Évadnyitó a Műpában, kiemelten fontos a kulturális turizmus

 2011. október 24. 18:02

Október 24-én a Művészetek Palotája vezetői, rezidens intézményei és partnerei sajtótájékoztatót tartottak, amelyen ismertették a 2011/12-es évad terveit és legfontosabb eseményeit. Káel Csaba vezérigazgató elmondta, hogy a megnyitás óta eltelt hat év alatt a Müpát a világ fontos kulturális helyszínei között is előkelő helyen, az élvonalban tartják számon.

Eddig több mint 4 millió látogatót fogadtak és évente már ezer fölötti a házban zajló programok száma. Annak ellenére, hogy az utóbbi három évben az állami támogatás 40 százalékkal csökkent, a programok színvonala, minősége nem romlott, sőt egyre nívósabb és egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő kínálattal fogadják a látogatókat. Kidolgoztak egy öt évre szóló stratégiai tervet, amelyben tematikus műsorszerkesztéssel, egymást erősítő sorozatok létrehozásával, valamint a társintézményekkel való koprodukciós együttműködéssel az eddig elért eredmények megtartását, erősítését kívánják elérni.

A vezérigazgató külön kiemelte, a kulturális turizmus fontosságát, ezért Horváth Gergellyel, a Magyar Turizmus Zrt. vezetőjével megegyeztek abban, hogy  azokat a művészeti ágakat, amelyek nemzetköziek és nyelvi akadály nem nehezíti a befogadásukat, vagyis mindenki számára érthetőek – zene, tánc, képzőművészet, opera – a külföldi és a hazai közönség felé is hiteles információkkal kommunikálják és az utazási irodák által összeállított programokban is szorgalmazzák azok megjelenését.

Horváth Gergely (MT Zrt.) arról szólt, hogy az utazók körében egyre fontosabb motiváció a gazdag kulturális kínálat, amely pozitív szerepet  játszik a turisztikai arculat pozitív alakításában. A világban egyre többen - második és harmadik utazásként - kulturális programokat keresve egy-egy zenei esemény, vagy kiállítás kedvéért indulnak útnak. Budapest ebből a szempontból a versenyképes városok közé tartozik, mivel gazdag zenei életében világsztárok, a múzeumokban remek kiállítások kínálnak egyre több látni/hallani valót. Kiemelt feladatának tartja Magyarország színes kulturális kínálatának népszerűsítését. A két intézmény a jövőben összehangolja marketingtevékenységét annak érdekében, hogy az elérni kívánt külföldi és belföldi célcsoportok minél szélesebb körben értesüljenek az újdonságokról, a sokszínű, trendi Budapest kulturális kínálatáról. 

Káel Csaba  az elkövetkező évek egyik legfontosabb feladatának a koprodukciók létrehozását tartja. A Műpa immár 2005 óta szorosan együttműködik a Zeneakadémiával, s ezt Batta András a Zeneművészeti Egyetem rektora is megerősítette, elmondva, hogy főként ifjúsági műsorokban működnek közre, és hallgatói koncertek szolgáltatásával vesznek részt a programokban.  Az Operaházzal kormánybiztosával Ókovács Szilveszter folytatott megbeszéléseken a rivalizálást mellőzve, nem gáncsolva a másikat, az intelligens együttműködés fontosságában egyeztek meg. Ennek látványos eredményeként az Operaház nem tűzi műsorára a Ringet addig, amíg a Müpa műsoron tartja a Tetralógiát, mivel több olyan Wagner opera is van amelyet előadhatnak. Az énekesek pedig már eddig is rendre részt vettek, és vesznek a jövőben is a Müpa Wagner produkcióiban.    

A sajtótájékoztatón a Budapesti Fesztiválközpontot új igazgatója, Vitézy Zsófia képviselte. Mint mondta új korszak kezdődik a két intézmény, nevezetesen a főváros legnagyobb, világviszonylatban is jelentős rendezvénysorozatának a Tavaszi Fesztiválnak és a Műpának együttműködésében. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát, amely a  költségek megosztására és a közös tervezésre egyaránt vonatkozik.   

Rockenbauer Zoltán az MTVA kulturális főszerkesztője a közszolgálati média (M1, M2, Duna1, Duna2 és a Kossuth, Petőfi Bartók rádiók) kultúrában betöltendő, fontos szerepét hangoztatta. A Müpa előadásai a kezdetektől rögzítve, archiválva vannak, így azok az együttműködésnek köszönhetően, az újjászerveződő közmédia segítségével a nézők, hallgatók millióihoz juthatnak majd el.

Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese a következő szezon gazdag programkínálatát ismertette, amelyben világsztárok, híres zenekarok és karmesterek, régi-, barokk- és kortárszene, valamint jazz, világ- és könnyűzenei programok egyaránt megtalálhatók. 

A rezidens intézmények vezetői is részt vettek a sajtótájékoztatón  megerősítve a  közös gondolkodás és koncepció fontosságát. A Nemzeti Filharmonikusokat Kovács Géza főigazgató, a Nemzeti Táncszínházat Török Jolán, a Ludwig Múzeumot Bencsik Barnabás igazgatók képviselték.