Ember a rács mögött - börtönkiállítás nyílik az egykori veszprémi várbörtönben

Forrás: MTI

 2024. március 27. 16:13

Az Ember a rács mögött című tárlat bepillantást enged a fogvatartottak személyes történeteibe, és átfogó képet nyújt a büntetés, a büntetés-végrehajtás évszázadokon átívelő alakulásáról.

Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB2023 EKF programfejlesztési tanácsadója a szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy az épület egyik szárnyában a felvilágosodás előtti időszak nyilvánosan zajló büntetési gyakorlatát mutatják be, a másikban pedig az ezt követő időszakra jellemző büntetési módszert, aminek a lényege a fogvatartottak elszigetelése.

Az Ember a rács mögött című kiállítás részlete Veszprémben

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A tárlat az egykori cellák falai között interaktív módon mutatja be egyebek mellett a bűn megítélésének időbeli változását, a pellengérre állítás gyakorlatát, a hóhér és a társadalom viszonyát, Sobri Jóska, a bakonyi betyár történetét. Emellett a látogatók egy berendezett börtöncellát is megtekinthetnek.

A cellákban berendezett kiállítóterekben a bűn mérlegét, a bűn megítélésének társadalmi alakulását ismerheti meg a látogató. Láthatóak a veszprémi várbörtönt formáló makettek, Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi mártír, illetve Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, veszprémi püspök egykori cellája, Mária Terézia 1768-as törvénykönyve. Az egyik zárkában az egykori szökések történetét ismerhetik meg az érdeklődők, amelyek közül az elsőre 1833-ban került sor. A tárlaton a börtönéletre jellemző zajok és zörejek kísérik végig a látogatókat- ismertette Márkusné Vörös Hajnalka.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy az országban utolsóként, 2000-ben szűnt meg a börtönélet a veszprémi várbörtönben.

Mint mondta, a tárlat célja, hogy az idelátogatók minél több időt töltsenek a városban, hozzátéve, hogy a börtönkiállítás méltán illeszkedik a megújult várnegyed egészébe