Kiderült az idei Tour de Hongrie útvonala, a Kékestetőre is feltekernek a bringások

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. március 06. 09:39

Karcagról indul, a fővárost is érinti és Pécsett zárul a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny – derült ki a keddi útvonalbemutatón.

A 45. magyar körverseny május 8-án a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 170 kilométeres sík szakasszal startol, majd a szintén mezőnyhajrát ígérő Tokaj-Kazincbarcika (162 km) etap következik. Az összetettről várhatóan döntő két szakasz közül az egyik a harmadik lesz, ekkor Kazincbarcikáról egy mátraházi körözést követően Kékestetőre tekernek fel a bringások (183 km), majd a budapesti Hősök teréről induló 166 kilométeres táv vár a mezőnyre. Itt az enyhén emelkedő etyeki befutó teheti kiszámíthatatlanná a szökevények, a sprinterek és a hegyi menők számára egyaránt kedvező szakaszt. A 854 kilométer össztávú Tour de Hongrie zárószakaszán Siófoktól Pécsig 173 kilométert teljesítenek a kerékpárososok, a befutó a tavalyról jól ismert Bárány úti emelkedő tetején, a pécsi Állatkertnél lesz. A viadal 2015-ös újraindulása óta most lesz a legnagyobb, 7871 méter az összesített szintemelkedés.

Bemutatták az idei Tour de Hongrie útvonalát

Fotó: Tour de Hongrie / Vanik Zolzán

 

A főváros mellett kilenc vármegyét érint a verseny: Jász-Nagykun-Szolnokot, Hajdú-Bihart, Borsod-Abaúj-Zemplént, Hevest, Pestet, Fejért, Somogyot, Tolnát és Baranyát. A karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük kilenc rajt- vagy célvárosként, 12 pedig gyorsasági részhajrá házigazdájaként kap kiemelt figyelmet.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár felidézte a magyar viadal 2015-ös újraindulását követő fejlődést.

"Folyamatosan egyre erősebb versenyzők érkeztek" – fogalmazott, kiemelve, hogy Tadej Pogacar 2017-ben harmadik lett, majd ezt követően kétszer diadalmaskodott a Tour de France-on.

"Olyan fantasztikus verseny előtt állunk, amilyenre Magyarországon még nem volt példa" – jelentette ki, egyúttal bíztatta az útvonal mentén fekvő településeket, hogy álljanak ki szurkolni, díszítsék fel az utak mentét, hiszen az "egész világ fogja látni a versenyt".

Az idei, 45. Tour de Hongrie útvonala

Fotó: Tour de Hongriea