Záró koccintás az Olasz Gasztronómiai Világhéten

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2016. november 30. 17:52

Az olasz borok sokszínű palettáján is feltűnő helyet foglalnak el a Varvaglione borok. Ahogy az illik Itáliában, egy patinás családi vállalkozás mutatkozott be az Olasz Gasztronómiai Világhét záró eseményeként, az egyik autentikus itáliai étteremben.

A puglia-i borház export igazgatója, Fabio Cascione prezentálta a legkülönbözőbb, rafinált és egyszerűbb, fehér és vörös, francia és amerikai hordókban érlelt, illetve bio és nem bio nedűket. Abban mindegyik palack megegyezett, hogy elegáns formával és letisztult, ízléses címkével vonzza a vásárlót, akinek ezután magának kell eldönteni, hogy a beltartalom alapján melyiket választja.

Bár a bioborok egyre népszerűbbek, különösen Amerikában és Angliában, tízből kilenc „átlag” vásárló a nem bio mellett dönt. A kedd déli kóstolón körülbelül ugyanilyen volt a szavazati arány, pedig több bio módon készített bort is bemutattak.

Az 1921 óta 300 hektáron gazdálkodó, csupán az egyik kedvelt csúcsborukból másfélmillió palackot évente értékesítő borház Magyarországon is ismert, igaz, szűk körben, mindössze egy kereskedés foglalkozik termékeikkel, ők viszont nagyon elégedettek a kereslettel. Ami bizonyára nőni fog, hiszen a kóstolókra meghívták a hazai borértékesítők, szakértők és szakírók tekintélyes hányadát.

Különösen nagy sikere volt a behízelgő malvasiáknak, amelyek jól illettek cuvée formájában is a chardonnay-hoz, hogy együtt megteremtsék a tökéletes cukor és savtartalom közötti egyensúlyt.

Az elmúlt napok az olasz gasztronómia jegyében teltek Magyarországon – a szervezőknek sikerült  tágítaniuk az érdeklődők látókörét, felfedeztetni új ízeket, zamatokat, és felvillantani az igazi itáliai kulinária sokszínűségét.