Örömfőzés, farmlátogatás és kulináris bringatúra – kóstold körbe a Balatont a hétvégén!

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2024. március 15. 08:59

Az előttünk álló hosszú hétvégén a belföldi úti célok közül a legjobb választás a Balaton lehet. Egészen vasárnap estig tart még a Taste Balaton fesztivál, ahol nemcsak a Balaton ízeibe és megannyi színes kulturális programba lehet belekóstolni, hanem a kerékpározás új dimenzióiba is.

Az idén debütált fesztivál napjai alatt egymást érik az örömfőzések, az izgalmas workshopok, de találnak maguknak programot a zenerajongók, a sport- és irodalmi élményeket keresők is. Ami igazán különlegessé teszi a Taste Balatont, az a személyes vendéglátás: a vendégek megismerkedhetnek a tulajdonosokkal és a séfekkel, azokkal az elkötelezett szakemberekkel és történeteikkel, akik szívósan dolgoznak a 365 napos Balatonért. Ettől lesz több az élmény a puszta étkezésnél!

Mi magunk már ízelítőt kaptunk abból, mivel várja a tíznapos fesztiválhoz csatlakozott 26 kiváló étterem a vendégeket, lássuk, ki mivel készül az utolsó három napra, március 15–17. között.

 

Virágzó mandulafák, az ország legkisebb bisztróétterme, szép terítés

Az ország első agriturismóját most különösen érdemes felkeresni Balatonszőlősön. A Kis Gella dombra felkúszó Casa Christa ilyenkor a legszebb, amikor a birtok több száz mandulafája virágba borul. Kertjükből és a Michelin Bib Gourmand-elismerésével kitüntetett éttermük teraszáról is élvezhető a dimbes-dombos tájra és a tóra nyíló panoráma. Itt szombaton Cakó Kinga divattervező és Reményi Éva ékszertervező egyedi munkáiból lesz showroom, vasárnap délben pedig Dobos Evelin színésznőnek, a Konyhafőnök VIP győztesének kedvenc ételei kerülnek a vendégek elé.

Kilátás a Casa Christa birtokáról, a távolba a Balaton is látszik

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Forrai Miklós és Forrai Kovács Kriszta agriturismóján akár meg is lehet szállni, hét egykori présházat alakítottak komfortos szálláshellyé.

A vendéglátók között van az ország legkisebb bisztróétterme is. A csopaki vasútállomás épületében működő Csopaki Resti by Laurel mindössze tíz embert tud egyszerre fogadni, szó szerint néhány méterre a sínektől. Ide több vendégséf is érkezik a következő napokban, és a vasárnapi négykezes vacsoraprogramra még vannak szabad helyek: aznap este Fiala Borcsa író, újságíró áll be Karácsony Bence séf mellé, a vendégek pedig a pultnál ülve szemmel követhetik a fogások készítését.

Az aprócska Csopaki Restiben a pultnál ülő vendégek figyelemmel követhetik a séf munkáját

Fotó: Chripkó Lili

Aki most nem fér be, az jegyezze fel, hogy normál napokon a séf egyszemélyes konyhai showmanként naponta kétszer hatfogásos, előre foglalandó degusztációs menüt prezentál a restiben.

A szépen terített asztal fontosságára tanít meg a köveskáli Kővirágban az étterem és szálláshely tulajdonosa. Zakar Kata azt vallja, nem pénzkérdés az ízléses terítés, bármiből lehet asztaldísz. Ezt be is bizonyítja majd vasárnap reggeli workshopján az ide látogatóknak, többféle technikát mutatva arra, hogyan tehetjük még szebbé az otthoni asztalunkat.

Uzsonnára terített asztal a Kővirágban

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Vétek lenne kihagyni a Michelin-tányér elismerést elnyert rusztikus étterem brunchát, igazi terülj, terülj asztalkára lehet készülni, a répatortájuk pedig egyenesen verhetetlen!

 

Fermentált italok, biodinamikus farm

Az egészségtudatos táplálkozás és a fenntarthatóság hívei a fermentál italok készítésének rejtelmeiben merülhetnek el a Michlentől zöld csillagot kapott Villa Kabalában Szigligeten. A pénteken és szombaton is megtartott háromórás workshopon elkészülő vízikefir és kombucha italok haza is vihetők. Ezt a varázslatos éttermet Farkas István festő egykori villájában alakította ki Fölföldi Péter és Terjék Petra, a házhoz meredek lépcsőt kell megmászni az érkezőnek, de a kis fáradtságért messze kárpótol a fenti terasztól a Balatonra nyíló lenyűgöző kilátás.

