Nyolc természeti csoda, amelynek meg vannak számlálva a napjai

Forrás: turizmus.com

 2024. április 27. 18:46

Szomorú lista olyan természeti csodákról, amelyeket komolyan veszélyeztet a klímaválság és a kizsákmányoló emberi tevékenység.

Néhány dolgot magától értetődőnek veszünk: például, hogy a Holt-tengerben lehet fürödni, a nemzeti parkokban rengeteg növényfaj él, vagy hogy az Antarktiszon sok pingvin van. Az éghajlatváltozás és a természetet kizsákmányoló emberi tevékenység eredménye azonban egyre inkább láthatóvá válik, és az ökoszisztémák megváltozásával a világról alkotott képünk is változhat.

Lélegzetelállító természeti látnivalók, köztük fantasztikus nyaralóhelyek is eltűnhetnek néhány generáción vagy akár néhány éven belül. Íme nyolc ezek közül:

 

1. Maldív-szigetek

Fehérhomokos strandok, kék lagúnák és színpompás víz alatti világ teszi sok turista álomcélpontjává az indiai-óceáni szigetállamot. Azonban egyre nagyobb problémát jelent, hogy a szigetek legmagasabb pontja csupán 2,4 méterrel van a tengerszint felett, amely a globális felmelegedés miatt sajnos folyamatosan emelkedik. 2100-ra a szigetcsoport nagy része víz alá kerülhet.

A szigetállamot az éghajlatváltozás miatt megnövekedett viharveszély is fenyegeti, a korallzátonyok pedig már most károsodtak az óceán felmelegedése miatt, pedig hullámtörő és árvíz elleni védelmi funkciójukat csak akkor tudják betölteni, ha épek maradnak.

Néhány évtizeden belül az apró szigetek nagy részét elnyelheti a víz

Fotó: 123rf.com

2. Holt-tenger

A világ legsósabb, Izrael, Palesztina és Jordánia határolta tava rengeteg turistát vonz, köztük – ásványianyag-összetétele miatt – számos, bőrbetegséggel küzdő embert is. Ám félő, hogy már nem sokáig, ugyanis a tó évente egy méterrel apad, ami a környező élővilágot is veszélyezteti a források kiszáradása miatt.

A vízszint csökkenésének oka többek között a mezőgazdaság megnövekedett vízigénye, ami miatt a Holt-tengert tápláló Jordán folyóból kiszivattyúzzák a vizet. Ha nem történnek megfelelő ellenintézkedések, a tónak tudósok szerint legfeljebb 50 éve lehet hátra.

A Holt-tenger vízszintje évente egy méterrel csökken

Fotó: 123rf.com

3. Az Amazonas esőerdői

A világ állat- és növényfajokban leggazdagabb területeként ismert, egybefüggő esőerdő sorsa fordulóponthoz érkezett. Az INPE brazil űrkutató intézet 2020-ban arról számolt be, hogy a megelőző egy évben 34 százalékkal nőtt az illegális erdőirtás mértéke a területen. A rákövetkező egy évben pedig további 22 százalékos volt a növekedés.

Egy új tanulmány szerint „a Föld zöld tüdejének” is nevezett esőerdőnek a háromnegyede már elveszítette ellenálló képességét. A kutatók szerint a régió nagy területei változhatnak át szavannává, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a globális éghajlatra.

Folyamatosan veszítenek ellenállóképességükből az Amazonas esőerdői

Fotó: 123rf

4. Antarktisz

Ha az Antarktiszra gondolunk, rögtön totyogó pingvinek jelennek meg lelki szemeink előtt. A világ 18 pingvinfajából öt kizárólag itt fordul elő.

Azonban a világ déli végéről szóló hírek is egyre nyugtalanítóbbak. 2022 márciusában az ebben az időszakban megszokottnál 30 fokkal magasabb hőmérsékletet mértek az egyik kutatóállomáson. Különösen a Nyugat-Antarktiszon következett be nagyobb felmelegedés az elmúlt 70 évben, aminek a következménye a széttöredező jéghegyek, az emelkedő tengerszint és a tenger élővilágában végbemenő változások, például a krillállomány csökkenése, ami az egész antarktiszi táplálékláncra, ezzel együtt a pingvinekre nézve is végzetes lehet.

A krillállomány csökkenése végzetes lehet az antarktiszi pingvinekre nézve

Fotó: 123rf.com

5. Glacier Nemzeti Park

Az USA Montana államában található nemzeti parkban már most tetten érhető a klímaváltozás. Míg a 19. század végén még 150 gleccsert tartottak számon a parkban, addig ma már csak 25-öt, 2030-ra pedig ezek is eltűnhetnek. Az olvadást a megemelkedett hőmérséklet és a csapadékmentes nyarak gyorsítják.

Az olvadással teljesen eltűnhetnek a gleccserek a Glacier Nemzeti Parkban

Fotó: 123rf.com

6. Everglades Nemzeti Park

A Florida államban található, 600 ezer hektárnyi mocsaras területen több mint kétezer állat- és növényfaj él. A tengerszint emelkedése miatt itt is veszélybe került az ökoszisztéma és több mint nyolcmillió ember ivóvízellátása, ezért a Fehér Ház 1,1 milliárd dollár értékű segélyprogramot indított a vízgazdálkodás fejlesztésére.

Pihenő aligátor az Everglades Nemzeti Parkban

Fotó: 123rf.com

7. Madagaszkár

Az Afrika délkeleti partja közelében található szigeten számos olyan élőlény él, amely sehol máshol nem található meg, a gerinceseknek és a növényeknek például a 90 százaléka endemikus.

Az élőlényeket azonban komolyan fenyegeti a kihalás veszélye. Az esőerdő, ezzel együtt például a főemlősök élőhelye 2080-ra teljesen elpusztulhat a klímaváltozás és az erdőirtás miatt.

Az éghajlatváltozás hatásait India és Banglades mellett Madagaszkár érzi a leginkább. A túl kevés csapadék, a viharok, a bozóttüzek, az árvizek és az aszályok elpusztítják az amúgy is csekély termést.

Hatvan éven belül a gyűrűsfarkú makik élőhelye is eltűnhet Madagaszkáron

Fotó: 123rf.com

8. Nagy-korallzátony

A világ legnagyobb, Ausztrália északkeleti partjainál fekvő korallzátonya 2300 kilométer hosszú és mintegy háromezer egyedi zátonyból áll. A világörökségi helyszín évtizedek óta szenved az éghajlatváltozás következményeitől. Az emelkedő vízhőmérséklet többször kiváltotta a korallok kifehéredését, az állomány fele állítólag eltűnt az elmúlt 25 évben.

További problémát jelent egy korallal táplálkozó tengericsillag-faj, amelynek szaporodását a mezőgazdaságból származó szennyvíz is segíti.

Nagy-korallzátony: vajon meddig láthatjuk még ezt a természeti csodát?

Fotó: 123rf.com

A tudósok szerint 2100-ra nem sok marad ebből a természeti paradicsomból sem.

Forrás: Reisereporter