Utazási irodákat sújt a fővárosi adóhatóság jogértelmezése

Forrás: turizmus.com

 2016. július 13. 18:59

Visszamenőleg tízmillió forintokat követel utazási irodáktól a fővárosi önkormányzati adóhatóság az iparűzési adó alapjából szerinte tévesen levont tételek miatt. A MUISZ elnökétől megtudtuk, tanulmányt készíttettek a vonatkozó jogszabály fogalmainak értelmezésével kapcsolatban.

A Napi.hu oldalon szerdán megjelent cikk szerint több mint hetven millió forintos adóhiányt állapított meg a Fővárosi Önkormányzat Adó Főosztályának Ellenőrzési és Hatósági osztálya a Haris Travel Club esetében, amit még egy 50 százalékos büntetés is tetézhet. A súlyos elmarasztalás oka az, hogy az önkormányzati adóhatóság szerint az utazási iroda olyan tételeket is levont az iparűzési adó alapjából, amelyek nem indokoltak. Így az elmúlt öt évben felhalmozott elmaradás és büntetés összege meghaladja a 100 millió forintot.

Négy másik utazási irodánál is vizsgálódtak az ellenőrök, s csak egy esetben nem találtak fogást az elszámolásoknál – írja a lap. Az érintett cégek úgy érvelnek, hogy az átfolyó tételek – buszbérlés, repülőtéri illetékek, utasbiztosítások – csak közvetített szolgáltatások, ezért teljesen jogosan vonják le ezek összegét az adóalapból. A hatóság ezt nem így látja és a csomagban értékesített utazási szolgáltatások egy részét benn kívánja tartani az iparűzési adó alapjául szolgáló összegben.

 

Pontosít a Haris Travel

A Napi.hu írására reagálva a Haris Travel közleményt adott ki. E szerint a cikk félreértésre ad okot, s leszögezik, hogy a Haris Travel Clubnak egyáltalán nincs adótartozása a főváros felé.

Mint fogalmaznak, jelenleg vita zajlik a teljes utazási szakma és a főváros között a helyi iparűzési törvény alkalmazásával kapcsolatban, és csak egy elhúzódó folyamatban fog rendeződni ez az áldatlan helyzet. „Valóban nagy a tét, és büszkék vagyunk rá, hogy a Haris Travel Club neve példaként megemlítésre került. A helyzet megoldása mindenki számára, de legfőképpen az utazóknak fontos" – írják a közleményben.

 

Értelmező tanulmányt készíttetett a MUISZ

Mivel az ügy több irodát is érint, szerkesztőségünk megkereste a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnökét. Erdei Bálint elmondta, a MUISZ  Etikai és Jogi Bizottsága, valamint az elnökség is foglalkozott az utazásszervezés során az iparűzési adó alapjából levont tételek jogszabályi megítélésével.

A MUISZ koordináló szerepet vállalt a vonatkozó jogszabály fogalmainak értelmezésével kapcsolatos  állásfoglalás iránti kérelem megírásában és benyújtásában. A külsős adótanácsadó cég közreműködésével elkészült, a kérdést több szempontból is vizsgáló tanulmány címzettje a Parlamenti és Adóügyekért felelős Államtitkárság volt, ezenkívül a MUISZ több alkalommal is konzultált a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárságával is.

A szövetség a tanulmányt a májusban felállt Magyar Turisztikai Ügynökségnek is elküldte, kérve közbenjárásukat. Amint megérkezik a válasz, a MUISZ tájékoztatni a fogja tagjait az állásfoglalás tartalmáról – közölte az elnök.