A pokoli hőség és az erdőtüzek ellenére a csúcson a görög turizmus

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 23. 09:46

A 2019-es rekordévhez képest még magasabb látogatószámot és turisztikai bevételt prognosztizálnak szakértők az idei évre Görögországban.

Görögország eddigi legsikeresebb turisztikai éve a pandémia előtti év, 2019 volt, amikor mintegy 33 millió vendéget fogadott az ország, és rekordnagyságú, több mint 18 milliárd euró bevételt könyvelhetett el.

Több forrásból származó adatok alapján arra lehet következtetni, hogy az idei év még a 2019-eset is túlszárnyalhatja. Az Eurocontrol adatai szerint például a görögországi repülőtéri érkezések és indulások száma augusztus második hetében 9 százalékkal szárnyalta túl 2019 hasonló időszakának adatait – írja a finanzen.net.

A görög nemzeti bank (NBG) legfrissebb elemzése szerint a tavaszi negyedévben 10 százalékkal több turistaérkezést regisztráltak, a bevételek pedig 19 százalékkal voltak magasabbak, mint a négy évvel ezelőtti hasonló időszakban. Az elemzés szerzői szerint ez a dinamikus indulás és Görögország egyre nagyobb népszerűsége olyan versenytársaihoz képest, mint Spanyolország vagy Törökország egy újabb látogatói rekord előfeltétele.

Ezt támasztják alá a Fraport számai is. A frankfurti repülőtér üzemeltetője 14 görög regionális repülőtér működéséért is felel, és az ő adataik szerint az érintett reptereken januártól júliusig 10,5 százalékkal több (összesen közel 18 millió) utas fordult meg, mint 2019 első hét hónapjában.

Görögország rekordévre számít a turizmusban

Fotó: 123rf.com

A klímaváltozás, az egyre hosszabb hőhullámok és száraz időszakok persze a görög turisztikai ágazatnak is sok fejfájást okoznak. Rodosz szigetén például július végén húszezer turistát kellett biztonságba helyezni néhány óra leforgása alatt.

Az NBG turisztikai szakértői szerint Görögország turisztikai térképének átrendeződése várható, csökken a csúcsszezontól való függés, mivel sok vendég a forró július és augusztus helyett az év korábbi vagy későbbi időszakában fog az országba utazni.

Ami egyébként már régóta óhaja az ország – jelenleg hivatalban lévő és korábbi – turisztikai minisztereinek, akik évek óta próbálják elérni, hogy a turisták nagyobb számban érkezzenek a főszezonon kívül, amikor a szálláshelyek olcsóbbak, nincs akkora zsúfoltság, a turisztikai ágazatban dolgozó emberek munkája ellenben tovább megmarad.

Az NBG elemzői az egész évre a 2019-es rekordévhez képest öt százalékkal több látogatót és akár 21 milliárd eurós bevételt prognosztizálnak.