Új tárlattal startol a Szentendrei Tavaszi Fesztivál, utoljára 40 éve volt ilyen kiállítás

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 22. 09:59

Április 6. és 21. között rendezik meg idén a Szentendrei Tavaszi Fesztivált, amelynek nyitóeseménye a Veszélyes csillagzat alatt - Az Európai Iskola (1945-1948) című kiállítás megnyitója lesz.

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál nyitóeseményének április 6-án a MűvészetMalom ad helyet, ahol Veszélyes csillagzat alatt címmel az 1945 és 1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, nagy hatású művészcsoport, az Európai Iskola munkásságát mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).

A tárlat kapcsán Lauter Éva, az FMC megbízott igazgatója elmondta, hogy nagyon régi adósságot törleszt a múzeum, de a teljes művészettörténész szakma és kutatás is. A kiállítás a művészcsoport tevékenységét, jelentőségét dolgozza fel, nemzetközi kontextusba is helyezve a csoporthoz tartozó művészeket. Utoljára ilyen kiállítás 40 évvel ezelőtt, 1984-ben volt Budapesten.

A MűvészetMalom tereiben 1200 négyzetméteren lesz látható a tárlat, amelyen mintegy 250 művet fognak kiállítani, köztük Korniss Dezső Tücsöklakodalom című munkáját. Lauter Éva elmondta, hogy a kiállítás saját anyagra épül, emellett 34 kölcsönző partnerük is van. Közülük hat külföldi, a többi pedig magyarországi közgyűjtemény, galéria és magángyűjtők.

Április 6. és 21. között rendezik meg idén a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Fotó: Irány Szentendre / Facebook

 

Bodonyi Emőke művészettörténész, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a mostani tárlatra - amely július 28-ig lesz majd látható  - Csehországból, Romániából, Párizsból és Hollandiából is érkeznek műtárgyak.

Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója az idei tavaszi fesztivált bemutatva arra emlékeztetett, hogy a város hagyományai inkább a kis, igényes, érdekes, különleges programokat kívánják. Alapvetően idén is szóló és duó produkciókat invitáltak meg, és ebben az évben különleges szerepet kap az irodalom.

Az április 6. és 21. között zajló rendezvénysorozatban látható lesz Náray Erika és Nyári Krisztián zenés irodalmi estje, Szalontay Tünde önéletrajzi ihletésű monodrámája, Grecsó Krisztián életrajzi stand-up estje, valamint Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus koncertje gordonkára és hegedűre.

Az idei év újdonsága a Színházból múzeumba akció, amelynek keretében a fesztivál színházjegyeivel a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításai is megtekinthetők egész áprilisban.