MUISZ-vacsora az aktív turizmus és a Giro dʼItalia jegyében

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. november 29. 12:38

Természetközeli élmények, Grande Partenza és a SunExpress légitársaság bemutatkozása – ezek voltak a fő témák a Magyar Utazási Irodák Szövetsége idei utolsó vacsoráján.

A nemrégiben megújult Mercure Budapest Castle Hillben rendezett találkozón Erdei Bálint, a MUISZ alelnöke bevezetőjében elmondta, hogy a szövetség meghívására november 22-én Magyarországra látogatott Eric Drésin, az Európai Utazási Irodák Szövetségeinek ernyőszervezete, az ECTAA nemrégiben megválasztott főtitkára. Eric Drésint első hivatali útja Budapestre vezetett, ahol az új főtitkár elmondta, munkájában és lobbitevékenységében komolyan számít a magyar utazási irodák képviselőinek tapasztalataira és támogatására.

Erdei Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy a MUISZ 2020. január 28–29-én tartja következő közgyűlését, nagy valószínűséggel Székesfehérváron.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos tart előadást

Fotó: turizmus.com

Fókuszban az aktív turizmus

Az aktív turizmus fejlesztésének egyik célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon – kezdte előadását az este meghívott vendége, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. A terület részaránya évről évre nő az amúgy is dinamikusan fejlődő ágazaton belül, és a kormányzat is komoly összegeket szán a különböző fejlesztési programokra. Ezt a szándékot mutatja az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ idei megalapítása is. Az új hivatal elsődleges feladata, hogy átvilágítsa és segítse a fejlesztéseket, szorgalmazza a térségi együttműködéseket, régiós programcsomagokat készítsen, és elősegítse az attrakciók és szolgáltatások hatékony kommunikációját.

Révész Máriusz a külföldi példák sorából kiemelte az El Caminót, amelynek látogatószáma – az út mentén elhelyezkedő települések, szolgáltatások összefogásának köszönhetően – 25 év alatt hatvanszorosára nőtt: 1990-ben 5000, 2015-ben már 300 ezer ember járta végig a zarándokutat.

Magyarországon különösen fontos a gyerekek célcsoportja, akiket valós élményekkel igyekeznek kiemelni a virtuális világból – mondta a kormánybiztos. Ezért szép eredmény, hogy a megújított vándortábor programban 2019-ben már 11 ezer gyerek vett részt, 2020-ra pedig a kormánybiztosság megcélozta a 15 ezres létszámot. A 13 új és 21 megújult erdei iskola szintén a gyerekek természetközeli aktivitását szolgálja, és a táborfelújítási program is folytatódik.

Az elkövetkező években összességében 150 milliárd forint jut kerékpáros fejlesztésekre

Fotó: pexels.com

Ehhez kapcsolódóan Lackfi János és húsz költőtársa közreműködésével gyerekeknek szóló verseskönyv készül a természetjárás szépségeiről – a kötetet 2020 áprilisában vehetik kézbe az olvasók. S ha már könyv: Jane Goodall „Nálatok vannak még állatok?” című könyvének mintájára hamarosan új kötet készül a hazai természetvédelem sikereiről is.

Folytatódik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, amelynek keretében idén 20 létesítmény újult meg. A cél, hogy a hazai turistaházak is hozzák azt a színvonalat, amivel Ausztriába vagy Szlovákiában találkozhatnak a túrázók. Új és megújult kilátók, valamint 45 új látogatóközpont várja a kirándulókat, és jövőre négy további helyszínen 12 vasalt útvonalat építenek ki a Magyar Hegymászó Szövetség közreműködésével.

Új kezdeményezés, hogy a kormánybiztosság 100 millió forint értékben e-bicikliket vásárol mind a tíz hazai nemzeti parknak, akik között versenyt is indítanak: az a nemzeti park, ahol adott idő alatt a legtöbben használták a kerékpárokat, még egyszer annyi e-biciklit kap ajándékba.

A kisvasutak fejlesztési programjának második ütemére a következő három évben 12 milliárd forint áll rendelkezésre. A kisvasút nem önmagában, hanem az egyes térségek elérhetősége miatt fontos – hangsúlyozta Révész Máriusz.

Folytatódnak a sípályafejlesztések is, a cél, hogy lehetőleg olyan attrakciók szülessenek, amelyek nemcsak télen, hanem tavasztól őszig vonzóvá teszik ezeket a terepeket. A hazai síelési lehetőségekre hamarosan a „Síeljünk itthon!” kampánnyal hívják fel a figyelmet; a magyarországi aktivitásokat népszerűsítő sorozat első állomásával januárban találkozhat a nagyközönség.

Különleges attrakciónak ígérkezik a világhírű természetfotóssal, Máté Bencével közösen induló program, amelynek keretében olyan biztonságos leshelyek épülhetnek Magyarországon, amelyek akár egy busznyi embert is képesek befogadni, és karnyújtásnyi közelségbe engedik a vadvilágot.