A Villa Kabala teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Ha erre járnak, mindenképpen kukkantsanak be a domboldalba süllyesztett fóliasátorba is, ahol friss salátát, zöldséget nevel Szabó András séf, aki hetente változó menüvel lepi meg a hozzájuk betérő vendégeket.

A Balaton déli oldalán, a kéthelyi Lokal47 étterem és borbár vasárnapi termelői piacán zalai és somogyi termelők finomságait szerezhetjük be, emellett ingyenes pince- és farmlátogatásra is invitálnak. A small plate ételeket kínáló éttermet Gelencsér Janka és Csillag Richárd a Kristinus Borbirtok területén indította el, ahol biodinamikus gazdálkodást folytatnak, szem előtt tartva a természet körforgását. Az érdeklődők megismerkedhetnek a hatalmas amfórákban erjedő natúr borok készítésének rejtelmeivel és találkozhatnak Szilveszterrel, a murbodner bocival is, miközben a kerti grillen folyamatosan készülnek majd a termelői fogások.

A Kristinus Borbirtok sztárja mostanság Szilveszter, a murbodner boci

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Előzőleg, pénteken táblaképkészítő workshophoz lehet náluk csatlakozni. A Michelin által is ajánlott Lokal47 brunch étlapjáról nekem a legjobban a sült káposzta ízlett, amit póréhagyma veloutéval és savanyított medvehagymaterméssel bolondít meg a séf.

 

Brunchok és vacsoraestek

Ezenkívül számos egyéb gasztronómiai és kulturális programból választhat még, aki a hétvégén a Balaton felé veszi az irányt. A Taste Balaton oldalán dátumra, helyszínre és eseményre is lehet keresni. Mivel családias, egyedi és kis létszámú programokról van szó, jó néhány már betelt, de a szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint vannak még helyek. Például a balatonkenesei Pörc Bisztró péntek délutáni kolbásztöltő workshopjára, amelyet a többgenerációs hentes családból származó Jenő bácsi vezet, a balatonfenyvesi A Konyhám Stúdió 365-ba, itt péntek este Farkas Rihárd és Szikra Gabi séfek közösen adnak vacsorát Somogyország gyökerei címen, vagy a köveskáli Káli Art Inn szombati vacsoraestjére (Pelsőczy Réka színésznő, Szűcs Gabi énekesnő és Mészáros Béla színész részvételével).

Akik egy nagyszerű napkezdésre vágynak, azokat a balatonfüredi LUA Resort Michelin-ajánlással rendelkező Noon éttermébe invitálják, ahol a brunch jellegű büféreggeli mellé balatoni panoráma is jár. Mi pedig a vegán diétát követőknek ajánljuk jó szívvel a Balatonalmádiban található Veganeeta Home-ot, itt hangulatos New England stílusú enteriőrben fogyaszthatnak hús- és mindenmentes ételeket.

Árvai Anita tulajdonos (b) a Veganeeta Home nőnapi brunchán. Az asztalon minden étel vegán

Fotó: Szabó Miklós

Mind a 26 étterem készül egyébként külön Taste Balaton-menüvel is, amely csak a fesztivál idején érhető el.

 

Tekerj és kóstolj!

Két program között pedig bringára is pattanhatunk. Amellett, hogy ez kényelmes módja a helyszínek közötti közlekedésnek, a kerékpározás tempója éppen ideális a látnivalók, az ébredező természet szépségeinek befogadásához. A Taste Balaton partnere, a BalatonBike365 kerékpáros központjaiban (Balatonfüred, Balatonföldvár, Keszthely) és két ideiglenes helyszínen (Dobosi Élménybirtok, Szentantalfa; Kis Hableány, Badacsonytomaj) akár csúcskategóriás, hagyományos és elektromos rásegítésű biciklik is bérelhetők, amelyekkel könnyedén vehetjük az emelkedőket, és a tóparttól eltávolodva a Balaton-felvidék, a Keszthelyi-hegység vagy éppen a Somogyi-dombság kevésbé ismert tájait is felfedezhetjük.

Bringások a Káli-medencében

Fotó: BalatonBike365

A Balaton Bike Tour szombaton egy egész napos kulináris e-bike kalandra hívja azokat, akik szívesen összekötnék az aktív kikapcsolódást a kóstolgatással. A Balaton-felvidéket megcélzó, 56 kilométeres körtúra hegyen-völgyön és sík terepen vezet, útközben lesz borkóstoló és helyi termelői finomságokat lehet csipegetni.

(Nyitó kép: Chripkó Lili)