Húsvéti kavalkád: mutatjuk, milyen programok várják a családokat országszerte

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2024. március 26. 12:47

Pár nap múlva kezdetét veszi a húsvéti hosszú hétvége, amikor országszerte várják a látogatókat színesebbnél színesebb programok. Összegyűjtöttük, hová mehetünk, ha kimozdulnánk a hétvége valamelyik napján.

Életre kel a falusi húsvét

Amennyiben nem szeretnénk Budapest környékéről túlságosan kimozdulni, mégis megtapasztalnánk a falusi húsvét hangulatát, tökéletes középutat kínál a Szentendrei Skanzen, amelynek portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek majd. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat.

Hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi népszokások a Skanzenben

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szentendrén kívül azonban máshol is megtapasztalhatjuk a régmúlt húsvéti hagyományait. A nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu a 19. század falusi környezetébe repíti vissza látogatóit, élménnyé varázsolva a hagyományokat a húsvéti hosszú hétvégén.

 

Ötvennél több program a Balaton körül

A Balatonon a kulturális fesztiválok, egyházi megemlékezések mellett egyre több sportos, az egészséges életmódot népszerűsítő eseményt is szerveznek ebben az időszakban. A Siófoki Nyuladalmon például tojás- és nyúlfutam, valamint egy 15 méteres, világrekorder szendvics várja majd a látogatókat.

Azok, akik kerékpárral próbálnak a nyuszi nyomába eredni a Balaton körül, azoknak a BalatonBike 365 keszthelyi, balatonföldvári vagy füredi állomását ajánlott felkeresni, itt kerékpárokat is lehet bérelni bármely méretben, ráadásul húsvétkor bringás tojásvadászat indul Balatonfüredről.

A húsvéti hosszú hétvégét meghosszabbított nyitvatartással és a megújult, különleges programkínálattal várja a Folly Arborétum. Esténként a növényeket fényfestés és fényanimáció kelti életre, de emellett egész nap tobozkiállítás, „tobozkörút", valamint egy új, nyomozós játék is szerepel a programok között.

Ingyenes matinéval várja a látogatókat a tavaszi szünettől az arborétum

Fotó: Folly Arborétum

 

 

Elindul a nárcisz- és tulipánszüret

Húsvétkor nyit a Kőröshegyi Levendulás, ahol már nárcisz- és tulipánszüretre is várják a látogatókat. A tulipánszüret kezdetét csupán április 4-ére tervezték, azonban a Facebookon közzétett bejegyzésükből kiderül, hogy már március 29-én kezdetét veszi a különleges program. Ezúttal is lesznek szelfipontok, valamint olyan virágsorok, amelyeket nem lehet leszedni, az elkülönített tulipánmező garantálja majd a fotók színpompás hátterét.

A tervezettnél korábban, már húsvétkor elkezdődik a tulipánszüret

Fotó: Kőröshegyi Levendulás / Facebook

 

 

Locsolkodás és szilvásgombócfőzés Palócföldön

A Budapesttől mindössze egy órára található Palócföldön több település is különleges húsvéti programokkal várja a családokat. Idén is négy napon át tart a Hollókői Húsvéti Fesztivál, amely többek között vödrös locsolkodással, szilvásgombócfőzéssel és tánctanítással adja át az ünnep hangulatát.

Mátraverebély-Szentkúton mélyebben elmerülhetünk az ünnepben, akár egy esti liturgiába is bekapcsolódhatunk, míg az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tojáskeresés, nyúldobó verseny és mocsárjárás várja a gyerekeket.

A vödrös locsolkodás sem maradhat majd el a Hollókői Húsvéti Fesztiválon

Fotó: Galbács Tamás

 

Mindent a tojásokról – irány a Míves Tojás Múzeum

Folklórműsorokkal, tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum március 24. és április 1. között. Virágvasárnap és húsvéthétfő között folyamatosan látogatható a Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteménye, a Szalma-kincs-tár gyűjteménye és a zengővárkonyi tájház.

Virágvasárnaptól húsvéthétfőig kínál programokat a Míves Tojás Múzeum

Fotó: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony/Facebook

 

Matyó hagyományőrzés Mezőkövesden

Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az UNESCO szellemi világörökségének részét képező matyó hagyományokat ismerhetik meg a látogatók Mezőkövesden. Az ünnep idején nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak és a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.

Gólyalábasok, tojásfestés és néptánc is lesz a mezőkövesdi matyó húsvéton

Fotó: Tourinform Mezőkövesd

Új lakóval vár a szafaripark a hosszú hétvégén

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafariparkja. A húsvéti, nyitó hétvégére a környező települések hátrányos helyzetű családjait invitálták meg, akik idén először vehetik birtokba a megújult nagykőrösi élményparkot.

A park állatlakói között főként cirkuszi munkából kivont vadállatokat, elefántokat, zsiráfokat, zebrákat, tevéket, lámákat, struccokat, lovakat, valamint az idei szezonban érkezett új lakót, Pablót, a nílusi vízilovat is megcsodálhatják a látogatók a több mint három kilométer hosszú szafariútvonalon.

A tavaszi szünet első napján, új lakóval nyit a nagykőrösi szafaripark

Fotó: Richter Safari Park

 

Tojásvadászat, népi játékpark és stadiontúra Székesfehérváron

Székesfehérváron már csütörtökön elkezdődnek az ünnepi programok, a hétvége során pedig többek között ingyenes kézműves workshoppal, reflektorfényes stadiontúrával és tojáskereső versennyel várják a látogatókat.

Korábbi cikkünkben azt is összefoglaltuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik autóról a tömegközlekedésre váltanának a hosszú hétvége idejére.