Képeken, milyen hatással lehet tíz úti célra a klímaváltozás

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 23. 18:12

A Discover Cars bérautó-portál képeken mutatta be, hogyan változhat meg 2050-re tíz kiválasztott úti cél a klímaváltozás következtében.

Erdőtüzek, árvizek, ítéletidő, pusztítás – a klímaváltozás következményeiről nap mint nap láthatunk ijesztő képsorokat, és állítólag ez mind még csak a kezdet.

A szélsőséges időjárási jelenségek sok népszerű úti célra is hatással lehetnek. A Discover Cars bérautó-portál képeken mutatja be, hogyan változhat meg 2050-re tíz kiválasztott desztináció a klímaváltozás következtében. A portál segítségére Marish Cuenca környezetvédelmi szakértő, fenntarthatósági elemző volt.

 

London

A szakértő szerint a klímaváltozás által kiváltott tengerszint-emelkedésnek bőven lehetnek látványos következményei a brit fővárosban: sok minden nézhet ki másként, mint ma, így pl. a dokkok és a Temze melletti területek nagy része is víz alá kerülhet.

London ma és 2050-ben. Jó nagy területeket elönthet addigra a víz

Fotó: Discover Cars

Dél-Tirol

Dél-Tirol és Lombardia között található az ún. Stilfser Joch, Olaszország legmagasabban fekvő közúti hágója. A fantasztikus kilátást nyújtó, hegyoldalban vezető út rendkívüli módon veszélyeztetett: a klímaváltozás számlájára írható, erős esőzések földcsuszamlást válthatnak ki, ami betemetheti az utakat, vagy az útburkolat szélsőséges megrongálódásához vezethet. Az útszakasz 2050-re nagymértékben károsodni fog a szakértő szerint.

 

Hawaii

Nemcsak a tűzvészek jelentenek óriási kockázatot a szigeteken. Hawaii fekvése és a sok vulkán miatt Marish Cuenca arra számít, hogy a természeti katasztrófák egyre gyakoribbak lesznek. A szárazság és az erős esőzések váltakozása földcsuszamlásokhoz vezethet a parti régiókban, hosszú partszakaszok zuhanhatnak a tengerbe, emellett a vulkánkitörések is megszaporodhatnak 2050-ig, ami óriási károkat vetít előre.

 

New York

Ha a klímaváltozás a jelenlegi tempójában halad tovább, 2050-re New York jelentős részét is elöntheti a víz. Ezért már most szó van róla, hogy gátakat emelnek Manhattan körül. Egyes adatok szerint az évszázad közepére több mint 70 centiméter lehet a tengerszint-emelkedés a városban.

A légszennyezettség ráadásul a savas eső mennyiségének növekedéséhez vezethet a régióban, ami számos híres épületet megrongálhat.

 

Kalifornia

Az amerikai állam már régóta szenved a szélsőséges időjárási jelenségektől, gyakoriak az erdőtüzek, és az emelkedő tengerszint már most veszélyezteti a part közelében lévő negyedeket.

2021 júliusában a világ legforróbb helyeként ismert Death Valley-ben több mint 54 Celsius-fokos hőséget mértek, a szakértő szerint pedig még tovább emelkedhet a hőmérséklet, ami még több szélsőséges hőhullámot, szárazságot és erdőtüzet okozhat.

Kalifornia még forróbb hely lehet 2050-re

Fotó: Discover Cars

Manila

A Fülöp-szigetek fővárosa a tengerszint alá kerülhet az évszázad közepére. Ez súlyosan veszélyezteti például a város egyik leghíresebb negyedét, a spanyol gyarmati időkből származó látványosságokat is felvonultató Metro Manilát.

 

Kolkata

A népszerű indiai turisztikai célpont (korábbi nevén: Kalkutta) is nagy veszélyben van a tenger és a Húgli folyó – a Gangesz egyik mellékága – közelsége miatt, a metropolisz jelentős része víz alá kerülhet 2050-re.

A sarki jég olvadása már most veszélyezteti a városban élőket és a turisztikai látványosságokat, és a jövőben gyakrabban kerülhet sor súlyos károkat okozó áradásokra.

 

Okinava prefektúra

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező japán tartomány több mint 150 szigetéből sokat elönthet a víz 2050-re. Az évszázad végére pedig akár egy méterrel is emelkedhet a tenger szintje. Okinava fő szigetén ráadásul már most rendszeresek a pusztító tájfunok, és a helyzet rosszabbodhat a klímaváltozás hatására.

 

Gízai piramisok

A Kairó közelében lévő turistalátványosságokat egyrészt az elvárosiasodás miatt fenyegeti veszély a környezetvédelmi szakértő szerint. A sivatag jelentős része lakott területté alakulhat át néhány évtized múlva, aminek következtében a táj már egyáltalán nem lesz olyan fenséges és érintetlen, mint napjainkban.

Ezen túl az emelkedő tengerszint miatt mészkőerózióra kerülhet sor a területen, ami a vízben mészkőlerakódáshoz, végül savas esőhöz vezet, ez sok kárt tehet az épületekben, így a piramisokban is.

A piramisoknál ijesztő lehet a változás

Fotó: Discover Cars

Queensland

Az ausztrál államban található Daintree nemzeti park a világ egyik fajokban leggazdagabb esőerdeje, ahol az emelkedő hőmérséklet miatt egyre több erdő- és bozóttűzre kerül sor.

A környezetvédelmi szakértő szerint az évszázad közepére a nemzeti park nagy részét súlyosan károsítják majd a tüzek. A hatásuk hasonlóan szélsőséges lehet, mint a Gospers-hegy körüli erdőket elpusztító tüzeknek, amely Ausztrália történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófája volt.

A környéket emellett az elvárosiasodás is fenyegeti, a nemzeti park egy részét ugyanis lakóterületté alakították át.