Zavartalan a török riviéra, de repülni nehéz

Forrás: turizmus.com

 2016. július 17. 19:11

A péntek éjjeli törökországi puccskísérletre gyorsan reagált a KKM, valamint a kiutaztató irodák. A puccsot leverték, a helyzet gyorsan stabilizálódott, a nyaralók biztonságban utazhatnak a török riviérára, igaz, a reptereken még kaotikus állapotok uralkodnak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Ázsia-Európa csúcstalálkozóról (ASEM), Ulánbátorból megérkezve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartott gyors sajtótájékoztatót a török puccskísérlettel kapcsolatban. A miniszter elmondta, a jelenlegi információik szerint nincs magyar áldozata vagy sérültje a péntek éjjeli eseményeknek. A tengerparti területeken nyugalom van, és a charterjáratok is közlekednek. Azonban arra kér minden Törökországba utazót, hogy regisztráljanak a minisztérium konzuli vonalán, ahogy azt a puccskísérlet óta már mintegy 200-an meg is tették. Az ügyelet 24 órában fogadja a hívásokat, még több napon át. Szijjártó kiemelte, nem változtatnak Törökország utazási besorolásán, ha ebben változás lesz, azt közzéteszik. Azt is nyomatékosította, szakmai értékelések szerint a legkisebb a valószínűsége annak, hogy a puccsisták szervezetten, szándékosan külföldiek ellen fordulnának.

Fotó: MTI

A hírügynökségek és a TV csatornák – köztük az M1 is – vasárnap sorra arról számoltak be, hogy voltak, akik órákat, sőt napokat vártak arra, hogy hazajussanak, mert több repülőtéren is töröltek járatokat, illetve a kaotikus állapotot mutató repülőtereket, helyenként csak több kilométeres gyaloglás árán lehetett megközelíteni. Ráadásul a nem kifejezetten a török riviérára indulóknak komoly gondok okozhat, hogy pl. az Egyesült Államok felé, a hétvégén nem indultak járatok, mert az USA nem fogad a zavargások sújtotta országból induló repülőgépeket.

 

Irodák helyzetjelentése

A puccskísérletre elsőként a Green Travel reagált utazói felé, akiket Facebook-oldalán tájékoztatott a fejleményekről. Mint írják, a puccskísérletet a kormány nagyon rövid idő alatt visszaverte, a török riviérán semmilyen rendkívüli esemény nem történt, az Antalya-i repülőtér zavartalanul üzemel és üzemelt is az éjszaka folyamán. „A nyaralóterületen dolgozó kollégáink folyamatosan tájékoztatták a kint tartózkodó utasokat az eseményekről. A szállodák többségében vannak magyar nyelvű kollégáink, akik a szolgáltatások legmagasabb szintű ellátását jelentették. A tengerpartra látogató turistákat semmilyen veszély nem fenyegeti. A Magyar Kormány Külügyminisztériuma nem sorolta Törökországot utazásra nem javasolt térség kategóriába, charter járataink menetrend szerint érkeznek és indulnak, szerződés szerint szolgáltatunk. Az esetleges lemondásokkal és módosításokkal kapcsolatban a jelenleg érvényben lévő Általános Szerződési Feltételek hatályosak” – írják közleményükben.

 

Megkeresésünkre Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun Holidays ügyvezetője elmondta, egyelőre nem terveznek változást a charterekben, hiszen Antalyán és környékén nyugalom van, a reptereken zavartalan a forgalom, minden ellenőrzés alatt áll. A történések is a politikáról szólnak, nem a turisták ellen irányulnak, ráadásul mindez a nyaralóhelyektől nagy távolságban történt, ahol a turisták nem éreztek az egészből semmit. Az ügyvezető úgy látja, hétfőtől minden visszaáll a normál kerékvágásba.

Az iroda szervezésében jelenleg mintegy 600 személy van kint – heti 3 charterrel üzemelnek –, az utazók programjai nem változtak, a kirándulásokat sem kellett lemondaniuk, és jól érzik magukat, a péntek éjjel történtekről a helyi idegenvezetők tájékoztatták őket.

A Kartago Toursnak heti 80 utasa van a szezonban, a Sun & Fun Holidays gépein bérelnek helyeket a heti 3 charteren. Az esemény reggelén ugyan égtek náluk a vonalak és érdeklődtek az utasok, hogy mire számítsanak, de később lenyugodtak a kedélyek. Füri Mihályné, a Kartago Tours ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta: korai még megjósolni, hogy a szezonra nézve milyen hosszú távú hatásai lesznek a történteknek. Ám ha az erőszakos eseményeknek nem lesz folytatása, jó eséllyel nem csökken majd az utazási kedv, hiszen az események nem veszélyeztették a turisták nyugalmát, azok nem a kedvelt nyaralóhelyeken történtek, és a háttérben belső politikai okok húzódnak meg.

 

Sok múlik a kommunikáción

Molnár Judit, a MUISZ szóvivője a szakmai szervezet nevében egyeztetett a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. A szaktárcát arra kérték, hogy kommunikációjában és nyilatkozataiban körültekintően fogalmazzon a kinti helyzettel kapcsolatosan, és ne általában Törökországról, hanem Ankaráról és Isztambulról szóljanak a hírek annak érdekében, hogy ne harapózzon el indokolatlan pánik az utasok körében, ez sokat ártana minden utazásszervezőnek. A KKM nyitott volt az egyeztetésre és a MUISZ kérésére.