A kerékpáros turizmus célcsoportja az utóbbi években átalakult – folytatta a kormánybiztos –, az e-bike-oknak köszönhetően ma már egyre több nyugdíjas korú biciklissel találkozni az utakon. A kerékpáros turisták jellemzően amúgy is többet költenek az átlagnál, a szolgáltatásokban is érdemes figyelmet fordítani rájuk. Az elkövetkező években összességében 150 milliárd forint jut kerékpáros fejlesztésekre, ennek részeként többek között megkezdődött a Budapest–Balaton kerékpárút építése egyelőre az Etyekig tartó szakasszal – a teljes útvonal a tervek szerint 2022-re lesz készen.

Jó hír a Tisza-tónál kerekezőknek, hogy tavasszal átadják az új kerékpároshidat Poroszlónál. Bike és mountain bike parkokat jelenleg természetvédelmi okokból nem lehet építeni Magyarországon, de a kormánybiztosság törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a tilalom feloldására, ezt tavasszal fogadhatja el az országgyűlés.

S végül a vízi turizmus kapcsán Révész Máriusz elmondta, hogy 2020. május elsejével elindul a Felső-Tisza-vidéken a hazai nyaralóhajó-program, amelynek infrastrukturális háttere a vízi turizmus egyéb szereplőinek is rendelkezésére áll. Az utóbbi években egyébként országszerte több mint 130 vízitúra-megállóhely újult meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közreműködésével, és az eszközpark is sokkal korszerűbb lett.

A rafting szerelmesei ugyancsak örülhetnek: már elkészültek a tervei annak a vadívízi evezőspályának, amely Kiskörénél fog megépülni, és szabadidős, illetve versenycélokat is szolgál majd.

A 2020-as Giro d'Italia magyarországi logója

Fotó: Giro d'Italia

A Grande Partenza mint turisztikai termék

A Giro dʼItalia Nagy Rajtja tulajdonképpen egy megvásárolható termék, amelynek komoly turisztikai hozadéka van – mondta az est következő előadója, Szilasi László, a Giro Hungary 2020 szakmai vezetője. A sportesemények közül volumenében csupán a Forma 1-gyel összemérhető Grande Partenza és az első három szakasz rendezési jogát azért vásárolta meg Magyarország, hogy ezzel is felhívja a figyelmet hazánk nevezetes látnivalóira. Az országok sorban állnak a kétévente külföldről induló Giro d’Italia rajtjáért, s ebben gazdasági okok is szerepet játszanak – tette hozzá Szilasi László.

Példaként említette, hogy a 2014-ben Belfastból indult verseny minden egyes befektetett fontja nagyjából 2,5 szeres hasznot hozott, és az észak-írek plusz 227 ezer vendégéjszakát könyvelhettek el a kerékpáros világverseny kapcsán.

A Giro átlagos nézettsége a helyszínen naponta 400 ezer fő, és a versenyeket 810 millió néző követi a képernyők előtt. Magyarországon ekkora nézettségre egyelőre nem számítanak a szervezők, de jó esély van arra, hogy akár két magyar versenyző is induljon, ami megdobhatja a szurkolók számát, illetve a világhírű szlovák és szlovén versenyzők révén a szomszédos országokból is jelentős számú látogatót várnak.

A magyarországi rajt és az első szakasz 2020. május 9-én a Hősök teréről indul, majd az Andrássy úton át a Várig tart – ez idő alatt az érintett útvonalat hermetikusan lezárják a forgalom elől. Másnap a versenyzők Esztergom, Tata, Pannonhalma érintésével Győrbe érkeznek, majd az utolsó napon Székesfehérvárról a Balaton északi partján át Nagykanizsáig tekernek. Innen a kerékpárokat és a versenyzőket a sármelléki repülőtérről szállítják Szicíliába.

Az óriási médiaérdeklődéssel kísért verseny útvonalán a tévés szerkesztők harminc-negyven százalékban az út menti látványosságokat mutatják. Ezért Szilasi László arra buzdítja a településeket, hogy legyenek kreatívak, és a verseny tematikájához kapcsolódva akár színekkel, installációkkal is üzenjenek a nézőknek.

 

Közvetlen Budapest–Izmir járat először a piacon

2020 májusától október végéig menetrend szerinti járatokat indít Budapestről Izmirbe és Antalyába a Lufthansa és a Turkish Airlines vegyesvállalataként 30 éve létrejött SunExpress – mondta el Tóth Attila, a légitársaság hazai képviseletét november elsejétől ellátó Aviareps ügyvezetője.

Az egykor chartertársaságként indult SunExpress ma nagyrészt a menetrend szerinti forgalomra koncentrál. Flottája 83 Boeing 737-800NG repülőből áll, és további 40 gépre már leadták a rendelést. A repülőkön csak turistaosztály van, de a jegyek három szolgáltatási kategóriában  – economy, classic és prémium – foglalhatók. A SunExpress kilencven városba repül, hetente 1200 járattal. A légitársaság menetrendjében májustól októberig a Budapest–Antalya útvonal heti hat, a Budapest–Izmir járat pedig heti egy alkalommal szerepel majd.