Nőtt a légiáru- és személyforgalom februárban

Forrás: MTI

 2017. április 08. 23:21

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb adatai szerint bővült a légiáru- és utasforgalom is februárban.

A montreali székhelyű, mintegy 200 légitársaságot összefogó kereskedelmi szervezet pénteki közlése szerint az áruforgalom 8,4 százalékkal növekedett árutonna-kilométerben számolva, ez közel háromszorosa a 3 százalékos ötéves átlagnak. A légitársaságok a korábbi időszak fölös kapacitását figyelembe véve 0,4 százalékkal csökkentették a leköthető tonnakilométerek számát, így a gépek kihasználtsága 3,5 százalékponttal 43,5 százalékra javult.

Nőtt a légiáru- és személyforgalom

Fotó: AFP

A legnagyobb mértékben, 11,8 százalékkal a teljes piac 37 százalékát lefedő Ázsia-Óceánia növekedett, Afrikából 10,6, Európából 10,5 százalékos javulást jelentettek, a gazdasági válsággal küzdő Dél-Amerikában viszont 4,9 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye.

Az utasforgalom is hasonlóan jó számokat produkált az év második hónapjában: a légitársaságok 4,8 százalékos növekedésről adtak számot. A legnagyobb mértékben, 9,1 százalékkal a Közel-Keleten nőtt a forgalom, de a legnagyobb piaci részesedéssel bíró Ázsia-Óceániában és Európában is 6,3 százalékos javulás mutatkozott az év második hónapjában.

Ennél is fontosabb azonban az IATA összegzése szerint, hogy a 2,7 százalékos kapacitásbővítéssel a járatok töltöttsége 79,5 százalékra javult, amely februárban rekordnak számít.