Jövőre indulhat az új kongresszusi központ építése

Forrás: MTI

 2016. február 10. 18:09

Az új budapesti kongresszusi központ építése 2017-ben elindulhat, az átadás 2018 végén várható – mondta a turizmusért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián szerdán.

Ruszinkó Ádám – aki a Turizmus és profit 2016 című szakmai konferencián szólalt fel – elmondta, hogy elkészült a budapesti konferencia- és programturizmus fejlesztésének középtávú koncepciója, amely a mintegy négyezer fő befogadására alkalmas központ megépítéséhez szükséges források biztosításáról és ütemezett felhasználásáról szóló előterjesztés részeként tavasszal kerül a kormány elé. A kész koncepciótervet és a tervezési programot még idén véglegesítik, 2017-ben a források ismeretében elindulhat az építkezés, a várható átadás 2018 végén lehet.

Beszélt arról is, hogy a 2016–2026 közötti nemzeti turizmusfejlesztési koncepció kidolgozása folyamatban van, a szakmai egyeztetést követően márciusban kerülhet a kormány elé. Kitért arra, hogy a turizmus fejlesztésére az uniós ciklusban 300 milliárd forint összegű támogatás áll rendelkezésre. Az elérhető támogatások összege az idei év végéig elérni a 144,35 milliárd forintot. A keresletélénkítést szolgáló költségvetési forrás, a turisztikai célelőirányzat 9 százalékkal nőtt, közel 5 milliárd forintra.