Idén is izgalmas zenei felfedezésekkel vár a Budapest Ritmo

Forrás: turizmus.com

 2024. március 21. 11:25

Április második hétvégéjén a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo olyan előadókkal várja a közönséget, mint a legendás Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol vagy az egyre népszerűbb hazai Duckshell.

Április 11. és 13. között garantált a felfedezés élménye, és akár még új kedvencet is találhatunk magunknak az afrosanzont (Gérald Toto), éteri hárfát (Cerys Hafana), brácsa-stand-upot (Jelena Popržan), dark folkot (Daj Ognia), etnojazzt (Ágoston Béla & Teodosii Spassov) és karneváli pszichedelikus rockot is kínáló programban.

A Ritmo felütése idén is az ingyenes showcase-nap a Szimpla Kertben: április 11-én 6 feltörekvő zenekar értelmezi újra a világzenét a saját felfogásukban. Az autentikus határmenti dallamoktól (Hajda Banda) a cseh folk és nu-jazz projekten át (Hrubá Hudba), a DIS IS MARKĒTA izgalmas kísérletezéséig széles a kínálat.

Április 11. és 13. között rendezik meg a Budapest Ritmot

Fotó: Everengine

 

Az első fesztiválnap vezérelve a kísérletezés: a péntek Vincent Moon, a Dalindával közös élő filmperformanszával indul, majd a Ritmo egyik „legnagyobb dobásának" titulált Gaye Su Akyol pszichedelikus török rockjával, és a Decolonize Your Mind Society transzzenéjével folytatódik. A nap folyamán még BCUC katartikus szeánsza, a bécsi brácsafenomén, Jelena Popržan stand up-ja, valamint Ágoston Béla és a bolgár kavalmester, Teodosii Spassov etnojazz kísérlete is várja a fesztiválozókat.

Az est vége felé Gérald Toto bársonyos hangja vesz vissza kicsit a hőfokból és tereli az éteri lebegés felé a Ritmo közönségét, a napot pedig a venezuelai DJ Rafael Garnica szettje teszi teljessé.

A szombatot nem lehet megúszni tánc nélkül: erről az élő mali afropop legenda, Salif Keita, a Terne Čhave és a Romano Drom zenészei, valamint az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese gondoskodnak majd. Az Erzsébet téren Antonis Antoniou ciprusi sound artist szettjére lehet bemelegíteni, akit a makedón trombitás, Džambo Aguševi követ hamisítatlan balkáni rezesekkel, majd pedig robban a Duckshell-bomba. Az önfeledt bulit olyan elmélyülős koncertek egyensúlyozzák majd ki, mint a walesi Cerys Hafana, vagy Almir Meskovic és Daniel Lazar harmonika-hegedű duója, az észt Puuluup pedig mindkettő lesz egyszerre: a talharpa-alapú nu-folk-őrületre új hallójáratok nyílnak és megmozdul a láb. A mozgalmas estét a biztoskezű bosnyák antropológus, DJ Sabs zárja.

A Budapest Ritmo weboldalán március 1-ig elővételes áron már megvásárolhatóak az összes pénteki és szombati programra belépést biztosító bérletek és napijegyek.