Geocsodák Háza Salgóbányán

Forrás: 3100.hu

 2015. június 23. 13:49

Az egykori salgóbányai bányakaszinó teljes körű felújításával és új funkciók kialakításával megvalósított Geocsodák Háza a Novohrad – Nógrád Geopark látogatóközpontjaként funkciónál a jövőben, a komplexum június 23-án estétől várja a látogatókat.

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. közös pályázatának eredményeképpen valósulhatott meg a salgóbányai épület felújítása és látogatóközponttá való átalakítása. A városhoz tartozó projektelemek közül ez volt a legjelentősebb beruházás, míg a geoparkot irányító nonprofit szervezet az eresztvényi, egykori Napsugár Étterem átalakításával építette ki a Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központját – utóbbi tavaly októberi megnyitása óta már köze kétezer vendéget fogadott.

 

Interaktív terem

A salgóbányai Geocsodák Háza a használatbavételi engedély megszerzését követően már több programnak is otthont adott, a nagyközönség számára való ajtónyitás azonban eddig még váratott magára – a háttérben a komplexum által igénybe vehető szolgáltatások teljes körű kialakítása és a kiállítási elemek beüzemelése zajlott. Az interaktív teremben tabletek és érintőképernyős készülékek mutatják be a látogató számára a Novohrad – Nógrád Geopark legfőbb értékeit. Salgó várát 3D-ben „szkennelték be" és rajzolták meg, majd történeti és levéltári dokumentumok segítségével rajzolták meg múltbéli állapotait. Az eszközök segítségével a több száz évvel ezelőtti várállapotot ismerhetjük meg és tehetünk akár egy virtuális sétát is a falakon belül.

Az ilyen irányú, a kor elvárásainak megfelelő bemutatási módszerrel elsősorban a fiatalabb korosztályokat célozták meg az ötletgazdák, mely úgy tűnik sikerült. Az épületben az előző hetekben információink szerint „próba-jelleggel" több diákcsoport is megfordul már és úgy tűnik nagy népszerűségnek örvend a központ ezen attrakciója. Az interaktív eszközök használatát élvezve a gyerekek pedig közben megismerkednek Salgó és Somoskő várának történetével, illetve ezen várhegyek kialakulásának folyamatával, továbbá a geopark legattraktívabb helyszínei közül a kazári riolittufa-eróziós felszínnel, a béri hajlott andezit-oszlopokkal és a kishartyáni Kőlyuk-oldallal. Az már nagy eredmény, ha ennek segítségével mind az ide érkezők, mind a helyiek megismerik a térség földtudományi értékeit, de a remény az, hogy az itt kapott impulzus nyomán az érdeklődők élőben is felkeresik majd ezen helyszíneket és persze a geopark által kínált további értékeket is.

Színházterem

Az előző hetekben, hónapokban a színházterem több nagylétszámú programmal bizonyította már, hogy Salgótarján egyik legexkluzívabb rendezvényhelyszíneként is tekinthetünk az épületre. Legutóbb csütörtökön tartottak nemzetközi konferenciát az épületben. Természetesen ez az épületrész a tervek szerint eredendő funkcióját is ellátja majd, így a 130 négyzetméteres, akár kettőszáz fő befogadására is alkalmas színházteremben kulturális programok, előadások, filmvetítések, oktatási programok is lesznek majd.

Zenthe Ferenc emlékszobája

Sokan tudják (és sajnos sokan nem), hogy Salgóbánya szülötte volt Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze, sokak egykori kedvenc színésze. Talán éppen a bányakaszinóban egykor zajlott kulturális élet szervezőjeként is megjelenő édesapja hatására terelődött későbbi választása a színészet irányába. Nagyon sok interjúban visszaidézte a gazdag természeti környezetet, sőt, a rendezett és szép épített környezetet is, amit Salgóbánya nyújtott egykoron az itt élőknek. Lakásukból, kertjükből kilátás nyílt a salgói várra. Nem véletlen, hogy ebben az időben a kisfiú elsősorban erdész szeretett volna lenni. A Nemzet Színészének emléket állító szoba így érthetően kihagyhatatlan része lett a Geocsodák Házának is.

 

A Geocsodák Háza a környék megismerésének szolgálatában

A komplexumhoz kapcsolódóan lehetőség lesz kerékpárbérlésre is, melyet hosszú távon többhelyszínes rendszerben terveznek üzemeltetni, így kerékpár felvevő- és leadópontok hálózata létesülhet salgóbányai, eresztvényi és somoskői pontokkal. A központ természetesen a gyalogos természetjárókat, felfedezőket is várja és számukra több útvonalajánlattal is rendelkeznek. A házban működő büfében helyi termékeket is vásárolhatnak majd a látogatók. Az épület eredeti bejárata felett kialakított kilátóból egy új perspektívából tekinthetünk le Salgóbányára és tárul elénk Salgó várának és a Kis-Salgónak (Boszorkánykőnek) gerince is.

Forrás: 3100.hu

Fotó: Juhász András