2018-ban luxusszálloda nyit a déli Klotild palotában

Forrás: turizmus.com

 2015. december 05. 11:50

Az Erzsébet híd környéke és a Ferenciek tere tovább fejlődik: 2018-ban már vendégeket fogadhat a déli Klotild palotában nyíló luxus szálloda. A beruházás összértéke majdnem tíz milliárd forint – hangzott el az InterContinentalban tartott pénteki tájékoztatón.

Ez az eddigi legnagyobb török beruházás Magyarországon. Jelentőségét érzékelteti, hogy a pénteki eseményen részt vett a Budapestre akkreditált török, illetve Magyarország ankarai nagykövete is.

A tulajdonos Oyzer csoportnak Törökországban nemcsak a tengerparton vannak szállodái, hanem nagyvárosokban is, ezen kívül jelentős vállalatai működnek a média, az energiaipar és más területeken is.

 

Az épület 89 százalékát az Oyzer magyarországi leányvállalata, a Melis Investment Kft. vásárolta meg, nyílt pályázaton az V. kerületi önkormányzattól, 2,15 milliárd forintért. Néhány hete a kisebbségi 11 százaléknyi tulajdonrészt is nyílt pályázaton értékesítette a Fővárosi Önkormányzat, ez a rész 540 millióért került a török cég tulajdonába.

A tulajdonosokat nemcsak gazdasági megfontolások vezették első magyarországi befektetésükben, amelyet zászlóshajónak tekintenek. A mai napig családi vállalkozásként működő cég a magyar-török barátság jegyében örömmel járul hozzá Budapest gazdagodásához, az értékmegőrzés és teremtés a tulajdonosok szívügye - hangzott el a   sajtótájékoztatón. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé minősítette a fejlesztést.

Mind a tervezők, mind a kivitelezők és beszállítók magyarok, a tervező kiválasztása pályázat útján történt, nyolc pályázó közül a tervezési jogot a Puhl és Dajka iroda nyerte. A projektmenedzsment feladatokat a Céh Zrt. végzi. A magyar fővállalkozót szintén pályázaton választják ki.

Bülent Metétől, a Mao Tun Consulting képviselőjétől megtudtuk, hogy még nincs a szállodának neve és azt sem tudni egyelőre, melyik brand, melyik lánc fogja üzemeltetni, de valószínűleg olyat keresnek, amelyik még nincs jelen a magyar piacon.

Az épület felújítása néhány hét múlva elkezdődik, először bekerítik az építési területet. Az építkezés várható költsége 6,5 milliárd forint, ebben még nincs benne a hotel belső berendezése. A 156 szobás ötcsillagos szállodában látványkonyhás magas színvonalú török étterem és kávéház nyílik, valamint spa és egy tetőtéri Sky bár, amelyek külső vendégek által által is látogathatók. A vendégeket belső étterem szolgálja ki.

A több mint 11 ezer négyzetméter alapterületű épület felújítása a műemlékvédelmi szempontok figyelembevételével történik. Külön hangsúlyt kap a torony, amelyet rossz állapota miatt vissza kell bontani és újra felépíteni, eredeti formájában. A homlokzat teljes egészében az eredeti tervek szerint újul meg. A Klotild Paloták 1899-1902 között épültek, három év alatt, ami rekordgyorsaságúnak számítana ma is. Az angol neobarokk, eklektikus stílusú ikerpaloták az Erzsébet híd pesti hídfőjének meghatározó látványelemeivé váltak.

A felújítás során megőrzik a kávéház belső berendezéseit, a díszes márványlépcsőt, az átjáró díszes gipsz stukkóit, a festett üvegeket, a kovácsoltvas kapukat.

A régi szépségeket és értékeket korszerű megoldásokkal kívánja ötvözni a tulajdonos, ennek eredményeképpen az új szálloda Magyarország első, nemzetközileg is tanúsított „zöld" szállodája lesz.

Az Oyzer csoport aktivitása a társadalmi tevékenységre is kiterjed: ennek keretében támogatják annak a testvérvárosi kapcsolatnak a megteremtését, amely Hévíz és a cégcsoport székhelye, Fethiye városa között létrejött.