Rendkívüli erejű vihar miatt törlik a járatokat Londonban és Amszterdamban

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. február 18. 15:16

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét. Vörös riasztást adtak ki, ami "emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenségre" figyelmeztet.

A brit meteorológiai intézet, amely már napok óta figyelmeztette a lakosságot a közelgő viharra, pénteken Londonra, Délkelet- és Kelet-Anglia kiterjedt térségeire, a közvetlenül a vihar útjába eső délnyugat-angliai Devon, Cornwall és Somerset megyékre, valamint a dél-walesi partvidékre rendelte el a rendkívül ritkán alkalmazott, legmagasabb szintű vörös riasztást. E riasztási szintet a hivatalos meghatározás szerint "emberéleteket veszélyeztető időjárási jelenség" esetén lehet bevezetni.

Az Atlanti-óceánról érkező, Eunice nevű viharzóna délnyugatról halad északkelet felé. Pénteken a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten már 150 kilométer/óra sebességű széllökéseket mértek.

London öt nemzetközi repülőterén – Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City – rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át.
A város belterületén lévő City repülőtéren délutánig teljesen leállították a forgalmat.

London és Amszterdam nemzetközi repülőterén rengeteg járatot töröltek vagy máshová irányítottak át

Fotó: 123rf.com

Akadozik a világ legforgalmasabb tengeri kompkikötője, a délkelet-angliai Dover működése is, miután több komptársaság felfüggesztette az átkeléseket Anglia és a kontinens között.

Walesben az összes iskolát bezárták és teljesen leállították a vasúti közlekedést.

A területileg illetékes rendőrségek azt kérték pénteki felhívásukban, hogy aki teheti, ne mozduljon ki otthonról és az emberek csak a legszükségesebb esetekben induljanak hosszabb utazásra a vörös riasztás által érintett térségekben.

A meteorológiai intézet becslése szerint legalább három évtizede nem érte el ilyen erejű atlanti vihar Nagy-Britanniát.A Budapest Airport oldala szerint a péntek délutáni londoni járatok közlekednek a magyar fővárosba: a Ryanair mindhárom gépénél a "várható" megjegyzés szerepel, a Wizz Air késő délutáni gépénél azonban két és fél órás késést jeleznek. A külföldre utazók kövessék figyelemmel a Liszt Ferenc-repülőtér menetrendi tájékoztatását.

 

Frissítés:

A KLM törölte pénteki budapesti járatát

A vihar Amszterdam légi közlekedését is érinti, az oda induló és az onnan érkező járatok legtöbbjét törölték. Ezzel összefüggésben pénteken 14 órától a Schiphol repülőtérre közlekedő vonatokat is leállították, amelyek egyáltalán nem járnak – közölték a repülőtér oldalán.

Leszállás erős szélben Schipholon

Fotó: schiphol.nl

A Budapest Airport honlapja szerint a KLM törölte a péntek délutáni Amszterdam–Budapest járatát.