Színpadra hívott MI, Cinefonic-koncert, telt ház – ilyen volt a 31. Turizmus Évadnyitó Gála

Forrás: turizmus.com

 2024. február 01. 22:04

A résztvevők számát, a kiállítói aktivitást és a hangulatot illetően is kiemelkedő volt a 31. Turizmus Évadnyitó Gála, a február 1-jén megtartott rendezvénynek ezúttal is a Budapest Congress Center adott otthont. A legfrissebb top 50-es kiadványunk hagyományos módon szintén az eseményen debütált.

A turisztikai szakma részéről a korábbi évekhez hasonló nagy várakozás előzte meg az idei évben immár 31. alkalommal megrendezett Turizmus Évadnyitó Gálát. A nagyszabású esemény rekord számú, 1300 résztvevő és a korábbiaknál is több kiállító részvételével zajlott, Szujó Zoltán konferálásával.

Rekord számú, 1300 vendég vett részt a 31. Turizmus Évadnyitó Gálán

Fotó: turizmus.com

A tradíciónak megfelelően az eseményt szervező Turizmus Kft., a Turizmus.com kiadója, ezúttal is különleges kulturális programmal rukkolt elő: a hazai zenei élet egyik meghatározó szereplője, a Budafoki Dohnányi Zenekar műsora nyitotta meg az estet. A zenekar az elmúlt két évben rengeteg sikeres koncertet adott, speciális filmzenei tematikájú estjei nagy népszerűségnek örvendtek. A gálán utóbbiból tartottak ízelítőt, népszerű filmek (Csillagok Háborúja, Indiana Jones, Eredet) zenei betétjével szórakoztatva a meghívott vendégeket. A dallamokat a Liszt-díjjal és Érdemes Művész címmel elismert, Prima Primissima közönségdíjas Hollerung Gábor zeneigazgató vezénylésével adták elő, a zenét, ahogyan a Cinefonic-koncerteken szokás, a közönség a kivetítőn a filmes jelenetekkel együtt követhette.

A színpadon a a Budafoki Dohnányi Zenekar

Fotó: turizmus.com

Rókusfalvy Pál a bormarketing-stratégiáról

A kulturális csemegét követően a szakmai programok első előadójaként Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos köszöntötte a vendégeket a kormány nevében. A Nemzeti Bormarketing Stratégiával a magyar borturizmusért című prezentációban a szakember hangsúlyozta a borért, borkultúráért és a turizmusért felelős ágazatok stratégiai együttműködésének jelentőségét.

Előadásában taglalta a nemzeti bormarketing-stratégia megalkotásának elveit, említést tett a 2024. végéig szóló operatív feladatokat és azok időzítését tartalmazó akciótervről, valamint beszámolt az általa felügyelt Magyar Bormarketing Ügynökség eddigi tevékenységéről, kampányokról és nemzetközi expójelenlétekről.

Rókusfaly Pál kormánybiztos a bormarketingről beszélt

Fotó: turizmus.com

"Bár rendkívül jó borkulturális adottságokkal, jelentős turisztikai vonzerőt képviselő eseményekkel rendelkezünk, további fejlesztésekre és innovatív attrakciókra van szükség" – állapította meg, célként megjelölve a szekunder (az adott régióba nem elsősorban a bor kedvéért érkező) borturisták hatékony elérését és ezzel párhuzamosan a jelenlegi átlagos külföldi vendégéjszakaszám emelését.

 

Erdei Bálint: 2024-re reális cél a 43 millió vendégéjszaka megközelítése

Jó hírrel kezdte beszédét Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese. 2023 a visszaerősödés és az új lendületszerzés éve volt, a 2019-es rekordév teljesítményének immár 99%-át érte el a szektor. A csak tavasszal lezáruló adatpótlások következtében a végeredmény pedig az előzetes adatok szerinti több mint 41 millió vendégéjszakánál is pozitívabb lehet – fogalmazott.Várakozásaik szerint 2024-re reális cél a 43 millió vendégéjszaka megközelítése.Ennek érdekében 2024-ben a legfőbb hangsúly a nemzetközi marketingen és a beutazás ösztönzésén van, és az értékesítésre is nagy szerep hárul. A nemzetközi küldőpiacokat tekintve továbbra is szerveznek vásárokat, workshopokat és egyéb értékesítést támogató akciókat. Ugyancsak kiemelten fontos törekvésük a MICE-piac erősítése.

Az NTAK-adatok a vállalkozásoknál is lehetővé teszik az adatalapú működést és üzleti döntéseket, ezért – mint hangsúlyozta –  az MTÜ elkötelezett abban, hogy a vendéglátó üzletek és az attrakciók számára is biztosítsa az adatok visszamutatását.„Az ágazat csak olyan erős, amilyenné mi, az ágazatirányítás vagy a szektor piaci szereplőiként tesszük" – emelte ki, ezért tartja kiemelten fontosnak a turisztikai szervezetekkel, az ágazat szereplőivel való folyamatos szakmai párbeszédet.

Erdei Bálint (MTÜ) beszámolt a turizmus eredményeiről

Fotó: turizmus.com

„Dolgozzunk tovább közös célunkért: adjuk át végre a 2019-es rekordévet a történelemnek és így írjunk idén is további közös sikereket!" – zárta szavait.

