Herendi a Bermudákon

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 25. 12:43

Az Atlanti-óceán közepén fekvő, 52 négyzetkilométeres szigeten az 1844-ben alapított Bluck’s nevű üzlet lett az első, ahol ezernél többet adtak el a herendi karkötőből, amely ma az egyik legnépszerűbb, egyedi festésű ékszer a világon.

Amint arról a Herendi Porcelánmanufaktúra színes magazinja is beszámol,  az üzletet több mint 70 éve a Darling família üzemelteti. A jelenlegi üzletvezető, Peter Darling igen büszke arra, hogy kiváló kapcsolatokat épít Herenddel.

Az üzletben számos egyedi, csak ott megvásárolható terméket rendelt már, ilyen a Bermuda Flowers, és a Bermuda Reef Fish, azaz a bermudai virágok, illetve zátonyhalak nevű kompozíció.

Ugyancsak rendeltek egyedi darabokat II. Erzsébet brit, valamit Noor jordán királynő számára. Immár hagyomány, hogy minden Bermudára látogató államfő herendi ajándékot kap a Bluck’s-tól.

Herendre itthon nemcsak azok autóznak el, akik a közeli Balatonnál nyaralnak. Sokan érkeznek Budapestről, főleg itt élő külföldiek, de magyar herendi rajongók is. Egyes megszállott külhoni herendi vásárlók, kifejezetten azért veszik célpontba Magyarországot, hogy megismerkedjenek e művek alkotási folyamatával.

A manufaktúra már több mint 180 éves, de folyamatosan megújul. Egy új, 3D-s reklámfilmet a napokban mutattak be üzleti és médiapartnereiknek. A látogatócsomag része a minimanufaktúra meglátogatása, ahol a porcelánfestők irigylésre méltóan biztos kezét és művészi munkáját megfigyelhetjük, valamint a Porcelánművészeti Múzeum megtekintése, ahol több száz éves darabokat is megcsodálhatunk - de nemcsak herendi alkotásokat, hanem az adott időszak kortárs porcelánművészetének kiemelkedő külföldi darabjait.