Letették az újjáépülő budavári Lovarda alapkövét

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. május 20. 15:29

Az újjáépülő Lovarda alapkőletételével megkezdődik az elmúlt fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása a budavári palota több helyszínén, ami ugyanakkor súlyosan kihat a turistabuszok budavári behajtására.

A várhatóan egy-másfél évtizedig tartó, a budavári palota több helyszínét érintő beruházást az elmúlt fél évszázad legnagyobb budapesti műemléki felújításának nevezte a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára a helyszínen. L. Simon László Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester társaságában helyezte el az újjáépülő Lovarda alapkövét pénteken a budai Vár Csikós-udvarában (képünkön). A Lovarda építése mellett megkezdődik a Stöckl-lépcső és a Főőrségi épület visszaállítása is.

A beruházás nyilvánvalóan hosszú távon kedvező lesz a turizmus számára, a munkálatok idejére azonban súlyosan megnehezíti a turistabuszok budavári behajtását, ami élénk tiltakozást váltott ki szakmai körökben, a teljes kitiltásra irányuló szándék végül kompromisszumos megoldással zárult.

A Lovarda alakőletétele

A Lovarda alakőletétele

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az alapkő alá elhelyezett időkapszulába tett okmány felidézi, hogy a budai királyi palota a második világháború idején, különösen Budapest ostromakor súlyos károkat szenvedett, de egyes részei csaknem teljes épségben fennmaradtak. Későbbi az épületegyüttest jelentősen átépítették, számos épületet pedig évtizedekkel a világháború után végleg lebontottak. Ezek sorába tartozott a lovarda épülete, amely a kormány döntése szerint a Hauszmann Alajos által készített és jó állapotban fennmaradt, eredeti tervrajzai alapján épül újra. A tervezésre Potzner Ferenc Ybl-díjas építész, vezető tervező és munkatársai kaptak megbízást. Az építési munkák 2016 júniusában kezdődnek.

Az alapkőletétel után a Budapesti Történeti Múzeum épületében tartott fogadáson Farbaky Péter, a múzeum főigazgatója kiemelte: a Hauszmann Terv lehetőséget ad arra, hogy a kiállítótér részét képező Szent István-terem is megújulhasson.

Korábban már elhangzott, hogy 1,5 milliárd forintot szánnak a projekt előkészítésére, tervezési, tudományos és régészeti munkákra; 2 milliárdból építik vissza a lovardát, 3,6 milliárdból a Főőrségi épületet és a Stöckl-lépcsőt.