Az Év Szállodája 2022 kategórianyertese: duplázott az Airport Hotel Stáció – interjú

Forrás: turizmus.com

 2023. április 18. 11:48

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) három év kihagyás után hirdette meg 2022 végén az Év Szállodája pályázatot. A díjat a budapesti négy csillag „full service” kategóriában a Budapest Airport Hotel Stáció Wellness & Konferencia nyerte. Interjúnk Fancsali Gáborral, a ház igazgatójával.

Miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az Év Szállodája 2022 versenyen, és mit jelent önöknek a kategóriagyőzelem?

Az Év Szállodája verseny nem olyan, mint a többi, marketing jellegű díj, hanem nagyon fontos szakmai megmérettetés. A zsűri által vizsgált tényezők valóban húzószempontok egy szálloda üzemeltetésében, aki ezekben jól áll, az jól viszi a rá bízott házat. Teljesítményadatok, minőség, humánerőforrás, innováció az értékesítésben és az üzemeltetésben, társadalmi felelősségvállalás – ezek mindegyike hozzátartozik a sikeres működéshez, még akkor is, ha a vendégek a szempontok nagy részét (kivéve talán a minőséget) nem érzékelik.

A vecsési szálloda másodszor lett kategóriagyőztes

Fotó: Budapest Airport Hotel Stáció

Miközben természetesen használjuk az elismerést kommunikációnkban, az elsősorban saját felüdülésünkre szolgál, a visszaigazolása annak, hogy az elmúlt nehéz években is volt értelme odatennünk magunkat. Büszkék vagyunk rá, hogy a Budapest Airport Hotel Stáció (2015 után) másodszor lett kategóriagyőztes, egyszer pedig (2014-ben) különdíjat is kapott innovációiért.

 

Mit gondol, mivel emelkedik ki az Airport Hotel Stáció a budapesti négycsillagos szállodák mezőnyéből?

Mi vagyunk Budapest környékén az egyetlen üdülőhely jellegű, wellness- és rendezvényfunkcióval egyaránt rendelkező repülőtéri szálloda. A jacuzzit, a masszázst, hatalmas konditermünket, mediterrán kertünket az üzleti és szabadidős vendégeink egyaránt örömmel használják.

Fancsali Gábor

Fotó: Budapest Airport Hotel Stáció

A sok szolgáltatásnak köszönhető, hogy vendégkörünket nemcsak az egy éjszakára érkező üzletemberek adják: éppen a közelmúltban köszöntöttük azt a corporate vendéget, aki több mint ezer vendégéjszakát töltött nálunk.

Úgy gondolom, pályázatunk is kitűnt a mezőnyből. Szándékosan választottuk a „Hahó, nézzük a válságok jó oldalait is!” címet, és magában a pályázatban is igyekeztünk a pozitívumokra irányítani a figyelmet. Túléltük a Covidot, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a jól fizető külföldi kereslet helyett gyors váltással, vecsési resort hotelként működve átálltunk a belföldi vendégkörre, animációt indítottunk és rengeteg programot hoztunk a házba. Ez olyan jól sikerült, hogy még most is élvezzük az előnyét, a húsvéti hétvégén is telt házat hoztunk.

A pandémia alatt végrehajtottunk két nagyobb fejlesztést: korszerűsítettük a wellnesst és a konyhatechnikát, a normál üzletmenet mellett mindkettőt nehéz lett volna végrehajtani. Számos kisebb feladatot mi magunk végeztünk el, a közös munka összekovácsolta csapatunkat. Bánatunkat igyekeztünk örömre fordítani, ezért vettünk részt a Jerusalema dance challenge-ben, táncos videónkat több mint 30 ezren nézték meg.

Az energetikai válságra reagálva komplett programot valósítottunk meg, kis odafigyeléssel, technikai fejlesztéssel és napelemprogrammal a korábban felhasznált energia 25-30 százalékát megspóroljuk, ráadásul a mostani beruházások előnyét 10-20 évig élvezni fogjuk. Könnyen belátható, hogy a válságok ugyan nehéz időszakok, de hosszú távon az előnyünkre válhatnak.

 

Hogyan alakult a szálloda 2022. május-december közötti teljesítménye 2019 hasonló időszakához hasonlítva?

Hasonló tendenciáról tudok beszámolni, mint az előttem szólók: a szobafoglaltságunk ugyan néhány százalékponttal visszaesett, a RevPAR-ban viszont jelentős, 40 százalékos fejlődést könyvelhettünk el, ami részben a megváltoztatott értékesítési stratégiának, részben pedig az árfolyamváltozásnak volt köszönhető.

Az elmúlt évek munkavállalóként is formálták a turisztikai vállalatokat, így minket is. Büszke vagyok rá, hogy a menedzsmentünkben nem nagyon van változás. Szeretjük, ha a munkatársak velünk együtt fejlődnek, ezért vezettük be tavalyelőtt az „Aranyat értek számunkra” elnevezésű törzsgárdaprogramunkat, amelynek keretében az 5-10-15 éve nálunk dolgozókat a nálunk eltöltött évekkel azonos gramm arannyal jutalmazzuk.