Megújul a vendéglátó és turisztikai szakképzés fontos fővárosi helyszíne

Forrás: turizmus.com

 2024. március 27. 13:04

2026-ra teljesen megújul a Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum épülete. Kialakítanak egy 120 személyes előadótermet látványkonyhával felszerelve, 7 tanműhelyt és egy iskolai étkezést is biztosító éttermet is – tudtuk meg a projekt nyitórendezvényén.

Vágó Margit, a Budapesti Komplex SZC operatív vezetője elmondta, a meglévő iskolaépület struktúrája és elrendezése megfelelő és átgondolt, mára azonban a több mint 50 éves épület szerkezete rendkívül rossz állapotúvá vált.

A projekt célja a Budapesti Komplex SZC Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikum épületének átfogó infrastrukturális és energiahatékonysági korszerűsítése és bővítése, a 21. század kihívásainak megfelelő, minőségi szakmai oktatást lehetővé tevő vonzó tanulási környezet létrehozása.

Az operatív vezető hozzátette, nem csupán a tanulmányi körülményeket kívánják javítani, hanem céljuk egy hosszútávon fenntartható és környezetbarátabb létesítmény létrehozása.

A projekt részét képezi a meglévő iskolaépület felújításán túl, egy összesen körülbelül 2000 m2-es hasznos alapterületű bővítés megvalósítása. Az előkészítési szakaszban készülő tervek szerint valósulnak meg a projekt során az épület felújításához és bővítéséhez kapcsolódó építési és energetikai felújítási és bővítési beruházások. A fejlesztés megvalósítása során a kornak megfelelő, valamint jövőbe mutató alternatív megoldások alkalmazása tervezett – legmegfelelőbb fűtési-, hűtési- és szellőztetési rendszer kialakítása –, a gazdaságossági szempontok figyelembevételével. Az épületvillamossági rendszer megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák – napelem/napkollektor alkalmazása – kiépítésével valósul meg.

2026-ra korszerűsítik és bővítik a Gundel Károly Technikum épületét

Fotó: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

 

Az épület felújítása, bővítése során kerül kialakításra az intézmény új aulája, egy körülbelül 120 fő befogadására alkalmas előadóterem látványkonyhával felszerelve, továbbá 7 tanműhely, a tanműhelyekhez kapcsolódó oktatási helyiségek, iskolai étkezést is biztosító étterem, valamint szociális és egyéb kiszolgáló helyiségek.

Látványkonyhával felszerelt, 120 férőhelyes előadóterem is helyet kap majd az épületben

Fotó: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

 

A felújítással és bővítéssel párhuzamosan valósulnak meg a projektből tervezett eszközbeszerzések, melyek során a tanműhelyek felszerelését célzó gépek, bútorok, illetve oktatástechnológiai, hálózati eszközök, a tornaterem, tantermek, valamint egyéb helyiségek bútorai kerülnek beszerzésre, elhelyezésre, beépítésre az iskolában.

Kialakítanak az épületben egy iskolai étkezést is biztosító éttermet is

Fotó: Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

 

Kóbor Zoltán, a technikum igazgatója elmondta, évről évre nő a jelentkezők száma, idén már összesen 1240-en jelentkeztek az iskolába, azonban ebből csupán 216 főt tudtak felvenni. A felújítás amiatt is szükséges, hogy növelhessék a felvehető diákok számát. A jelenleg több mint 1100 tanulót oktató intézmény a tervek szerint 2026 márciusáig újul meg, több mint 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból.