állomáson kisvasúti járműbemutatót tartanak, ahol közelebbről is meg lehet nézni a forgalomban ritkábban közlekedő járműveket, fel lehet menni a mozdonyok vezetőfülkéjébe, és az állomás üzemi épületében a 75 éves évfordulóra berendezett időszakos kiállítás is nyitva lesz.