Ezek a turisztikai nevezetességek borulnak sötétbe a Föld óráján

Forrás: turizmus.com

 2024. március 22. 13:29

Dedikált napja, világnapja ma már megszámlálhatatlanul sok csoportnak, fogalomnak, kezdeményezésnek van, azonban létezik egy olyan nap az évben, amikor csupán 1 órára koncentrálódik a világ figyelme: a Föld órája, ami sosem volt aktuálisabb, mint manapság.

Az éghajlatváltozás üteme már több mint 15 éve is fenyegető jövőt jósolt az emberiségnek, ezért a Föld óráját eredetileg azzal a céllal indította 2007-ben a WWF Ausztrália, hogy a klímaváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét. Az országos megmozdulás azonban igen gyorsan a világ legnagyobb globális akciójává nőtte ki magát, amelyben tavaly már több mint 190 ország vett részt.

A szimbolikus egy órás akció a kezdetek óta nem változott: a Föld óráján világszerte az épületek, nevezetességek – például az Eiffel-torony, a Sydney-i Operaház, a New York-i Empire State Building, a római Colosseum vagy a budai vár – díszkivilágítása lekapcsol egy órára, de a kezdeményezéshez magánszemélyként és településként is lehet csatlakozni lekapcsolással, bárhol is élünk. Emellett a Föld órája kapcsán évek óta indulnak természet- és éghajlatvédelmi akciók is világszerte.

 

Adj egy órát a Földnek!

Az idei Föld órája keretében március 23-án 20:30-tól ismét elsötétül egy órára a világ, azonban emellett még sok mindent tehetünk környezeti lábnyomunk csökkentése érdekében. A WWF Magyarország mindenkit egyéni vállalásra buzdít: nem számít, hol élsz, milyen idős vagy és mit dolgozol, az egészen egyszerű dolgokban is megtalálhatod a kikapcsolódás azon formáját, ami neked és a bolygónak is jót tesz.

Budapesten is lekapcsolódik a díszkiviláígtás március 23-án egy órára

Fotó: MTI /Lakatos Péter

 

2024. március 23-án 20:30-tól 21:30-ig Budapest díszkivilágítása is lekapcsol, de olyan más hazai települések is csatlakoznak a Föld órájához, mint például Sátoraljaújhely, Hatvan, Szeged, Pécs vagy Hajdúszoboszló.