 

Megjelent a turizmus top 50-es kiadványa

A világ turizmusában és Magyarországon is 2024 lehet az első olyan év, amikor meghaladhatjuk a pandémia előtti teljesítményt.

„Mi teljesítettük a feladatunkat, hiszen a 2024-es Turizmus Évadnyitó Gála minden paraméterében meghaladta a 2019-es számokat, a meghívásunkat több mint 1300 ember fogadta el" – kezdte köszöntőjét az est házigazdájaként Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője, kifejezve reményét, hogy sikerült inspiráló környezetet teremteniük a jó évkezdéshez és a kapcsolatok építéséhez.A szakember büszkén mutatta be az immár 10. alkalommal megjelenő, még nyomdaillatú top 50-es kiadványt a közönségnek. A kiadványban a turizmusnak azon szereplőit mutatjuk be, akiknek 2023-ban gazdasági, illetve az általuk tulajdonolt vagy irányított cég teljesítményével kiemelkedő befolyásuk volt az ágazatra.

Gál Pál Zoltán, a Turizmus Kft. ügyvezetője bemutatta a turizmus top 50-es kiadványát

Fotó: turizmus.com

Az idei 10. kiadásban kategóriánként csoportosítva csaknem 100-an szerepelnek, köztük 40 új szereplőt köszönthetünk – hangzott el. A megjelenésében is exkluzív kiadvány immár hagyományosan külön fejezetben mutatja be azt a 10 vidéki polgármestert, akik fontos ügyként kezelték 2023-ban városuk turisztikai fejlődését, csakúgy mint 10, ígéretes legfeljebb 33 éves fiatalt, akik hamarosan a legnagyobbak közé kerülhetnek.Újdonságként külön fejezetet kaptak azon szakmai szervezetek képviselői, melyek lobbimunkájukkal folyamatosan nagy hatással vannak az ágazat alakulására.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Könnyid László, az MTÜ vezérigazgatója hivatalba lépése után nekünk adott először exkluzív interjút a kiadványba" – emelte ki Gál Pál Zoltán.

 

CheckINN és Fenntarthatósági Díj

A tradíciónak megfelelően a február elsejei gálán adták át a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által alapított CheckINN turisztikai innovációs verseny díjait. A verseny célja az ágazat népszerűsítése, valamint az innovatív gondolkodásmód és vállalkozói szellem ösztönzése a felsőoktatásban tanulók körében. A nyerteseket ebben a cikkben mutatjuk be.

Gál Pál Zoltán egy újonnan létrehozott Fenntarthatósági Díjról is beszámolt a résztvevőknek. „A díjat azért hoztuk létre, hogy elismerjük és a szélesebb közönséggel is megismertessük azokat a személyeket, akik a fenntarthatóságot cégük, szervezetük üzleti stratégiájába is beépítették, és rendszerszintű változásokat indítottak el fenntarthatósági folyamataikban" – emelte ki. A pályázatot nagy érdeklődés övezte összesen 34, szakmailag értékes pályamű érkezett be az iparág különböző szegmenseiből. A nyertesek nevét külön tudósításunkban itt olvashatják el.

Itt adták át az idén először meghirdetett Fenntarthatóság Díj elismeréseit

Fotó: turizmus.com

 

Kvíz, gasztronómiai örömök és Bruce Willis

Ezúttal sem maradt el a népszerű szakmai kvíz. A véleményeket a színpadon könnyed hangvételben Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, valamint Semsei Rudolf, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének alelnöke, a Budapest Party Service Kft. tulajdonosa ütköztette. A virtuális színpadon harmadik szereplőként helyet kapott a mesterséges intelligencia is, mely nemcsak megjósolta, hogy mire szavaznak, majd a résztvevők, hanem meglepő formában grafikailag is megjelenítette a feltett kérdéseket.

Flesch Tamás és Semsei Rudolf kommentálják a kvízkérdéseket

Fotó: turizmus.com

A gála idei koncepciója szerint a szervezők gasztronómiai élményeken keresztül mutatták be Magyarország rejtett kincseit és különböző tájegységeit. A tartalmas szakmai programot követő, nagyszabású fogadáson a vendégek megkóstolhatták a márciusi Taste Balaton gasztrofesztivál egyes résztvevőinek Balatoni kínálatát. Az Accor látványkonyha állomásai pedig Tokaj és Nyírség tájegységeibe kalauzoltak. A szponzorok szintén sokat tettek azért, hogy egyetlen vendég se távozzon éhesen, több kiállító várta kulináris különlegességekkel és széles italkínálattal  a résztvevőket. Az eseményt záró afterpartyn debütált a Hungária Group erre az alkalomra készített speciális Feb 1 koktélja.

A vendégek szórakoztatásáról gondoskodott még az est folyamán Helle Maximilian látássérült zongorista. A Turizmus Gála hangulatát a folyosói terekben kialakított interaktív fotópontokon a virtuális valóságot segítségül hívva lehetett megörökíteni. És a Madame Tussaud jóvoltából bárki készíthetett egy szelfit Bruce Willis társaságában.